Guvernul olandez a luat o decizie cu privire la transferul acestor sisteme și spune că va trimite Patriot în Ucraina.
Guvernul olandez a luat o decizie cu privire la transferul acestor sisteme și spune că va trimite Patriot în Ucraina.
Federația Rusă susține, fără să prezinte argumente concrete, că atacul Armatei ruse nu este responsabil de distrugerea unui bloc de locuințe (atac soldat cu zeci de morți), ci de vină este o rachetă de apărare aeriană a Ucrainei.
SUA trimit în Japonia avioane F-16 de la baza Spangdahlem, pentru a înlocui aeronavele F-15 de la baza Kadema, care au o vechime de peste 30 de ani.
Avionul de vânătoare KF-21, produs în Coreea de Sud, a zburat pentru prima dată la viteze supersonice, deschizând astfel calea industriei aeronatice din Coreea de Sud să devină una dintre puținele industrii care au produs avioane de vânătoare supersonice avansate.
S-300 și S-400, concepute pentru luptă antiaeriană, sunt folosite tot mai des de Armata Federației Ruse pentru a lovi obiective terestre.
După mai multe ore de ezitări, oficialii bulgari au venit cu un punct de vedere cu privire la informația potrivit căreia Bulgaria ar fi transferat în unele state membre NATO avioane de producție sovietică Su-25.
Rusia a trimis sâmbătă un nou val de rachete în mai multe zone din Ucraina, printre care Dnipro, Odesa, Harkov, Liov şi Kiev.
Săptămâna aceasta, primii militari ucraineni vor începe cursurile de formare şi pregătire pentru operarea sistemelor americane de apărare antiaeriană Patriot. Potrivit presei americane, un grup de militari ucraineni a sosit deja în Statele Unite.
Izolată internațional ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei și a crimelor de război sfâșietoare săvârșite în Ucraina, Federația Rusă și-a găsit un aliat important în Iran, stat fundamentalist și sponsor al terorismului. Ca urmare al sprijinului acordat Moscovei de regimul de la Teheran, Iranul primește avioane rusești de tip Su-35.
Vehiculul aerian fără pilot Bayraktar DIHA a finalizat cu succes testul de zbor operațional la altitudinea de 2.500 de metri, după cum a anunțat producătorul de drone Baykar. Bayraktar DIHA, sau Bayraktar VTOL, este o dronă de dimensiune medie-mică cu posibilitatea de decolare și aterizare pe verticală (Vertical Take-Off and Landing).
Din analiza unor mesaje postate de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, se poate constata faptul că drona americană de tip RQ-4B, care zboară în mod constant în Regiunea Mării Negre, și-a schimbat zona standard de operare, deplasându-se ceva mai la est.
Reputatul expert militar Ion Petrescu a analizat anunțul de săptămâna trecută al Ministerul Apărării Naționale cu privire la faptul că trei avioane AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. Avioanele vor ajunge în România săptămâna viitoare.
Potrivit surselor publice rusești, pe 14.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat primul atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei din acest an. Au fost întrebuințate toate tipurile de rachete de croazieră - lansate terestru, aerian și naval. După ora 14.00, ora Kievului, au fost declanșate alerte aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei.
Franţa va continua singură demersurile pentru achiziţia unui nou avion de recunoaştere maritimă, au declarat joi autorităţile de la Paris, după ce cooperarea cu Germania s-a blocat, transmit dpa și Agerpres.
Cotidianul rus Izvestia a informat, în ediția din 13.01.2023, că Ministerul rus al Apărării a luat decizia de a întări direcția strategică vest cu noi unități ale Aviației de Asalt. Astfel, pe teritoriul Regiunii Militare Vest, vor fi formate regimente de aviație dotate cu aeronave de tip Su-25SM3.
James Stavridis, fostul comandant-șef al forțelor NATO din Europa este tranșant când vine vorba de ajutorul pe care trebuie să-l primească ucrainenii.
