Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere la sediul Guvernului român cu Sebastien Lecornu, ministrul Forţelor Armate din Franţa.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere la sediul Guvernului român cu Sebastien Lecornu, ministrul Forţelor Armate din Franţa.
Compaia Sikorsky a demonstrat pentru prima dată armatei americane cum un elicopter Black Hawk care zboară în mod autonom (fără piloți la bord) ar putea efectua misiuni de reaprovizonare a infanteriei. Aceste zboruri fără echipaj ale Black Hawk au avut loc în octombrie la Yuma Proving Ground din Arizona.
La șapte ani distanță de primul exercițiu ”Dacian Warhawk” (”Șoimul dacic de Război”), Aviația Militară a României relansează seria de activități cu acest nume, printr-un exercițiu aerian de nivel național.
Rusia ar putea deveni și mai dependentă de armele iraniene, consideră ISW.
Inflația în Germania a depăşit deja 10%, începând cu luna septembrie, din cauza creșterii prețurilor la energie. Acest lucru a ridicat unele semne de întrebare cu privire la intenţiile Berlinului de a mai continua negocierile cu privire la posibilitatea de a cumpăra avioane americane F-35 Lightning II. Dar, potrivit ultimelor declarații oficiale, achiziţia ar urma să aibă totuşi loc. Astfel, mai multe publicaţii mass-media au citat un general german care a confirmat că Germania este încă interesată să achiziționeze avioane de luptă F-35 Lightning II, în ciuda costurilor tot mai ridicate cu programele militare de înzestrare.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a anunțat, pe 02.11.2022, citând „o sursă bine informată din domeniul militar”, că, în ultima perioadă, bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au efectuat mai multe lovituri de precizie asupra unor ținte militare de pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul noilor rachete de croazieră de tip H-32, cunoscute sub denumirea de “ucigași de portavioane”.
Aviația militară din Marea Britanie trece printr-o perioadă dificilă, în contextul în care Londra deține mai multe avioane F-35 Lighting II, de generația a V-a, decât piloți disponibili să le piloteze.
Serviciile secrete britanice consideră că Rusia a desfășurat avioane capabile să transporte rachete Kinzhal în Belarus pentru a trimite un mesaj Occidentului și a prezenta Belarusul ca fiind tot mai implicat în război.
Potrivit portalului rusesc Topwar.ru, dar și publicației turcești Daily Sabah, dronele de atac turcești vor fi capabile în curând să lovească nu numai vehicule blindate la sol pe câmpul de luptă, ci și mijloace aeriene. Compania turcă Baykar, producătorul dronelor de tip Bayraktar, intenționează să doteze aparatele de zbor fără pilot cu rachete din clasa aer-aer.
SUA vor finanța modernizarea bazei aeriene Tindal, care îi va permite să staționeze nordul Australiei până la șase avioane B-52, scrie The Guardian.
Bulgaria se confruntă cu o situație de criză în ceea ce privește aviația militară, care urmare a faptului că resursa avioanelor MiG-29 e aproape epuizată, iar primele F-16 Fighting Falcon - în versiunea cea mai modernă Viper - achiziționate nu vor fi livrate decât în 2024, în cel mai fericit caz.
Forțele Aeriene ucrainene încearcă să îi convingă pe occidentali să le transfere aparate de zbor non-sovietice.
Criza politică din Bulgaria pune în pericol contractul pentru al doilea lot de F-16 Fighting Falcon Block 70/72, în cea mai modernă versiune a celebrelor F-16.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, directorul general al corporației constructoare de nave Ak Bars, Renat Mistakhov, a anunțat, pe 27.10.2022, dezvoltarea unui nou tip de navă mică purtătoare de rachete pe baza navelor din clasa Buyan-M.
Programul celei de-a șasea generații de avioane de luptă invizibile "NGAD - Next Generation Air Dominance", aflat în curs de dezvoltare de către SUA, a fost readus în atenţia publicului după ce compania Lockheed Martin a publicat o nouă serie de imagini grafice în care, de data aceasta, apare și aeronava de realimentare strategică de nouă generație LMXT.
Ucraina a solicitat Lituaniei sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și obuziere autopropulsate PZH-2000, dar comandantul armatei Lituaniei nu este de acord cu transferul.
Greg Hayes, CEO Raytheon a declarat că primele două instalații NASAMS au ajuns deja în Ucraina.
Ministrul apărării spune că Ucraina se află la doar câteva săptămâni distanță de momentul recepționării primelor drone kamikaze cu rază mai lungă de acțiune, Switchblade 600.
Ministerul Apărării din Lituania a ales RBS-70 datorită întreținerii ușoare, mobilității sporite și rezistenței ridicate la perturbările electromagnetice.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 25.10.2022, că avionul de vânătoare modernizat de tip Su-57 a efectuat recent primul zbor.
Pe măsură ce tendința războiului din Ucraina este de a se deplasa ușor spre sud, elicopterele rusești suferă pierderi grele. Într-o nouă evaluare a pierderilor ruse, efectuată de Ministerul britanic al Apărării, se arată că armata rusă a pierdut o mare parte din flota sa de elicoptere de atac avansate.
Consorțiul temporar format de Nexter și Thales a prezentat noua turelă a sistemului RAPIDFire în cadrul Euronaval.
Statele Unite ar putea transfera sistemele sale mai vechi de apărare aeriană HAWK în Ucraina pentru a proteja cerul deasupra Ucrainei de loviturile dronelor și rachetelor, lansate de forțele ruse asupra infrastructurii civile și critice.
Germania a anunțat, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, că va livra Ucrainei încă trei sisteme de apărare aeriană IRIS-T cât mai curând posibil, fiecare dintre acestea putând proteja un oraș mare.
Pe data de 2 decembrie 2022 va avea loc un eveniment cu adevărat istoric: SUA vor prezenta noul bombardier B-21 Raider, de generația a VI-a, dezvoltat de Northrop Grumman.
Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat vineri că procesul privind achiziționarea de avioane de luptă F-16 se desfășoară conform planului, însă a reiterat că Turciei nu îi lipsesc alternativele în cazul în care discuțiile cu Statele Unite eșuează.
În această perioadă, NATO desfășoară o misiune de protecție sporită a spațiului aerian pentru țările din Europa Centrală și de Est, cunoscută ca ''Air Shielding'', lansată după agresiunea la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul acesteia, pentru prima dată în istorie, avioane F-22A Raptor de generația a cincea operează sub comanda statelor alianţe NATO.
Pe rețelele de socializare a apărut un scurt material video cu momentul în care un avion rusesc de atac Su-25SM se prăbuşeşte, la scurt timp după ce a fost lovit de o rachete sol-aer trasă de militarii ucraineni. Până aici nimic surprinzător, doar că tot acest moment a fost surprins de camera video instalată pe casca pilotului avionului Su-25, care a reuşit să se catapulteze la tip după ce aeronava a intrat în picaj.
Potrivit site-ului francez de investigații Mediapart, între Franța și Germania există “o mare neînțelegere despre apărare" atunci când vine vorba despre proiectul "Scutul antiaerian european" al Germaniei. Proiectul, în care Franța și-a declinat implicarea, are deja sprijinul a 13 țări: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România și Regatul Unit.