Deși bazele și aerodromurile forțelor aeriene ucrainene au fost ținte predilecte pentru rachetele rusești, Kievul încă mai deține aproximativ 80% din tehnica de luptă, pe care o avea la începutul războiului.
Deși bazele și aerodromurile forțelor aeriene ucrainene au fost ținte predilecte pentru rachetele rusești, Kievul încă mai deține aproximativ 80% din tehnica de luptă, pe care o avea la începutul războiului.
Un avion F-35B al U.S. Navy a efectuat cu succes un test de lansare a două bombe ghidate StormBreaker. Testul a fost efectuat împreună cu Raytheon Missiles & Defense - producătorul armei. În timpul testului, prima bombă ghidată de precizie StormBreaker a atins o viteză de 0,9 Mach - este cea mai rapidă lansare efectuată de un avion F-35, a precizat Raytheon Missiles & Defense într-un comunicat de presă.
Directorul național pentru armament, Martin Sonderegger, și managerul programului elvețian F-35A, Darko Savic, au semnat contractul de achiziție la data de 19 septembrie 2022 la sediul Armasuisse din Berna. Astfel, achiziția a 36 de F-35A este convenită prin contract.
Compania americană Lockheed Martin va investi 100 de milioane de dolari în drone de luptă controlate de aeronava stealth F-35, în cadrul „Proiectului Carrera”. După ce în mai multe jocuri de război ale Pentagonului din ultimii ani, roiurile de drone s-au dovedit esențiale în asigurarea victoriei împotriva Chinei într-un eventual conflict armat, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au stabilit ce anume trebuie să facă dronele de luptă care vor însoți aeronavele tactice și, posibil, bombardierele strategice.
BAE Systems a primit un contract pentru furnizarea unui echipament modern anti-bruiaj pentru F-15E Strike Eagle al Forțelor Aeriene SUA.
Cotidianul american The Wall Street Journal, citând surse din cadrul armatei ucrainene, a semnalat faptul că trupele ruse folosesc în mod activ dronele kamikaze iraniene Shahed-136, redenumite Geran-2, provocând lovituri distructive vehiculelor blindate ucrainene pe direcția Harkov.
SUA și Ucraina poartă negocieri avansate pentru ca forțele armate ucrainene să beneficieze de sisteme moderne americane, inclusiv Patriot, avioane F-16 Fighting Falcon sau Grey Eagle.
Escadrila 480 Luptă ”Warhawks”, înzestrată cu avioane F-16CM, a devenit prima unitate din Forțele Aeriene ale SUA (USAF) care a intrat într-o nouă eră a dominației aeriene, odată cu finalizarea actualizărilor la sistemul radar cu matrice de scanare electronică (AESA), potrivit unui anunț de săptămâna trecută al aviației militare americane din Europa (USAFE) .
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 15.09.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au participat la exerciții aeriene desfășurate în proximitatea coastelor Norvegiei și în spațiul aerian al Germaniei.
Flota F-35B a Marii Britanii va atinge capacitatea operațională deplină cu doi ani mai târziu.
România urmează să primească 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, o achiziție care va completa cu încă două escadrile programul F-16, dar care va veni cu o mare provocare: Pregătirea piloților de F-16.
În timp ce Turcia e blocată în negocieri pentru achiziția de F-16 Fighting Falcon Block 70 (Viper), cea mai modernă versiune a F-16, grecii au primit primele două F-uri modernizate la acest standard.
Pe 12 septembrie, comandantul Forței Terestre a Armatei Iranului, generalul de brigadă Kiomars Haidari, a declarat că țara sa deține drone strategice, indicând includerea unui nou tip de UAV-uri în arsenalul forțele sale, concepute special pentru a lovi Tel Aviv-ul și Haifa.
În cursul zilei de ieri (11.09.2022) un avion de tip Su-34 s-a prăbușit chiar în Crimeea, după ce a fost lovit de un sistem de apărare antiaeriană. Imediat au apărut speculații cu privire la faptul că ucrainenii au reușit să lovească aeronava. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu epava avionului doborât.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 10.09.2022, că Întreprinderea de Aviație Y.A. Gagarin din Komsomolsk pe Amur a predat Forțelor Aerocosmice un nou lot de avioane de vânătoare noi de tip Su-35S.
Turcia nu mai are răbdare în ceea ce privește F-16 Fighting Falcon Viper și pune presiune pe SUA. Președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia nu va aștepta la nesfârșit ca SUA să se decidă și a amenințat că se va îndrepta spre Rafale franceze sau chiar avioane rusești. Amenințările cu privire la achiziția de Su-35 sau Su-57 rusești nu sunt noi însă.
Potrivit surselor de monitorizare de pe conturi de aviație de Twitter și Telegram, pe 09.09.2022, trei bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni simultane, pe două direcții.
Corporația întrunită producătoare de avioane (OAC) din Federația Rusă a anunțat planurile privind dezvoltarea și producerea avionului de vânătoare de perspectivă cu un singur motor Su-75 Checkmate.
Polonia are în plan să îşi întărească dotările de apărare prin achiziţia a unui număr uriaș de elicoptere militare AH-64 Apache din Statele Unite, transmite agenția Agerpres, citând DPA.
Primul elicopter de tip Black Hawk S-70M construit de americanii de la Lockheed Martin care va fi livrat Ministerului Afacerilor Interne din România a fost prezentat publicului în Polonia.
De la începutul invaziei neprovocate din 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, Federația Rusă a anunțat de mai multe ori fie că deține controlul spațiului aerian al Ucrainei, fie că a eliminat complet aviația militară ucraineană. Aceste lucruri nu s-au dovedit reale, rușii având mari probleme în așa-zisa „operațiune militară specială” din cauză că nu dețin supremația aeriană.
Biroul de programe F-35 a oprit temporar acceptarea noilor aeronave F-35 pentru a asigura conformitatea programului cu reglementările de apărare „referitoare la metalele speciale”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, Russell Goemaere.
Ungaria a ridicat avioanele de vânătoare de tip Gripen de la sol pentru a intercepta o aeronavă cargo americană C-130 Hercules după ce controlorii de trafic aerian maghiar nu au reușit să stabilească contactul radio cu avionul american.
După succesele înregistrate în ultimele conflicte moderne, respectiv Siria, Libia, Nagorno Karabakh și Ucraina, dronele de atac Bayraktar TB2 produse de compania turcă Baykar Makina sunt la mare căutare în străinătate.
Potrivit sursei Defense Arab, Rusia și Iranul sunt foarte aproape de încheierea unui acord, care prevede furnizarea către Teheran a unor echipamente militare în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.
General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut referiri cu privire la achiziția de avioane F-16 Fighting Falcon a României.
Două bombardiere strategice americane B-52 ”Stratofortress”, integrate cu forțe aeriene franceze și italiene au desfășurat un exercițiu de lovire a navelor militare rusești aflate în Marea Mediterană. Începând cu mijlocul lunii august, patru bombardiere strategice B-52H din cadrul Aripii 5 Bombardament a Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) au fost dislocate la Baza Aeriană britanică Fairford, având scopul principal de a descuraja o eventuală agresiune a Rusiei la adresa țărilor membre NATO.
Forţele Aeriene Române, coorganizatoare ale Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition 2022, vor fi reprezentate, duminică, în evoluţii solo, survol cu formaţia şi exerciţii tactice, de aeronave F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim, C-27J Spartan, Antonov AN-26, IAR-330 Puma, IAR-316 Alouette şi IAK-52.
Israelul a semnat o comandă de achiziție în valoare de 927 de milioane de dolari pentru 4 avioane de realimentare Boeing KC-46A pentru forțele sale aeriene, livrările fiind programate să înceapă în 2025.
Publicaţia ucraineană DefenseExpress a realizat un interviu cu fostul șef al companiei de stat Antonov, Alexander V. Los pe care l-a întrebat care ar fi cel mai bun avion de luptă care ar răspunde nevoilor actuale ale Forțelor Aeriene Ucrainene, ţinând cont de contextul actual al agresiunii militare ruse.