Tot mai multe surse indică faptul că SUA pregătesc în următoarele pachete de asistență către Ucraina, livrarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, precum Patriot, care se află și în dotarea Armatei române.
Tot mai multe surse indică faptul că SUA pregătesc în următoarele pachete de asistență către Ucraina, livrarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, precum Patriot, care se află și în dotarea Armatei române.
Imagini rare, spectaculoase și cu impact emoțional, surprinse la prăbușirea unui avion de luptă de generația a V-a F-35B Lightning II.
Bulgaria a achitat în ultimul moment în cele din urmă prima tranșă a următoarelor 8 avioane de luptă americane F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper - în cea mai modernă versiune a F-16.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun project a informat, într-o postare pe Twitter, că, pe 13.12.2022, trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au fost redislocate în Republica Belarus.
Comisia pentru buget a parlamentului german a aprobat alocarea a 13 miliarde de euro pentru proiecte de achiziţii militare de către Germania, inclusiv 10 miliarde de euro pentru cumpărarea de avioane F-35 produse de gigantul american Lockheed Martin, a anunţat miercuri ministrul apărării Christine Lambrecht, potrivit Reuters.
Cererea Ucrainei de a primi sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație SAMP/T, denumite și MAMBA în Armata franceză, a primit în cele din urmă curs.
Dronă de luptă Bayraktar Kizilelma, prezentată de compania turcă Baykar ca fiind un "avion de luptă fără pilot", a efectuat primul zbor. Vestea a fost comunicată pe Twitter, la 14 decembrie 2022, de către Selcuk Bayraktar, director al companiei turce Baykar.
În ianuarie 2021, în cadrul subprogramului "I4FCAS" [pentru "Innovations for FCAS" sau "Innovations for the SCAF - Sistemul de Luptă Aeriană al Viitorului"], compania Airbus Defence & Space a prezentat un proiect care constă în lansarea unui drone de la bordul un avion de transport A400M "Atlas". Recent, acest lucru a fost realizat si cu ajutorul companiilor germane Geradts și SFL, precum și cu sprijin din partea Centrului german pentru Aeronautică (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR).
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că două bombardiere strategice rusești Tu-95 au efectuat un zbor de patrulare de 7 ore deasupra Mării Japoniei.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.12.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că avioanele de avertizare și control (AWACS) cu rază lungă de acțiune de tip A-50U vor fi modernizate în urma întrebuințării în operația militară specială din Ucraina.
Peste 153 de misiuni de Poliție Aeriană Întărită efectuate din România, au avut loc în bazinul Mării Negre de la începutul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei.
Rusia apelează la muniția veche de zeci de ani, cu o rată ridicată de eșec.
Un prototip complet operațional al rachetei hipersonice a fost lansat vineri de pe un B-52, în largul coastei Californiei.
Încă de la începutul invaziei neprovocate pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, forțele armate ucrainene și decidenții politici au cerut aliaților avioane de luptă moderne, un subiect adus adesea în atenția publică, dar care nu s-a concretizat până în prezent.
Analistul militar rus Roman Skomorokhov, un vechi contribuitor pentru site-ul rusesc de propagandă TopWar, a publicat un articol mai puţin obişnuit în care critică starea Forțelor Aeriene Ruse. Acesta critică vehement conducerea Forțelor Aerospațiale Ruse [VKS], precum și pe unii oficiali de la Kremlin, făcând comparații nostalgice între Uniunii Sovietice și Rusia de astăzi.
Slovacia intenționează să-și transfere avioanele de luptă MiG-29 în Ucraina, pregătirile pentru aceasta ar putea începe în săptămânile următoare.
Bulgaria a achiziționat avioane F-16 Fighting Falcon în cea mai modernă versiune - Block 70 Viper. Problema vecinilor noștri de la sud de Dunăre e însă faptul că avioanele vor fi livrate cu mare întârziere. Însă Sofia recunoaște că nu e pregătită pentru livrări mai rapid de 2025.
Următorul copilot al lui Maverick ar putea fi o dronă. Așa își începe Ted „Hefty” Conklin, directorul tehnic al diviziei de informații și spațiu din compania Raytheon Technologies, expunerea, trimisă publicației Defense News, privind ce vor putea face dronele de luptă colaborative de mâine, cum se va ajunge la acest lucru, dar și ce nu este posibil să se obțină în următorii cinci, poate zece ani.
Oficialii americani spun că antrenamentul rusesc pentru piloții iranieni pe Su-35 face parte dintr-o relație din ce în ce mai adâncă stimulată de conflictul din Ucraina. Pericolul ca avioanele rusești Su-35 destinate inițial Egiptului, să ajungă în Iran, implică întreaga regiune a Orientului Mijlociu.
În cadrul unei ceremonii de la Baza Aeriană Borcea din 9 decembrie 2022, NATO a declarat detașamentele de luptă italiene și spaniole dislocate în România pregătite să execute misiunea de Poliție Aeriană alături de Forțele Aeriene Române.
Încă din primele zile ale războiului, drone americane MQ-9 Reaper și Grey Eagle au fost pe lista cererilor Kievului, care consideră că aceste UAV-uri ar oferi Ucrainei o capacitate de supraveghere și de lovire mult extinse, în spatele liniilor inamice ruse.
Conștientă de amenințarea Beijingului și pusă în gardă de evoluțiile de pe frontul din Ucraina, Japonia are planuri mari pentru următorii cinci ani: guvernul de la Tokyo vrea să pompeze aproximativ 37 de miliarde de dolari doar pentru a-și îmbunătăți capabilitățile antirachetă.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) încearcă de mai mulți ani să renunțe la avioane mai vechi, inclusiv la 42 de avioane de atac la sol - legendarele A-10 Warthog. Până acum, fără succes, toate aceste solicitări fiind blocate de Congresul american.
Ucraina a lovit două baze aeriene rusești pe 5 decembrie folosind drone sovietice Tu-141 Strizh modificate, scrie Politico.
Franța și SUA concurează intens pe piața aviației militare în India, unde se pare că Rafale M are un avantaj în fața F/A-18E Hornet american. Însă marea bătălie se va da pe programul indian MRFA (Multi Role Fighter Aircraft), o licitație pentru nu mai puțin de 114 avioane de luptă!
Rusia a prezentat în premieră imagini video cu avioane de luptă de tip Su-27, folosite în așa-zisa operațiune militară specială - invadarea Ucrainei, generată pe data de 24 februarie 2022.
Australia este pe cale să formeze o a patra escadrilă de avioane de vânătoare americane F-35 Lightning II. Astfel, Forțele Aeriene Regale Australiene [RAAF] ar urma sa aibă în total 96 de avioane de luptă de generația a V-a. Australia nu este doar un cumpărător, ci și un partener industrial al companiei americane Lockheed Martin în programul F-35.
Ministrul polonez al Apărării a declarat marți că țara să vă accepta un sistem de apărare antirachetă Patriot pe care Germania s-a oferit să îl instaleze în Polonia. Germania a făcut această propunere după ce o rachetă a căzut în Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, ucigând doi polonezi. Polonia și NATO au declarat că sunt de părere că a fost vorba de o rachetă ucraineană care a ratat interceptarea în timp ce Ucraina se apăra de un atac cu rachete ruseşti, pe 15 noiembrie.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat o vizită în Portugalia, la invitația omologului său Antonio Manuel Fernandes da Silva Ribeiro. Aici, discuțiile s-au axat inclusiv pe pregătirea piloților de F-16.
Un MiG s-a prăbușit lângă localitatea croată Slatina.