În încercarea de a evita monitorizarea din satelit, armata rusă pictează avioane militare staţionate pe aerodromuri (Foto/Video)
Rușii au pictat imagini care semănau cu avioanele de luptă Sukhoi pentru a duce în eroare operatorii de sisteme de imagistică prin satelit. Aceste informaţii au fost publicate pe reţele de socializare ale mai multor analist OSINT. ''Desenele'' au fost realizate pe parcursul a mai multor luni la baza aeriană rusă din Yeisk. Imaginile din satelit au fost realizate pe 26 iunie și 16 iulie, diferența dintre ele arată progresul lucrărilor. În iunie, rușii au pictat cu vopsea albă conturul mai multor avioane de luptă Sukhoi, iar în iulie au adăugat culoarea albastră, care a adăugat volum imaginii.
Imagini cu avioane de vânătoare ruseşti pictate. Sursa foto: Twitter Brady Africk.
Se știe că pe aerodromul Yeisk se află avioane de luptă Su-34, Su-35/30, Su-27 și MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ruse. Cel mai probabil, rușii încearcă să creeze ținte false - desene care imita aeronave de luptă.
În unele cazuri cu greu se poate face diferenţa între aeronave adevărate şi unele false, deoarece imaginile de satelit nu au tot timpul cea mai bună rezoluţie, cel puţin pe acest minus mizează şi ruşii.
Pentru ca un astfel de truc să funcționeze, satelitul trebuie să facă o fotografie la un unghi drept. Pe imaginile din satelit cu rezoluție de înaltă calitate, un astfel de truc poate fi recunoscut rapid prin absența detaliilor și a umbrelor care apar când imaginile sunt realizate din unghiuri diferite.
În plus, astfel de desene nu vor funcționa dacă satelitul folosește recunoașterea radar, iar această metodă este folosită de Forțele Armate Ucrainene.
Anterior, publicaţia Militarny a raportat că firma de analiză a imaginilor Satim Inc. a împărtășit o modalitate prin care inteligența artificială (AI) poate ajuta la identificarea navelor.
Rușii au încercat anterior să își ascundă echipamentele într-un mod similar. Recent, au vopsit navele Flotei Mării Negre într-un nou camuflaj, care ar trebui să schimbe silueta navelor pe imaginile din satelit sau pe camerele altor sisteme de culegere de informații.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News