Germania vrea să finalizeze urgent tranzacția de aeronave F-35 Lighting II americane, de generația a V-a. Anunțul privind semnarea cât mai rapidă a contractului a fost făcut de cancelarul german Olaf Scholz.
Germania vrea să finalizeze urgent tranzacția de aeronave F-35 Lighting II americane, de generația a V-a. Anunțul privind semnarea cât mai rapidă a contractului a fost făcut de cancelarul german Olaf Scholz.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 02.12.2022, lansarea dintr-un poligon din Kazahstan a unei noi rachete de interceptare din cadrul sistemului de apărare antirachetă.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe canalul său de Telegram, că, pe 01.12.2022, cele trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au decolat de pe aerodromul din Machulishchi (Republica Belarus) și au revenit pe aerodromul Savasleyka din Regiunea Nijni Novgorod.
Japonia, Marea Britanie și Italia grăbesc ritmul și se pare că vor anunța încă de săptămâna viitoare un acord revoluționar pentru a dezvolta în comun un nou avion de luptă avansat, au declarat două surse pentru Reuters.
În contextul în care subiectul privind transferul de avioane MiG-29 aflate în dotare statelor aliate și F-16 americane către Ucraina a fost reluat în aceste zile, presa rusă se întrece în scenarii care mai de care SF.
Statul Major al Republicii Cehe a început să caute un înlocuitor pentru elicopterele de transport rusești din seria Mi, iar elicopterul american CH-47 Chinook de la Boeing are cele mai mari șanse.
În cadrul paradei militare care va avea loc la București cu ocazia zilei de 1 Decembrie, aviația militară nu va fi din păcate prezentă ca urmare a condițiilor meteorologice vitrege. Decizia nu are legătură cu capacitățile tehnice ale aeronavei de a decola în asemenea condiții ci cu reguli protocolare bine stabilite.
Nu mai puțin de opt bombardiere B-2, din cele 20 aflate în serviciul de luptă al US Air Force, au luat parte la exercițiul Spirit Vigilance 22. Activitatea propriu-zisă a avut loc pe 7 noiembrie, dar Pentagonul a furnizat informații doar 22 de zile mai târziu. În înregistrarea video oficială se poate vedea cum cele opt aeronave participante au executat „mersul elefantului” (elephant walk) pe pista Bazei Aeriene Whiteman din Missouri.
Ucraina are nevoie, în primul rând, avioane de luptă multi-rol, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Iurii Ignat. Acesta a ţinut să precizeze că dacă statele partenere ale Ucrainei ar decide acum să ofere avioane MiG-29 (n.r. cu referire probabil la avioanele pe care Polonia era dispusă să le ofere), acestea nu vor rezolva problemele cu care se confruntă astăzi aviația ucraineană.
România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, care vor începe să sosească în țara noastră încă de anul viitor. Provocarea mare va fi însă pregătirea piloților.
Guvernul Suediei ar trebui să permită vânzarea către Ucraina a avioanelor de luptă SAAB JAS 39 Gripen, de care este interesată partea ucraineană, a declarat Magnus Jakobsson, membru al Parlamentului suedez (Riksdag), reprezentant al Partidului Creștin-Democrat, relatează Ukrinform.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o a doua vânzare semnificativă de arme către Finlanda în termen de o lună.
Forțele Aeriene Române au executat luni, 28 noiembrie, o misiune de însoțire aeriană a aeronavei TAROM care a asigurat transportul delegației NATO, participante la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ale statelor membre NATO, eveniment ce va desfășura la București în perioada 29 - 30 noiembrie.
Comandorul Nicolae Crețu, comandant al Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu, a oferit un interviu despre activitățile pe care militarii români le desfășoară la Baza Aeriană.
Reputatul general american Robert E. Wheeler a răspuns celor care au criticat achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia.
Avioane de tip Eurofighter Typhoon și CF-18 Hornet au aterizat azi în România. Aeronavele aparțin aliaților noștri italieni și spanioli, care vor ajuta în următoarele luni Forțele Aeriene Române în misiuni de protejare a spațiului aerian național.
Am început pregătirea misiunii de poliție aeriană în spațiul aerian baltic, pentru 2023. În perioada aprilie-iulie 2023, Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, din Baza Aeriană Siauliai.
România a semnat recent contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, urmând ca viitoarele avioane să formeze două escadrile care vor completa prima escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.
Războiul sângeros de doisprezece ani din Siria s-a dovedit a fi un teren fertil pentru țări și actori preocupați de dezvoltarea și utilizarea de noi mijloace și metode de luptă a UAV-urilor, după cum se arată într-o analiză a organizației olandeze "PAX".
După o perioadă în care prețul aeronavelor de generația a V-a F-35 Lightning II au scăzut, producătorul Lockheed Martin anunță că urmează o creștere a prețurilor aeronavelor.
Guvernul bulgar pare să fie pe cale să ajungă la un acord pentru un avion de luptă interimar, după ce a purtat discuții cu Suedia și Franța, în timp ce Bulgaria așteaptă sa primesca din SUA primele avioane F-16.
Un grup de 16 senatori americani, democraţi şi republicani, a presat administraţia Biden să reconsidere cu atenţie cererea Ucrainei de a i se furniza drone letale Grey Eagle pentru a lupta împotriva Rusiei şi a cerut Pentagonului să explice de ce nu a mers mai departe cu această solicitare, informează Reuters.
Coreea de Sud a efectuat cu succes un test de interceptare a unei rachete balistice, în care a folosit sistemul propriu L-SAM aflat în curs de dezvoltare, a anunțat marți dimineața agenția de presă Yonhap.
Ucraina a confirmat faptul că sistemele de apărare antiaerienă NASAMS americane au o rată de interceptare de 100% a rachetelor rusești, precizând că, performanțe identice au și cele germane IRIS-T.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre două incidente care au afectat imaginea Armatei române: Cazul kerosenului care ar fi stricat avioane MiG-21 LanceR și cel al militarilor români arestanți după ce au furat combustibil din baza Mihail Kogălniceanu, unde sunt dislocați și soldați americani.
Compania Baykar, cel mai important producător de drone din Turcia, a efectuat o primă etapă de testare la sol cu UAV-ul Kizilelma. Testele au avut loc pe aeroportul din Chorlu. Realizarea acestui tip de teste și demonstrează că industria aeronautică din Turcia înregistrează progrese semnificative cu dezvoltarea dronei Bayraktar Kizilelma.
Un avion KC-46A ”Pegasus”, din Aripa 157 Realimentare Aeriană de la Baza Pease a Gărzii Naționale Aeriene din statul New Hampshire, a zburat non-stop 36 de ore, în perioada 16-17 noiembrie, într-o misiune de anduranță, acoperind 16.000 de mile (aproape 26.000 de km), în cea mai lungă misiune, de până acum, a Comandamentului pentru Mobilitate Aeriană (AMC).
Escadrila 12 comună, britanico-qatareză, RAF-QEAF Typhoon, este în prezent desfășurată pe Proiectul Thariyat din Qatar.
Moscova și Teheranul au încheiat un acord privind începerea producției a sute de drone iraniene de luptă pe teritoriul Rusiei, scrie Washington Post , citând informațiile occidentale.
După ce în acest an, Rusia a invadat Ucraina demonstrând că nimic nu mai este tabu în relațiile internaționale, NATO a început să regândească sistemul său de apărare și pregătire, marcând noi premiere după cel de-al doilea război mondial, inclusiv reîntoarcerea în Europa a celebrei Divizii 101 Aeropurtate.