România nu s-a pus încă la coadă în programul F-35. Exemplul Cehiei arată că procesul durează: Pentagonul aprobă vânzarea către Cehia a 24 de avioane de generația a cincea
Departamentul de Stat al SUA a aprobat joi posibila vânzare a avioanelor de luptă F-35 către armata cehă, a anunțat Pentagonul.
Într-o perioadă în care o agresiune militară brutală a Rusiei încă are loc în apropierea granițelor NATO, Cehia alege să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii.
România dorește, la rândul său, să cumpere avioane de generația a cincea, dar lucrurile abia acum au început să se miște. Dacă guvernul ceh a decis încă de vara trecută să achiziționeze două escadrile F-35, pe baza unei analize militare, România nu se află nici măcar la acest pas.
Țara noastră a făcut primii pași oficiali către F-35 Lightning II după ce, la începutul lunii aprilie, CSAT a aprobat ”concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”. Totuși, pentru a începe negocierile oficiale mai e nevoie de aprobarea Parlamentului, dar și de o decizie a Guvernului României. ”E de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, preciza, în această primăvară, generalul-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
Programul F-35 pentru Cehia
Avion F-35
Vara trecută, guvernul ceh a decis achiziția a două escadrile F-35, așa-zise avioane invizibile echipate cu tehnologie Stealth, pe baza unei recomandări militare.
Valoarea contractului (achiziționarea de aeronave și sisteme de arme, pregătirea piloților și tehnicienilor și modernizarea aeroportului Čáslav) era estimată de ministerul ceh al apărării era de peste 100 de miliarde de coroane (aprox. 5,58 miliarde de dolari).
Acordul Pentagonului acoperă livrarea de avioane, muniții și echipamente aferente la un cost total estimat de 5,62 miliarde de dolari, potrivit potrivit Reuters. Decizia trebuie aprobată de Congres. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului ceh, suma menționată în documentul Pentagonului este una preliminară.
Mai exact, pachetul aprobat de Departamentul de Stat va include un motor de rezervă, 70 de rachete AIM-120C-8 Advanced Medium Range aer-aer (AMRAAM), diverse bombe, echipamente de sprijin, piese de schimb și suport tehnic.
Ministerul ceh al Apărării este în negocieri cu SUA pentru achiziționarea a 24 de aeronave F-35, iar decizia în acest sens va fi luată de Guvern în această toamnă.
Avioane de generația a cincea în loc de Gripen
În prezent, 14 avioane Gripen patrulează în spațiul aerian ceh. Republica Cehă le-a închiriat din Suedia din 2005 până în 2027, cu posibilitatea unei opțiuni de doi ani. Cehia plătește anual 1,7 miliarde de coroane (aprox. 78 milioane de dolari) pentru închirierea celor 14 Gripen.
O analiză a armatei cehe a recomandat începerea negocierilor cu guvernul american cu privire la posibila achiziție de mașini americane. Potrivit analizei, misiunile Forțelor Aeriene Cehe cor putea fi îndeplinite, după 2040, doar de așa-numitele aparate de zbor de generația a cincea, iar F-35 este singura variantă disponibilă.
„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitățile de apărare ale Republicii Cehe și, în același timp, va sprijini operațiunile NATO”, notează Departamentul de Apărare al SUA în declarația sa, adăugând că posibilul acord „nu va schimba echilibrul militar de bază din regiune".
Mai multe țări europene au achiziționat sau intenționează să achiziționeze aceleași mașini în viitorul apropiat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News