Moscova și Teheranul au încheiat un acord privind începerea producției a sute de drone iraniene de luptă pe teritoriul Rusiei, scrie Washington Post , citând informațiile occidentale.
Moscova și Teheranul au încheiat un acord privind începerea producției a sute de drone iraniene de luptă pe teritoriul Rusiei, scrie Washington Post , citând informațiile occidentale.
După ce în acest an, Rusia a invadat Ucraina demonstrând că nimic nu mai este tabu în relațiile internaționale, NATO a început să regândească sistemul său de apărare și pregătire, marcând noi premiere după cel de-al doilea război mondial, inclusiv reîntoarcerea în Europa a celebrei Divizii 101 Aeropurtate.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass, directorul operațional al companiei “Shooting from the air” din Federația Rusă, Timur Mehdiyev, a declarat, pe 18.11.2022, că, până la sfârșitul acestui an, societatea intenționează să treacă de la producția pilot la asamblarea în serie a dronelor de tip Aist, Shershen și Binoclus, care pot fi utilizate de militarii ruși în timpul operației militare speciale din Ucraina.
Franţa, Germania şi Spania vor să recupereze întârzierea și au ajuns la un acord privind lansarea etapei următoare a dezvoltării unui nou avion de luptă, denumit SCAF - cel mai mare proiect de apărare din Europa.
O aeronavă de transport A400M Atlas, operată de Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii a efectuat o serie de teste în România pentru a desfășura rapid capabilități NATO. Iar transferul a inclus și un sistem HIMARS românesc.
Bulgaria caută să cumpere avioane second hand sau să le închirieze, de preferat F-16 Fighting Falcon, în contextul în care viitoarele avioane F-16 noi contractate vor ajunge în cel mai fericit caz undeva prin 2025.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunţat miercuri că Ucraina lucrează împreună cu aliaţii săi la un sistem de apărare antiaeriană ''integrat şi stratificat'' care să-i protejeze spaţiul aerian. Decizia vine ca urmare a atacului cu rachete efectuat marţi de Rusia, relatează Reuters.
Berlinul a propus miercuri să susţină Varşovia cu patrule aeriene, după ce o rachetă a căzut în Polonia, ucigând doi oameni, informează AFP.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 15.11.2022, Administrația locală din Kiev a postat pe canalul său de Telegram un comunicat în care semnalează producerea unor noi explozii în capitala Ucrainei.
China investește enorm în Armata de Eliberare a Poporului, inclusiv în tehnică militară de ultimă generație, atât pentru forțele sale aeriene, navale, dar și terestre. În pofida acestui lucru, lipsa unei experiențe reale de luptă e un factor care afectează Armata chineză.
Aeronavele de luptă spaniole au început deja să efectueze zboruri de Poliție Aeriană în spațiul aerian al Bulgariei, peste trei orașe mari - Sofia, Plovdiv și Burgas. Misiunea face parte din măsurile adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare în Flancul Estic.
Sectorul de apărare al SUA are în vedere modificarea dronei Grey Eagle MQ-1C pentru a elimina riscul ca tehnologia secretă, aflată în dotarea aeronavei, să pice în mâinile forțelor ruse.
Germania va achiziționa aeronave americane de generația a V-a - F-35 Lightning II, dar decizia executivului a stârnit critici numeroase în rândul industriei de apărare de la Berlin.
Presa din Bulgaria scrie că Olanda caută să ofere unui stat NATO avioane F-16 Fighting Falcon, în schimbul transferului către Ucraina a unor aeronave de tip MiG-29. Iar acest lucru ar putea rezolva criza de la nivelul aviației militare bulgare.
Surse de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter, precum și mass-media din Ucraina, potrivit agențiilor Unian și Ukrinform, au semnalat faptul că, pe 13.11.2022, un avion rusesc de vânătoare-interceptare de tip MiG-31K, cu o rachetă aerobalistică hipersonică de tip Kinzhal la bord, a efectuat un zbor de antrenament în spațiul aerian al Republicii Belarus.
