Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare de rachete aer-sol JSOW (Joint Standoff Weapons) și echipamente aferente către Sultanatul Oman, în valoare de 385 de milioane de dolari.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare de rachete aer-sol JSOW (Joint Standoff Weapons) și echipamente aferente către Sultanatul Oman, în valoare de 385 de milioane de dolari.
Înainte de agresiunea militară rusă, Ucraina avea în vedere înlocuirea avioanelor MiG-29 "Fulcrum" și Su-27 "Flanker" ale forțelor sale aeriene cu avioane de vânătoare occidentale, ca parte a programului militar de înzestrare "Air Force Vision 2035". În vederea realizării acestui obiectiv, urma să fie lansată o licitație în valoare totală de 7,5 miliarde de euro. Avioanele Rafale, F-35A și F-16 Viper au fost vehiculate de cele mai multe ori de oficialii militari ucraineni ca fiind cele mai potrivit pentru Forţele Aeriene Ucrainene.
Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene din SUA, împreună cu Kratos Defence and Security Solutions, au anunțat testarea cu succes a dronei strategice XQ-58 Valkyrie, în scenariul unor comunicații precare.
Sancțiunile occidentale au îngreunat în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a achiziționa și de a fabrica componentele necesare pentru a construi noi avioane de lupta, dar mai ales au pus piedicii dezvoltării unui avion de generația a cincea. Rusia și-a pus toată încrederea în viitorul avion Su-75, planificând primul zbor de testare în 2024. Cu toate acestea, proiectul avionului Su-75 Checkmate nu a progresat foarte mult. Nu a reușit să treacă de etapa machetei și a imaginilor grafice generate pe calculator.
România a semnat săptămâna trecută contractul pentru achiziția celor 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, aeronave care vor forma încă două escadrile după achiziția primei escadrile formate din 17 F-16 portugheze. O radiografie a achiziției a fost făcută și de polonezi.
Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române execută în data de 8 noiembrie a.c., zboruri de antrenament la înălţimi mici (aproximativ 150-2.000 m înălțime faţă de sol) în sud-estul țării.
Cu puțin timp înainte de deschiderea „Airshow China 2022” de la Zhuhai, programată pentru 8 noiembrie, un bombardier strategic chinezesc H-6K a fost fotografiat purtând două rachete ale căror caracteristici erau necunoscute până acum.
Încă din luna iulie s-a observat că Rusia are nevoie urgentă de mai multe drone kamikaze pentru a face față cerințelor câmpului de luptă din Ucraina. În timp ce Shahed-136, mai mari, furnizate de Iran vizează în principal infrastructura electrică ucraineană, Rusia pare să desfășoare acum un număr semnificativ de Lancet-3 mai mici și mai precise.
Japonia continuă să monitorizeze îndeaproape acțiunile Chinei și ale Coreei de Nord în regiune. La fel și SUA. După ce SUA au anunțat că avioanele F-15 Eagles ale U.S. Air Force vor fi retrase din Okinawa, ministerul japonez al Apărării a anunțat că mai multe aeronave F-22 Raptor vor fi desfăşurate aici.
Institutul pentru știință și securitate internațională (ISIS) din Washington a analizat informațiile din surse deschise referitoare la componentele occidentale descoperite la dronele de origine iraniană întrebuințate de armata rusă în Ucraina. Concluziile experților americani arată faptul că piesele folosite la producerea dronelor sunt fie componente comune utilizate pentru aeronavele civile, fie copii chinezești ale unor produse occidentale.
Forțele Armate ale SUA vor desfășura în premieră mondială un exercițiu de întrebuințare a rachetelor de croazieră de pe o aeronavă de transport – proiectul ”Rapid Dragon”.
În cursul acestei săptămâni, România a semnat contractul pentru achiziția a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, formate din 32 de avioane ce au fost achiziționate din Norvegia.
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 04.11.2022, în spațiul aerian al României s-au aflat mai multe mijloace de cercetare aeriană aparținând statelor membre NATO. Culegerea de informații a vizat, în special, zona litoralului românesc de la Marea Neagră, dar și frontierele României cu Republica Moldova și Ucraina.
Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile în Israel și va reveni la conducerea țării, dar se va confrunta cu un dosar iranian extrem de complicat.
Vineri, 4 noiembrie, la sediul Romtehnica, a fost semnat contractul de achiziție de către Ministerul Apărării Naționale din România a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.
Procesul de aprobare de către SUA a vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, ţară membră NATO, decurge favorabil şi s-ar putea finaliza în două luni, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Agenția de presă rusă Tass a anunțat, pe 04.11.2022, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că întreprinderile Complexului Militar Industrial au dezvoltat și produs o instalație de lansare terestră pentru cea mai recentă rachetă hipersonică de tip Zircon.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere la sediul Guvernului român cu Sebastien Lecornu, ministrul Forţelor Armate din Franţa.
Compaia Sikorsky a demonstrat pentru prima dată armatei americane cum un elicopter Black Hawk care zboară în mod autonom (fără piloți la bord) ar putea efectua misiuni de reaprovizonare a infanteriei. Aceste zboruri fără echipaj ale Black Hawk au avut loc în octombrie la Yuma Proving Ground din Arizona.
La șapte ani distanță de primul exercițiu ”Dacian Warhawk” (”Șoimul dacic de Război”), Aviația Militară a României relansează seria de activități cu acest nume, printr-un exercițiu aerian de nivel național.
Rusia ar putea deveni și mai dependentă de armele iraniene, consideră ISW.
Inflația în Germania a depăşit deja 10%, începând cu luna septembrie, din cauza creșterii prețurilor la energie. Acest lucru a ridicat unele semne de întrebare cu privire la intenţiile Berlinului de a mai continua negocierile cu privire la posibilitatea de a cumpăra avioane americane F-35 Lightning II. Dar, potrivit ultimelor declarații oficiale, achiziţia ar urma să aibă totuşi loc. Astfel, mai multe publicaţii mass-media au citat un general german care a confirmat că Germania este încă interesată să achiziționeze avioane de luptă F-35 Lightning II, în ciuda costurilor tot mai ridicate cu programele militare de înzestrare.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a anunțat, pe 02.11.2022, citând „o sursă bine informată din domeniul militar”, că, în ultima perioadă, bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au efectuat mai multe lovituri de precizie asupra unor ținte militare de pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul noilor rachete de croazieră de tip H-32, cunoscute sub denumirea de “ucigași de portavioane”.
Aviația militară din Marea Britanie trece printr-o perioadă dificilă, în contextul în care Londra deține mai multe avioane F-35 Lighting II, de generația a V-a, decât piloți disponibili să le piloteze.
Serviciile secrete britanice consideră că Rusia a desfășurat avioane capabile să transporte rachete Kinzhal în Belarus pentru a trimite un mesaj Occidentului și a prezenta Belarusul ca fiind tot mai implicat în război.
Potrivit portalului rusesc Topwar.ru, dar și publicației turcești Daily Sabah, dronele de atac turcești vor fi capabile în curând să lovească nu numai vehicule blindate la sol pe câmpul de luptă, ci și mijloace aeriene. Compania turcă Baykar, producătorul dronelor de tip Bayraktar, intenționează să doteze aparatele de zbor fără pilot cu rachete din clasa aer-aer.
SUA vor finanța modernizarea bazei aeriene Tindal, care îi va permite să staționeze nordul Australiei până la șase avioane B-52, scrie The Guardian.
Bulgaria se confruntă cu o situație de criză în ceea ce privește aviația militară, care urmare a faptului că resursa avioanelor MiG-29 e aproape epuizată, iar primele F-16 Fighting Falcon - în versiunea cea mai modernă Viper - achiziționate nu vor fi livrate decât în 2024, în cel mai fericit caz.
Forțele Aeriene ucrainene încearcă să îi convingă pe occidentali să le transfere aparate de zbor non-sovietice.
Criza politică din Bulgaria pune în pericol contractul pentru al doilea lot de F-16 Fighting Falcon Block 70/72, în cea mai modernă versiune a celebrelor F-16.