În cadrul unei ceremonii de la Baza Aeriană Borcea din 9 decembrie 2022, NATO a declarat detașamentele de luptă italiene și spaniole dislocate în România pregătite să execute misiunea de Poliție Aeriană alături de Forțele Aeriene Române.
În cadrul unei ceremonii de la Baza Aeriană Borcea din 9 decembrie 2022, NATO a declarat detașamentele de luptă italiene și spaniole dislocate în România pregătite să execute misiunea de Poliție Aeriană alături de Forțele Aeriene Române.
Încă din primele zile ale războiului, drone americane MQ-9 Reaper și Grey Eagle au fost pe lista cererilor Kievului, care consideră că aceste UAV-uri ar oferi Ucrainei o capacitate de supraveghere și de lovire mult extinse, în spatele liniilor inamice ruse.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) încearcă de mai mulți ani să renunțe la avioane mai vechi, inclusiv la 42 de avioane de atac la sol - legendarele A-10 Warthog. Până acum, fără succes, toate aceste solicitări fiind blocate de Congresul american.
Conștientă de amenințarea Beijingului și pusă în gardă de evoluțiile de pe frontul din Ucraina, Japonia are planuri mari pentru următorii cinci ani: guvernul de la Tokyo vrea să pompeze aproximativ 37 de miliarde de dolari doar pentru a-și îmbunătăți capabilitățile antirachetă.
Ucraina a lovit două baze aeriene rusești pe 5 decembrie folosind drone sovietice Tu-141 Strizh modificate, scrie Politico.
Franța și SUA concurează intens pe piața aviației militare în India, unde se pare că Rafale M are un avantaj în fața F/A-18E Hornet american. Însă marea bătălie se va da pe programul indian MRFA (Multi Role Fighter Aircraft), o licitație pentru nu mai puțin de 114 avioane de luptă!
Rusia a prezentat în premieră imagini video cu avioane de luptă de tip Su-27, folosite în așa-zisa operațiune militară specială - invadarea Ucrainei, generată pe data de 24 februarie 2022.
Australia este pe cale să formeze o a patra escadrilă de avioane de vânătoare americane F-35 Lightning II. Astfel, Forțele Aeriene Regale Australiene [RAAF] ar urma sa aibă în total 96 de avioane de luptă de generația a V-a. Australia nu este doar un cumpărător, ci și un partener industrial al companiei americane Lockheed Martin în programul F-35.
Ministrul polonez al Apărării a declarat marți că țara să vă accepta un sistem de apărare antirachetă Patriot pe care Germania s-a oferit să îl instaleze în Polonia. Germania a făcut această propunere după ce o rachetă a căzut în Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, ucigând doi polonezi. Polonia și NATO au declarat că sunt de părere că a fost vorba de o rachetă ucraineană care a ratat interceptarea în timp ce Ucraina se apăra de un atac cu rachete ruseşti, pe 15 noiembrie.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat o vizită în Portugalia, la invitația omologului său Antonio Manuel Fernandes da Silva Ribeiro. Aici, discuțiile s-au axat inclusiv pe pregătirea piloților de F-16.
Producătorul american de arme Lockheed Martin și contractorul israelian Rafael vor dezvolta un joint venture pentru a crea un sistem de arme cu laser, bazat pe o tehnologie aflată deja în curs de dezvoltare în Israel, care ar putea intra pe piață începând cu anul viitor.
Un MiG s-a prăbușit lângă localitatea croată Slatina.
După atacul asupra aerodromurilor aviației strategice a Federației Ruse „Engels” de lângă Saratov și „Diagilevo” de lângă Ryazan, aerodromul militar din Kursk a fost atacat.
Drone ucrainene au atacat luni dimineață o bază aeriană rusă din apropierea orașului Riazan din Rusia. Imaginile din satelit publicate ieri de ImageSat Internaţional arată un bombardier Tu-22M3 Backfire avariat la baza aeriană Diaghilevo. Bombardierele care staţionează la această bază au fost folosite pentru a lovi ținte din Ucraina.
Exploziile de la aeroportul strategic Engels din Saratov ridică o serie de întrebări privind calitatea apărării antiaeriene a Rusiei.
În același timp, apare întrebarea ce au putut folosi ucrainenii pentru a lovi baza care se află la 750 km de granița cu Ucraina.
Ministerul german al Apărării a exprimat îngrijorări serioase cu privire la planurile de achiziționare a avioanelor de luptă F-35, parte a acțiunii de modernizare militară a țării, potrivit documentelor văzute de AFP, citat de Anadolu.
