Rusia apelează la muniția veche de zeci de ani, cu o rată ridicată de eșec.
Rusia apelează la muniția veche de zeci de ani, cu o rată ridicată de eșec.
Un prototip complet operațional al rachetei hipersonice a fost lansat vineri de pe un B-52, în largul coastei Californiei.
Încă de la începutul invaziei neprovocate pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, forțele armate ucrainene și decidenții politici au cerut aliaților avioane de luptă moderne, un subiect adus adesea în atenția publică, dar care nu s-a concretizat până în prezent.
Analistul militar rus Roman Skomorokhov, un vechi contribuitor pentru site-ul rusesc de propagandă TopWar, a publicat un articol mai puţin obişnuit în care critică starea Forțelor Aeriene Ruse. Acesta critică vehement conducerea Forțelor Aerospațiale Ruse [VKS], precum și pe unii oficiali de la Kremlin, făcând comparații nostalgice între Uniunii Sovietice și Rusia de astăzi.
Slovacia intenționează să-și transfere avioanele de luptă MiG-29 în Ucraina, pregătirile pentru aceasta ar putea începe în săptămânile următoare.
Bulgaria a achiziționat avioane F-16 Fighting Falcon în cea mai modernă versiune - Block 70 Viper. Problema vecinilor noștri de la sud de Dunăre e însă faptul că avioanele vor fi livrate cu mare întârziere. Însă Sofia recunoaște că nu e pregătită pentru livrări mai rapid de 2025.
Următorul copilot al lui Maverick ar putea fi o dronă. Așa își începe Ted „Hefty” Conklin, directorul tehnic al diviziei de informații și spațiu din compania Raytheon Technologies, expunerea, trimisă publicației Defense News, privind ce vor putea face dronele de luptă colaborative de mâine, cum se va ajunge la acest lucru, dar și ce nu este posibil să se obțină în următorii cinci, poate zece ani.
Oficialii americani spun că antrenamentul rusesc pentru piloții iranieni pe Su-35 face parte dintr-o relație din ce în ce mai adâncă stimulată de conflictul din Ucraina. Pericolul ca avioanele rusești Su-35 destinate inițial Egiptului, să ajungă în Iran, implică întreaga regiune a Orientului Mijlociu.
În cadrul unei ceremonii de la Baza Aeriană Borcea din 9 decembrie 2022, NATO a declarat detașamentele de luptă italiene și spaniole dislocate în România pregătite să execute misiunea de Poliție Aeriană alături de Forțele Aeriene Române.
Încă din primele zile ale războiului, drone americane MQ-9 Reaper și Grey Eagle au fost pe lista cererilor Kievului, care consideră că aceste UAV-uri ar oferi Ucrainei o capacitate de supraveghere și de lovire mult extinse, în spatele liniilor inamice ruse.
Conștientă de amenințarea Beijingului și pusă în gardă de evoluțiile de pe frontul din Ucraina, Japonia are planuri mari pentru următorii cinci ani: guvernul de la Tokyo vrea să pompeze aproximativ 37 de miliarde de dolari doar pentru a-și îmbunătăți capabilitățile antirachetă.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) încearcă de mai mulți ani să renunțe la avioane mai vechi, inclusiv la 42 de avioane de atac la sol - legendarele A-10 Warthog. Până acum, fără succes, toate aceste solicitări fiind blocate de Congresul american.
Ucraina a lovit două baze aeriene rusești pe 5 decembrie folosind drone sovietice Tu-141 Strizh modificate, scrie Politico.
Franța și SUA concurează intens pe piața aviației militare în India, unde se pare că Rafale M are un avantaj în fața F/A-18E Hornet american. Însă marea bătălie se va da pe programul indian MRFA (Multi Role Fighter Aircraft), o licitație pentru nu mai puțin de 114 avioane de luptă!
Rusia a prezentat în premieră imagini video cu avioane de luptă de tip Su-27, folosite în așa-zisa operațiune militară specială - invadarea Ucrainei, generată pe data de 24 februarie 2022.
Australia este pe cale să formeze o a patra escadrilă de avioane de vânătoare americane F-35 Lightning II. Astfel, Forțele Aeriene Regale Australiene [RAAF] ar urma sa aibă în total 96 de avioane de luptă de generația a V-a. Australia nu este doar un cumpărător, ci și un partener industrial al companiei americane Lockheed Martin în programul F-35.
