Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
15 feb 2021 / 17:58
Ion Mihai Pacepa a fost cel care i-a aplicat una din cele mai dure lovituri lui Nicolae Ceaușescu, atât pe plan extern, cât și pe plan intern, după ce a dezertat în SUA în 1978.
Sursă foto: cs.usfca.edu via Antena 3

Pe data de 14 februarie 2021, la vârsta de 92 de ani, Ion Mihai Pacepa a murit în Statele Unite ale Americii.

Ioan Mihai Pacepa s-a născut pe 28 octombrie 1928 iar la finalul anilor 1940, după ce și-a terminat studiile în București, orașul unde s-a născut, a fost racolat de Securitate în care a ajuns ofițer.

Pacepa a fost unul din oamenii cei mai de încredere ai lui Nicolae Ceaușescu și, totodată, a fost cel care i-a dat una din cele mai mari lovituri dictatorului român. 

 

G Ad:

Fuga lui Pacepa l-a paralizat pe Ceaușescu. După ce și-a revenit din șoc, dictatorul avea să schimbe din temelii sistemul

 

În vara anului 1978, Nicolae Ceaușescu era la apogeul puterii sale. Politica sa internă era tot mai rigidă, dar nimic nu îi amenința puterea, chiar în contextul în care minerii din Valea Jiului s-au revoltat cu un an mai devreme.

Pe plan extern, înainte de fuga lui Pacepa, Ceaușescu făcuse o vizită triumfală la Londra, unde a fost plimbat în caleașcă alături de Regina Elisabeta a II-a. 

Potrivit reputatului istoric Adrian Cioroianu, sub acoperirea de specialist economic, Ion Mihai Pacepa a ajuns în 1956 să fie adjunct a misiunii Române în RFG. În realitate, el era acolo șeful rezidenței de spionaj a României. În 1966, Pacepa a devenit adjunct a temutei DIE - Direcția de Informații Externe.

În primăvara lui 1972, Pacepa devine consilierul lui Nicolae Ceaușescu pentru securitate națională și, totodată, prim-adjunct al șefului Direcției de Informații Externe. Pacepa era la momentul respectiv și secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne cu gradul de general-locotenent.

Dar, pe cât de mare era încrederea dictatorului Nicolae Ceaușescu în Pacepa, pe atât de mare a fost șocul când, pe data de 24 iulie 1978, aflat în Germania la Bonn (n.a. - capitala provizorie a RFG), Pacepa a cerut azil SUA.

Iar șocul pentru Ceaușescu a fost unul uriaș. Dictatorul a rămas întâi perplex, ca mai apoi să reacționeze schimbând din temelii sistemul, dar mai ales personalul Securității externe a Republicii Socialiste Române.

Așa cum subliniază și Adrian Cioroianu, „Pacepa a fost cel mai galonat defector din serviciile secrete românești și unul din cei mai importanți din întreg spionajul est-european”.

 

Enigmele și misterele fugii lui Pacepa

 

Enigmele fugii generalului Ion Mihai Pacepa rămân numeroase. Există ipoteza cum că motivul prezenței sale la Bonn în iulie 1978 era un mesaj secret din partea lui Ceaușescu pentru cancelarul german Helmut Schmidt. O altă teorie precizează că Pacepa ar fi avut în servieta sa câteva milioane de dolari pentru un contract discret între statul român și o firmă germană.

Cert e că din punct de vedere politic, după căderea regimului comunist în 1989, persoana generalului Ion Mihai Pacepa a fost reabilitată.

În legătură cu Ion Mihai Pacepa, există câteva detalii care au fost mai puțin discutate și pe care Adrian Cioroianu le semnalează: În primul rând volumul pe care Pacepa l-a publicat în SUA sub titlul „Orizonturi roșii” era mai degrabă un pamflet. Spre exemplu Pacepa spunea că costumul pe care Ceaușescu îl purta peste zi era ars seara și acuza implicarea regimului în traficul de droguri. Aceste informații nu au fost confirmate de cercetarea istorică. Însă printre „picanteriile” acestea, volumul aduce multe detalii interesante cu privire la viața politică a regimului. 

„Este adevărat că Ion Mihai Pacepa a compromis foarte mult imaginea internă și externă a lui Nicolae Ceaușescu, dar la fel de adevărat e că detaliile oferite în cartea sa sunt deseori subiective și caricaturale”, precizează Adrian Cioroianu.