În Rusia, s-a raportat că o dronă necunoscută a atacat un aeroport din regiunea Saratov. Este vorba despre aeroportul Engels, unde își au baza bombardierele strategice ruseşti care lansează rachete asupra Ucrainei. Un material video cu presupusa explozii a fost postat de diferite canale rusești de Telegram. Primele rapoarte spun că trei persoane au fost ucise, șase rănite și două bombardiere strategice Tu-95 au fost avariate în urma atacului aerian.
Avioanele de vânătoare ale armatei ruse şi-au redus semnificativ numărul misiunilor deasupra Ucrainei, a indicat Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ zilnic, potrivit DPA.
O grupare de aviație americano-israeliană constituită din aeronave de generația a cincea F-35, pe post de vârf de lance, și din avioane tactice de luptă F-15 și F-16 au simulat o lovitură asupra unui obiectiv de importanță strategică din zona Orientului Mijlociu.
Germania vrea să finalizeze urgent tranzacția de aeronave F-35 Lighting II americane, de generația a V-a. Anunțul privind semnarea cât mai rapidă a contractului a fost făcut de cancelarul german Olaf Scholz.
Compania Baykar, cel mai important producător de drone din Turcia, a anunțat sâmbătă că avionul său de vânătoare fără pilot Bayraktar Kizilelma va efectua în curând zborul inaugural, apropiindu-se tot mai repede de atingerea acestui obiectiv după ce azi a efectuat un test de decolare. Avionul fără pilot Bayraktar Kizilelma s-a ridicat de la sol pentru o scurtă perioadă de timp. Realizarea acestui tip de teste demonstrează că industria aeronautică din Turcia înregistrează progrese semnificative cu dezvoltarea dronei Bayraktar Kizilelma.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 02.12.2022, lansarea dintr-un poligon din Kazahstan a unei noi rachete de interceptare din cadrul sistemului de apărare antirachetă.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe canalul său de Telegram, că, pe 01.12.2022, cele trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au decolat de pe aerodromul din Machulishchi (Republica Belarus) și au revenit pe aerodromul Savasleyka din Regiunea Nijni Novgorod.
Japonia, Marea Britanie și Italia grăbesc ritmul și se pare că vor anunța încă de săptămâna viitoare un acord revoluționar pentru a dezvolta în comun un nou avion de luptă avansat, au declarat două surse pentru Reuters.
Nu mai puțin de opt bombardiere B-2, din cele 20 aflate în serviciul de luptă al US Air Force, au luat parte la exercițiul Spirit Vigilance 22. Activitatea propriu-zisă a avut loc pe 7 noiembrie, dar Pentagonul a furnizat informații doar 22 de zile mai târziu. În înregistrarea video oficială se poate vedea cum cele opt aeronave participante au executat „mersul elefantului” (elephant walk) pe pista Bazei Aeriene Whiteman din Missouri.
În contextul în care subiectul privind transferul de avioane MiG-29 aflate în dotare statelor aliate și F-16 americane către Ucraina a fost reluat în aceste zile, presa rusă se întrece în scenarii care mai de care SF.
Statul Major al Republicii Cehe a început să caute un înlocuitor pentru elicopterele de transport rusești din seria Mi, iar elicopterul american CH-47 Chinook de la Boeing are cele mai mari șanse.
În cadrul paradei militare care va avea loc la București cu ocazia zilei de 1 Decembrie, aviația militară nu va fi din păcate prezentă ca urmare a condițiilor meteorologice vitrege. Decizia nu are legătură cu capacitățile tehnice ale aeronavei de a decola în asemenea condiții ci cu reguli protocolare bine stabilite.
Ucraina are nevoie, în primul rând, avioane de luptă multi-rol, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Iurii Ignat. Acesta a ţinut să precizeze că dacă statele partenere ale Ucrainei ar decide acum să ofere avioane MiG-29 (n.r. cu referire probabil la avioanele pe care Polonia era dispusă să le ofere), acestea nu vor rezolva problemele cu care se confruntă astăzi aviația ucraineană.
Guvernul Suediei ar trebui să permită vânzarea către Ucraina a avioanelor de luptă SAAB JAS 39 Gripen, de care este interesată partea ucraineană, a declarat Magnus Jakobsson, membru al Parlamentului suedez (Riksdag), reprezentant al Partidului Creștin-Democrat, relatează Ukrinform.