Pe 6 ianuarie, la baza Edwards Air Force, California, o echipă de testare pentru dezvoltare din Escadrila 461 Teste de Zbor a efectuat primul zbor al unui F-35 în configurația Technology Refresh 3 (TR-3).
În aceste zile au apărut informații în presă cu privire la interesul României pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune Spyder - dezvoltat de compania israeliană Rafael.
Pe 5 ianuarie 2023, de la baza militară Charleston au fost lansate nu mai puțin de 24 de aeronave de transport C-17 Globemaster III, într-un exercițiu major care a integrat forțe aeriene, terestre și navale în cinci zone distincte de operare.
Canada a finalizat luni un acord pentru cumpărarea a 88 de avioane de luptă F-35, într-un proiect gigant de 14,2 miliarde de dolari.
Lansarea în decembrie 2022 de către Forțele Aeriene ale SUA a noului bombardier stealth B-21 Raider a fost doar o piesă din puzzle-ul creării unei viitoare flote de bombardiere. Companiile Rolls-Royce și Boeing se pregătesc să lucreze împreună la modernizarea flotei de 76 de bombardiere B-52 Stratofortress din epoca Războiului Rece, pentru a le va oferi o nouă serie de motoare F130 și le va menține în zbor până în anii 2050, alături de cel puțin 100 de B-21.
Numărul aeronavelor pregătite de luptă de pe aerodromul rusesc Engels a scăzut semnificativ în ultima lună, iar barierele de protecție au apărut și ele.
Federația Rusă a anunțat de mai multe ori că avioanele Su-57, considerate de generația a V-a, au luat parte la așa-zisa „operațiune militară specială” din Ucraina. Serviciile de informații britanice par să confirme, dar cu un amendament major.
Potrivit unor statistici ale armatei norvegiene, numărul misiunilor de poliție aeriană executate de Forțele Aeriene în anul 2022 a scăzut la un nivel comparabil cu cel al anului 2016. Acest lucru se datorează unei prezențe mai reduse a avioanelor militare ale Federației Ruse în zona Norvegiei, din cauza conflictului din Ucraina.
Forțele Aeriene Regale olandeze pregătesc o desfășurare a avioanelor lor de luptă F-35 în sprijinul misiunii de Poliție Aeriană a NATO în nord-estul Europei.
Sistemul de apărare antiaeriană Spyder poate contracara acum rachetele balistice tactice.
Statele Unite încearcă să protejeze securitatea informațiilor care privesc procedurile și echipamentele militare sensibile și interzic dubla cetățenie pentru piloții din Forțele Aeriene Israeliene.
Deși fără o aparentă legătură directă, la decizia Statelor Unite este posibil să fi contribuit și ”cazul Duggan”, un fost pilot american care a primit bani de la chinezi pentru a-i învăța pe aviatorii chinezi cum să aterizeze pe portavioane.
Două aeronave F-15EX Eagle II ale U.S. Air Force (USAF) au testat noile stații de lansare a rachetelor. Evenimentul a avut loc pe 29 noiembrie, în zona Golfului Mexic (poligonul de testare și antrenament Eglin), dar informația a fost publicată de-abia pe 4 ianuarie. Astfel, a fost certificată capacitatea avionului de vânătoare F-15EX de a transporta 12 rachete aer-aer, cu 50% mai mult decât versiunile precedente.
Ministerul Apărării din Republica Belarus a anunțat, pe 05.01.2023, întărirea Grupări regionale de trupe (forțe) formată pe teritoriul belarus în comun cu Forțele Armate ale Federației Ruse.
În prezent, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu este desfăşurat un detaşament italian, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave Eurofighter Typhoon, care execută, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru șase luni. Potrivit NATO, detaşamentul italian a lucrat alături de militarii români la îmbunătăţirea infrastructurii de la baza Mihail Kogălniceanu, ceea ce facilitează o mai bună desfăşurare a misiunilor de poliție aeriană ale NATO.