Mai multe țări europene vor cumpăra în comun ”câteva sute” de sisteme de apărare aeriană Mistral
Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun a sistemelor franceze de apărare aeriană Mistral.
Emmanuel Macron a anunțat că Franța, Estonia, Ungaria, Belgia și Cipru vor achiziționa în comun rachetele sol-aer cu rază scurtă de acțiune Mistral.
Intrat în serviciu în 1988 în armata franceză, Mistral, care este dezvoltat de grupul european de arme MBDA, poate atinge ținte de până la 6 kilometri distanță.
„Acesta este un prim exemplu de cooperare suverană a europenilor pe o rază destul de relevantă care nu a fost acoperită suficient ”. Cele cinci țări au semnat o scrisoare de intenție referitoare la achiziția a „ câteva sute de rachete Mistral ”, a precizat un consilier prezidențial, subliniind că este vorba despre un „ prim caz de achiziție în comun a acestui tip de material”, a spus Macron.
MISTRAL MANPADS este un sistem de arme de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune
Acordul este un semn că Franța făcea progrese în a-și convinge pe unii dintre aliații săi europeni să se uite la sistemele, Made in Europe, în loc să achiziționeze din afara Europei, așa cum a pledează Germania, în cadrul așa-numitei sale inițiative European Sky Shield.
Sursele au spus că scrisoarea a fost semnată la începutul reuniunii miniștrilor apărării de la Paris, menită să coordoneze eforturile europene de a îmbunătăți capacitățile de apărare aeriană pe continent, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Germania a reușit să genereze tensiuni în relația sa cu Franța, după ce în octombrie anul trecut, a anunțat European Sky Shield, un plan care cooptează 14 aliați NATO pentru achiziționarea unor sisteme care sunt produse în Germania, SUA și Israel, în încercarea de a proteja teritoriul aliat de atacurile cu rachete după invazia Rusiei în Ucraina.
Până acum, s-au înscris în inițiativa ESSI aproximativ 17 țări, inclusiv România, statele baltice, Marea Britanie, state care apelează în mod tradițional la Statele Unite pentru echipament militar, scrie Reuters.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News