 

Ascensiunea Elenei Ceaușescu are legătură directă cu fuga lui Ion Mihai Pacepa

 

Istoricul subliniază că după dezamăgirea enormă produsă de Ion Mihai Pacepa în 1978, Nicolae Ceaușescu a devenit extrem de bănuitor cu cei din jurul său și a ajuns să aibă încredere aproape numai în Elena Ceaușescu.

După ce a dezertat în 1978, regimul lui Ceaușescu l-a condamnat de două ori la moarte pe Ion Mihai Pacepa pentru înaltă trădare. O recompensă de două milioane de dolari a fost pusă pe capul său. Ca răspuns la solicitarea Bucureștiului, Yasser Arafat și Muamar al-Gaddafi au pus și ei o recompensă de un milion de dolari pentru asasinarea lui Pacepa în SUA.

„Pe termen lung fuga lui Pacepa a dus la șubrezirea regimului comunist a lui Ceaușescu, dar pe termen scurt defectarea lui Pacepa a sporit puterea politică a Elenei Ceaușescu”, mai adaugă Adrian Cioroianu.

Sursă test: 5 minute de istorie: Fuga generalului Pacepa din anul 1978, material video prezentat la TVR și publicat de istoricul Adrian Cioroianu

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945
Red Army, Photo source: center for Strategic Assessment and Forecasts
EXCLUSIV
Invaziile Rusiei în teritoriile românești. De la Imperiul Țarist la URSS: 12-1
Ambasada României la Moscova a întocmit lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Adolf Eichmann, în timpul procesului
EXCLUSIV
Adolf Eichmann | Capturarea și răpirea 'arhitectului' Soluției Finale, printre cele mai notabile succese ale Mossadului
A murit Dmitri Iazov, ultimul mareșal al URSS, arestat după Puciul din August împotriva lui Gorbaciov
Kuzmin: 'Armata Roșie a luptat nu pentru cucerirea României, ci pentru eliberarea ei'. Ambasadorul rus uită de Pactul Ribbentrop-Molotov
A murit spionul rus Aleksei Botian, care conform propagandei Rusiei a 'salvat' Cracovia de la distrugere
Polonia și Rusia, în plin 'război' diplomatic pe tema celui de-al Doilea Război Mondial. Rușii vorbesc de 'eliberare', dar uită de Katyn
Veteranii de război moldoveni cer demisia ministrului de Externe după ce Armata a 14-a Rusă a fost transformată din 'agresor' în 'pacificator'

Ştiri Recomandate

Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat
Forţele Armate Ucrainene anunţă că au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov (Video)
Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei
Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer un important pod de cale ferată din Lugansk (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele companiei americane de armament Lockheed Martin
Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani
Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35
Europarlamentar ungar: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de U.E împotriva Rusiei în forma sa actuală
Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile
Aurescu: România susține implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe
NATO, pregătită să ofere garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda, înainte de aderarea lor
Germania crede că acordul din 1997 dintre NATO și Rusia e nul iar Moscova l-a rupt unilateral
Rușii au aruncat în luptă Terminator - noile mașini de sprijinire a tancurilor (Video). Vehiculele au fost văzute în Ucraina
Rușii sunt blocați în Donbas, în pofida ofensivei. La Lugansk Ucraina controlează 10% din teritoriu; Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor de apărare
România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Rusia a atacat Lvov, în vestul Ucrainei, cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe submarine din Marea Neagră
China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe
România susține cu fermitate aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Aurescu a participat la discuția cu cele două state nordice
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol (Video)
Serviciul de informații militare ucrainean prevede înfrângerea Rusiei până la finalul lui 2022 și o ofensivă de recuperarea inclusiv a Crimeei
Prioritățile MApN: Ridicarea nivelului salarial al militarilor și pensii echitabile, pe lângă programul de modernizare profundă a Armatei
Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat redeschiderea Ambasadei României la Kiev
Scenariul Mariupol s-ar putea repeta la Odesa. Război total de gherilă: Catacombele și tunelurile, pregătite pentru sosirea rușilor
Contraofensiva ucraineană a avut succes în Harkov. Trupele ruse de ocupație se retrag din al doilea oraș al Ucrainei, aflat în vecinătatea Donbasului
Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta
Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme antiaeriene Tor-M2 și Panțîr
Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro