„Nu reprezintă o amenințare pentru soldații de pe teren” și prin urmare ”nu pot schimba cursul bătăliei”.
„Nu reprezintă o amenințare pentru soldații de pe teren” și prin urmare ”nu pot schimba cursul bătăliei”.
Autorităţile de la Chişinău lucrează în prezent la modificarea legislaţiei naţionale, astfel încât aceasta să permită achiziţii multianuale în domeniul apărării pentru ca, ulterior, Republica Moldova să poată achiziţiona un sistem de apărare antiaeriană, a declarat marţi pentru IPN ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi.
Londra și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că mai mulți piloți militari retrași din activitate pregătesc aviația militară a Chinei.
Un avion militar rusesc de tipul Sukhoi SU-34 s-a prăbuşit luni peste o clădire rezidenţială din oraşul rus Eisk, au anunţat agenţiile ruse de presă, citate Reuters şi AFP.
Boeing a anunțat un nou concept de elicopter de atac Apache modernizat, care se bazează pe subvarianta V6 a AH-64E Apache Guardian.
Forţele armate din 14 ţări membre ale NATO au început luni exerciţiul anual de simulare a apărării teritoriului Alianţei Nord-Atlantice folosind arme nucleare, relatează DPA.
Austria și Spania ar putea fi următorii clienți ai avionului de generaţia a V-a F-35 Lightning II. Marea Britanie, Italia, Norvegia, Olanda și Danemarca operează deja acest avion de luptă. Polonia, Grecia, Finlanda, Elveția și Germania au ales deja să îl achiziționeze. Republica Cehă este a unsprezecea țară din Europa care are cele mai mari șanse să cumpere F-35, având un dialog deschis cu SUA cu privire la o posibilă achiziție, iar România și-a manifestat așadar și ea interesul pentru F-35, cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care vor fi achiziționate din Norvegia fiind tranziția către platforma de generația a V-a americană.
Federația Rusă scoate din depozite mai multe avioane MiG-29 „uitate” în baze militare ca urmare a degradării tehnice și morale.
Armata rusă are aproximativ 300 de drone iraniene, iar experţii ucraineni dezvoltă deja sisteme pentru a combate atacurile cu astfel de drone, a anunţat ministrul apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov.
Publicația norvegiană Faktisk a prezentat o imagine prin satelit de la compania americană Planet Labs din care rezultă faptul că Rusia a dislocat 11 bombardiere strategice capabile să poarte arme nucleare în Regiunea Murmansk, în apropierea graniței cu Norvegia.
Cehia a solicitat oficial Statelor Unite să-i vândă 24 de avioane de F-35 Lightning II, produse de compania. Lockheed Martin. Acest lucru înseamnă că, după ce se va încheia contractul de închiriere pentru avioanele suedeze Gripen, pe care Republica Cehă le folosește în prezent, Praga nu intenționează să accepte o nouă ofertă de la compania SAAB.
Kievul a solicitat, în cadrul reuniunii Ramstein-6, sisteme de apărare antiaeriană MIM-23 Hawk.
Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat că un MiG-29 s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de combatere a ocupantului rus, în cursul zilei de ieri, 12 octombrie 2022.
România și alte 13 state, care sunt membre NATO sau UE, vor achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană.
Miercuri, 12 octombrie 2022, președintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunțat că ţara să intenţionează să furnizare radare și sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina, în următoarele săptămâni. Macron nu a precizat numărul și tipul de sisteme de apărare aeriană care vor fi livrate Ucrainei, dar, potrivit informațiilor publicate de canalul de știri "France24", Franța ar putea livra Crotale, un sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care se află în dotarea armatei franceze.
După ce saga F-35 s-a terminat prin excluderea Turciei din program ca urmare a achiziției de sisteme rusești S-400, Turcia intră într-o nouă etapă, saga F-16 Fighting Falcon.
Avioanele americane de generația a V-a de tip F-35 Lighting II cunosc un succes tot mai mare și pe piața europeană.
Ministerul bulgar al Apărării a solicitat oferte pentru închirierea de avioane de vânătoare de la patru țări. Acest demers vine ca urmare a necesităţii asigurării protecţiei spaţiului aerian bulgar de către Forţele Aeriene Bulgăre, până când primele opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 vor deveni operaționale în 2027 sau 2028.
În cadrul unui articol scris pentru publicația americană The Drive, expertul militar polonez Piotr Butovsky a semnalat faptul că Rusia întrebuințează în „operația militară specială” desfășurată în Ucraina un elicopter extrem de rar, dar care este deosebit de util.
În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a lansat un atac masiv asupra Ucrainei, folosind atât rachete de croazieră cât și drone kamikaze iraniene Shahed-136.
Presa marocană a sărbătorit intrarea țării în clubul producătorilor de drone militare, în urma unui acord între Tel Aviv și Rabat în baza căruia Marocul va produce o parte din dronele dezvoltate de Israel.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că bombardiere strategice aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse participă masiv la loviturile cu rachete de croazieră, care sunt executate începând din noaptea de 09/10.10.2022 asupra teritoriului Ucrainei.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 09.10.2022, un bombardier de tip Su-24 s-a prăbușit în Regiunea Rostov.
SUA au testat cu succes noua rachetă AMG-114 Hellfire, care a fost lansată de o dronă MQ-9 Reaper. Celebrele drone americane se află dislocate și în România.
Ucraina va primi din Spania sisteme de rachete antiaeriene ”Aspide” (trad. “Spada”), potrivit unei informații confirmate de ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, în timpul vizitei efectuate la baza aeriană din Zaragoza.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de noi sisteme de apărare antiaeriană pentru Kuweit.
Descoperirea piesei fabicată în China nu a afectat operațiunile de zbor aflate deja în funcțiune, au spus oficialii care se ocupă cu derularea programului.
Un pilot rus de avion de vânătoare recunoaște că sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) ucrainene sunt cea mai mare amenințare pentru avioanele Su-35 și Su-34. Analiştii militari ruşi, dar și piloții de avioane de vânătoare au catalogat sistemele de apărare antiaeriană portabile de tip MANPAD (Man-Portable Air Defense) și nu sistemele de rachete sol-aer (SAM), ca fiind principalul "duşman" al avioanelor de luptă Su-35 și Su-34.
Misiune intensă pentru avioanele Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene care efectuează misiuni de Poliție Aeriană Întărită în Polonia.
Coreea de Nord a lansat joi două rachete balistice spre Marea Japoniei, la două zile după lansarea unui proiectil similar deasupra Japoniei.