Ministrul polonez al Apărării a declarat marți că țara să vă accepta un sistem de apărare antirachetă Patriot pe care Germania s-a oferit să îl instaleze în Polonia. Germania a făcut această propunere după ce o rachetă a căzut în Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, ucigând doi polonezi. Polonia și NATO au declarat că sunt de părere că a fost vorba de o rachetă ucraineană care a ratat interceptarea în timp ce Ucraina se apăra de un atac cu rachete ruseşti, pe 15 noiembrie.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat o vizită în Portugalia, la invitația omologului său Antonio Manuel Fernandes da Silva Ribeiro. Aici, discuțiile s-au axat inclusiv pe pregătirea piloților de F-16.
Un MiG s-a prăbușit lângă localitatea croată Slatina.
Producătorul american de arme Lockheed Martin și contractorul israelian Rafael vor dezvolta un joint venture pentru a crea un sistem de arme cu laser, bazat pe o tehnologie aflată deja în curs de dezvoltare în Israel, care ar putea intra pe piață începând cu anul viitor.
După atacul asupra aerodromurilor aviației strategice a Federației Ruse „Engels” de lângă Saratov și „Diagilevo” de lângă Ryazan, aerodromul militar din Kursk a fost atacat.
Drone ucrainene au atacat luni dimineață o bază aeriană rusă din apropierea orașului Riazan din Rusia. Imaginile din satelit publicate ieri de ImageSat Internaţional arată un bombardier Tu-22M3 Backfire avariat la baza aeriană Diaghilevo. Bombardierele care staţionează la această bază au fost folosite pentru a lovi ținte din Ucraina.
Exploziile de la aeroportul strategic Engels din Saratov ridică o serie de întrebări privind calitatea apărării antiaeriene a Rusiei.
În același timp, apare întrebarea ce au putut folosi ucrainenii pentru a lovi baza care se află la 750 km de granița cu Ucraina.
La finalul săptămânii trecute a avut loc un eveniment istoric în industria aviatică americană și pentru U.S. Air Force: SUA au prezentat oficial cu mare fast primului bombardier stealth B-21 Raider de generația a VI-a.
Ministerul german al Apărării a exprimat îngrijorări serioase cu privire la planurile de achiziționare a avioanelor de luptă F-35, parte a acțiunii de modernizare militară a țării, potrivit documentelor văzute de AFP, citat de Anadolu.
În Rusia, s-a raportat că o dronă necunoscută a atacat un aeroport din regiunea Saratov. Este vorba despre aeroportul Engels, unde își au baza bombardierele strategice ruseşti care lansează rachete asupra Ucrainei. Un material video cu presupusa explozii a fost postat de diferite canale rusești de Telegram. Primele rapoarte spun că trei persoane au fost ucise, șase rănite și două bombardiere strategice Tu-95 au fost avariate în urma atacului aerian.
Avioanele de vânătoare ale armatei ruse şi-au redus semnificativ numărul misiunilor deasupra Ucrainei, a indicat Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ zilnic, potrivit DPA.
O grupare de aviație americano-israeliană constituită din aeronave de generația a cincea F-35, pe post de vârf de lance, și din avioane tactice de luptă F-15 și F-16 au simulat o lovitură asupra unui obiectiv de importanță strategică din zona Orientului Mijlociu.
Compania Baykar, cel mai important producător de drone din Turcia, a anunțat sâmbătă că avionul său de vânătoare fără pilot Bayraktar Kizilelma va efectua în curând zborul inaugural, apropiindu-se tot mai repede de atingerea acestui obiectiv după ce azi a efectuat un test de decolare. Avionul fără pilot Bayraktar Kizilelma s-a ridicat de la sol pentru o scurtă perioadă de timp. Realizarea acestui tip de teste demonstrează că industria aeronautică din Turcia înregistrează progrese semnificative cu dezvoltarea dronei Bayraktar Kizilelma.
Germania vrea să finalizeze urgent tranzacția de aeronave F-35 Lighting II americane, de generația a V-a. Anunțul privind semnarea cât mai rapidă a contractului a fost făcut de cancelarul german Olaf Scholz.