În Ucraina elicopterele rusești au fost surprinse lansând muniție nedirijată lansată ca artilerie, în pofida faptului că elicopterele de atac Ka-52 dispun de armament modern ghidat. Experții vin cu o explicație care stă și la baza faptului că rușii au pierdut un număr atât de mare de astfel de elicoptere considerate ca fiind „artileria din aer”.
În ultimele săptămâni au apărut tot mai multe dovezi că Rusia a ajuns la mâna Belarusului pentru a putea susţine agresiunea militară împotriva Ucrainei. Există suspiciunea că Rusia aduce acum din Belarus rachete pentru sistemele sale de apărare antiaeriană S-300 și S-400, ceea ce indică că armata ruse se confruntă cu lipsuri tot mai mari.
Săptămâna aceasta, Ambasada României la Washington a anunțat că, în perioada următoare, vor fi amplasate pe teritoriul României două sisteme de radar suplimentare.
Două avioane din cel de-al Doilea Război Mondial s-au ciocnit şi au căzut în timpul unui spectacol aerian sâmbătă în Dallas, au anunţat autorităţile americane care nu dispun încă de un bilanţ al victimelor, relatează AFP.
Efortul Turciei de a finaliza achiziția de avioane F-16 americane ar fi „mult mai ușor” dacă republicanii vor ajunge să controleze Senatul SUA, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, citat sâmbătă de Anadolu și alte publicatii mass-media turce.
Forțele aeriene americane (U.S. Air Force) au desfășurat cu succes o alta etapa a manevrelor militare ATREUS în cadrul căruia au testat un sistem de lansare a rachetelor de croazieră de la bordul unei aeronave de transport militar MC-130J.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare de rachete aer-sol JSOW (Joint Standoff Weapons) și echipamente aferente către Sultanatul Oman, în valoare de 385 de milioane de dolari.
Înainte de agresiunea militară rusă, Ucraina avea în vedere înlocuirea avioanelor MiG-29 "Fulcrum" și Su-27 "Flanker" ale forțelor sale aeriene cu avioane de vânătoare occidentale, ca parte a programului militar de înzestrare "Air Force Vision 2035". În vederea realizării acestui obiectiv, urma să fie lansată o licitație în valoare totală de 7,5 miliarde de euro. Avioanele Rafale, F-35A și F-16 Viper au fost vehiculate de cele mai multe ori de oficialii militari ucraineni ca fiind cele mai potrivit pentru Forţele Aeriene Ucrainene.
Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene din SUA, împreună cu Kratos Defence and Security Solutions, au anunțat testarea cu succes a dronei strategice XQ-58 Valkyrie, în scenariul unor comunicații precare.
Sancțiunile occidentale au îngreunat în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a achiziționa și de a fabrica componentele necesare pentru a construi noi avioane de lupta, dar mai ales au pus piedicii dezvoltării unui avion de generația a cincea. Rusia și-a pus toată încrederea în viitorul avion Su-75, planificând primul zbor de testare în 2024. Cu toate acestea, proiectul avionului Su-75 Checkmate nu a progresat foarte mult. Nu a reușit să treacă de etapa machetei și a imaginilor grafice generate pe calculator.
România a semnat săptămâna trecută contractul pentru achiziția celor 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, aeronave care vor forma încă două escadrile după achiziția primei escadrile formate din 17 F-16 portugheze. O radiografie a achiziției a fost făcută și de polonezi.
Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române execută în data de 8 noiembrie a.c., zboruri de antrenament la înălţimi mici (aproximativ 150-2.000 m înălțime faţă de sol) în sud-estul țării.
Cu puțin timp înainte de deschiderea „Airshow China 2022” de la Zhuhai, programată pentru 8 noiembrie, un bombardier strategic chinezesc H-6K a fost fotografiat purtând două rachete ale căror caracteristici erau necunoscute până acum.
Încă din luna iulie s-a observat că Rusia are nevoie urgentă de mai multe drone kamikaze pentru a face față cerințelor câmpului de luptă din Ucraina. În timp ce Shahed-136, mai mari, furnizate de Iran vizează în principal infrastructura electrică ucraineană, Rusia pare să desfășoare acum un număr semnificativ de Lancet-3 mai mici și mai precise.