S-a bătut palma în spatele ușilor închise: Câte F-16 în versiunea Block 70 Viper - cea mai modernă - achiziționează Turcia a cărei aviație militară va domina regiunea
Ieri, în cadrul unei întrevederi în spatele ușilor închise la summitul NATO de la Vilnius, președintele american Joe Biden și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au purtat discuții cu privire la cooperarea bilaterală dintre cele două puteri. Fără ca agenda publică a discuțiilor să fie cunoscută, presa internațională a speculat - probabil pe bună dreptate - faptul că cei doi lideri au discutat și despre controversata achiziție de F-16 Fighting Falcon a Turciei.
Eliminată din programul de achiziție al avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II după ce a refuzat să renunțe la achiziția de sisteme rusești S-400, Turcia s-a trezit în fața unei situații îngrijorătoare: O criză în cadrul aviației militare, călcâiul lui Ahile în Armata turcă.
Ankara are nevoie urgentă de noi avioane de luptă și s-a reorientat către F-16 Fighting Falcon în cea mai modernă versiune Block 70 Viper.
Doar că și această achiziție a fost una cu cântec, ea fiind blocată de către Casa Albă și Congres ca urmare a politicilor pro-ruse ale Ankarei și a tensiunilor care de multe ori au escaladat periculos de mult între Turcia și Grecia.
Turcia a amenințat de mai multe ori că va achiziționa Su-35 rusești în cazul în care SUA nu vor debloca pachetul de achiziție pentru F-16 Viper.
În cele din urmă Erdogan a fructificat la maximum cartea pe care a avut-o și a blocat aderarea Suediei la NATO, folosindu-se de chestiunea kurdă. Deși Ankara nu a recunoscut niciodată că a condiționat aderarea Suediei de achiziția de F-16, coincidențele sunt mult prea mari.
Astfel, la nici 24 de ore de la anunțul oficial al Turciei cu privire la acceptarea aderării Suediei, consilierul Casei Albe pentru securitatea naţională, Jake Sullivan, a confirmat că administrația Biden va debloca transferul de avioane de luptă F-16 spre Turcia, și va consulta Congresul SUA în privința acestei livrări.
Câte F-16 Block 70 Viper - cea mai modernă versiune - achiziționează Turcia. Ankara va deveni o forță redutabilă în regiune și în ceea ce privește aviația militară
Avion F-16 Fighting Falcon Block 70/72 Viper. Foto: Lockheed Martin
Cele mai multe avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Turciei sunt vechi, intrând în serviciu în serviciu între 1987 și 1995.
F-16 sunt componenta principală a Forțelor Aeriene Turce, și constituie principala forță de lovire a acestora. Între 1987 și 2012, Ankara a achiziționat din SUA un total de 270 de avioane F16. În prezent, Turcia este țara care deține cel mai mare număr de avioane F-16, după Statele Unite și Israel, devenind unul dintre cei mai actuali utilizatori ai acestui tip de aeronave de luptă.
În 2021 Turcia a solicitat Statelor Unite ale Americii achiziționarea a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 Viper și a 79 de kit-uri de modernizare a avioanelor aflate în uz la versiunea Viper. Astfel vor fi aduse la acest standard 29 de avioane F-16 Block 50 și 50 de avioane F-16 Block 40.
La nivel mondial o achiziție / modernizare de F-16 Block 70 nu a înregistrat decât Taiwanul.
Turcia va deveni astfel nu doar cea mai puternică forță navală din regiune, dar și cea mai redutabilă aviație militară.
După ce a fost eliminată din programul de achiziție al F-35, Turcia a insistat pentru F-16 Block 70 Viper - care integrează tehnologii de generația a V-a - și ca urmare a deciziei Congresului american care a anunțat aprobarea vânzării avioanelor de luptă F-35, de generația a cincea, către Atena, ceea ce înseamnă că Statele Unite vor acorda Greciei, pentru prima dată în istorie, superioritate tehnologică militară.
CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News