Probleme în paradis? Mult așteptatele avioane Su-35, încă departe de Iran. Semne de întrebare privind achiziția și tensiuni între cei doi aliați
Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a confirmat că nu a fost finalizat contractul de cumpărare a avioanelor Suhoi-35 din Rusia, în pofida declarațiilor unor parlamentari iranieni privind încheierea procedurilor de achiziție a acestor aeronave.
Iranul ar trebui să primească un număr nespecificat de avioane rusești Su-35. Dar până acum nu există niciun indiciu că Iranul a primit vreun echipament sau că îl va primi în curând.
"Când vom avea propriile capacități, nu vom simți nevoia să cumpărăm echipamente în multe domenii. Alții vor veni la noi să cumpere. Poziția noastră este foarte bună în domeniul apărării antiaeriene, suntem chiar printre cele mai bune țări din lume", a declarat, joi, Ashtiani.
Ca răspuns la întrebarea directă despre afacerea Su-35, Ashtiani a spus: "Uneori iei decizia de a cumpăra ceva, apoi situația ta se îmbunătățește și ai capacitatea de a fabrica ceea ce ai vrut să cumperi, dar noi încă studiem problema".
Remarcile lui Ashtiani vin după cele ale lui Shahryar Heidari, membru al Comitetului de Securitate Națională al Parlamentului iranian, care a declarat săptămâna trecută că "avioanele de luptă Suhoi-35, pe care Iranul le-a cerut Rusiei, vor ajunge în țară la începutul anului viitor".
Tot anterior, comandantul Forțelor Aeriene Iraniene, Hamid Vahidi, a declarat că țara sa are nevoie de avioanele de luptă de generația a patra, Suhoi-35, “dar nu știe când aceste aeronave vor ajunge în Iran".
Toate aceste declarații au întărit suspiciunea că relațiile dintre cele două țări în ceea ce privește livrarea de arme nu sunt atât de puternice precum susțin oficialii regimului iranian.
Moscova nu își respectă angajamentele?
Su-35 Flanker-E de generația 4 ++. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Noile poziții ale oficialilor iranieni vin foarte probabil în contextul tensiunilor recente apărute între Moscova și Teheran ca urmare faptului că Rusia a semnat declarația finală adoptată în cadrul Consiliul de Cooperare pentru Statele Arabe din Golful Persic, document în care, potrivit ministrului iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, “a fost introdusă o clauză împotriva Iranului”.
De altfel, poziția Rusiei a deranjat atât de mult Iranul, încât autoritățile de la Teheran au început să facă inclusiv declarații privind respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, sugerând astfel că ar putea renunța la sprijinul politic acordat Moscovei în războiul din Ucraina.
Forțele Aeriene Iraniene dețin aproximativ 300 de avioane de luptă de diferite tipuri: MiG 29 și Suhoi 25 rusești, J-7 (F-7) chinezești, F-4, F-5 și F-14 americane, Mirage F-1 franceze, pe lângă Thunderbolt, care este o versiune iraniană a aeronavei F-5.
Teheranul și Moscova au încheiat un contract în 2007 pentru a furniza Iranului sisteme rusești de rachete antiaeriene S-300. În 2010, Moscova a suspendat vânzarea în urma punerii în aplicare a rezoluției Consiliului de Securitate al ONU privind programul nuclear al Iranului. Însă. în 2015, la scurt timp după ce s-a ajuns la un acord internațional privind programul nuclear al Iranului, Moscova a permis din nou livrarea de rachete S-300 către Teheran. În mai 2016, Ministerul iranian al Apărării a anunțat că a achiziționat acest sistem strategic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News