Ucraina confirmă Rusia s-a adaptat: Există de azi mai multe avioane Su-34 și Su-35 pe cerul ucrainean. F-16 e așteptat să pună umărul
,,De-acum, există mai multe avioane tactice inamice pe cerul ucrainean - Su-34 și Su-35”, potrivit colonelului Iuri Ignat. După ce săptămâna trecută, trei rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit orașul Lvov, situat în vestul Ucrainei, provocând moartea mai multor civili și aducând pagube infrastructurii locale, inclusiv a celei de importanță strategică, au apărut evident unele întrebări, despre cum rachetele au ocolit apărarea antiaeriană.
Su-35 rusești, în timpul lansării unor rachete în cadrul manevrelor militare de antrenament
În acest context, purtătorul de cuvând al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a explicat în emisiunea teletonului național, despre cum este organizată apărarea antiaeriană.
Orașe de milioane de locuitori, orașe în care se află obiective importante din punct de vedere strategic - toate acestea sunt acoperite de sistemele de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene. Restul teritoriului țării ar trebui să fie acoperit de aviație, care ar trebui să intercepteze rachetele, a precizat Ignat.
Iuri Ignat a reiterat importanța aducerii avioanelor tactice multirol F-16
Singurele rachete pe care aviația nu le poate intercepta sunt cele balistice. Dar aceste sarcini sunt rezolvate de complexele moderne de rachete antiaeriene occidentale Patriot și SAMP-T, care sunt în serviciul Forțele Aeriene Ucrainene. Rachetele de croazieră și dronele de atac care nu fost interceptate de apărarea antiaeriană trebuie distruse de aviație. În special, acest lucru ar trebui făcut preventiv, acționând asupra purtătorilor acestor arme chiar înainte de utilizarea acestora, potrivit lui Ignat.
„F-16 sunt capabile să decoleze de pe aerodromurile noastre și să intercepteze ținte pe întreg teritoriul Ucrainei”, a explicat ofițerul. În mod ideal, chiar și în apropierea granițelor noastre. În plus, aeronava poate controla spațiul aerian nu numai deasupra teritoriului Ucrainei, ci și în apele Mării Negre, inclusiv acțiuni eficiente împotriva navelor inamice care lansează rachete de croazieră Kalibr.
Pe lângă referirile la sistemul ucrainean de apărare antiaeriană, Ignat a confirmat și ceea ce se observa din raportările zilnice ale Statului Major General ucrainean, și anume creșterea numărului de lovituri aeriene rusești, asupra pozițiilor ucrainene din zona liniei frontului.
,,Desigur, ca întotdeauna, există o anumită activitate a aeronavelor inamice, dar până acum nu au desfășurat misiuni de luptă (cu referire, probabil, la incursiuni dincolo de linia frontului – nota autorului). De acum, există mai multe avioane tactice inamice pe cer: Su-34 și Su-35, precum și avioane (radio)releu IL-22. Acestea zboară, inclusiv peste teritoriul ocupat temporar și apele Mării Azov”, a precizat Ignat.
Comentariul autorului: După ce apărarea antiaeriană ucraineană, care operează pe linia frontului, a limitat sever folosirea aviației rusești, se pare că în ultima perioadă de timp, forțele ruse s-au adaptat, în sensul că avioanele și elicopterele rusești lansează rachetele de la distanțe mai mari decât o făceau de obicei, ieșind din raza armelor ucrainene.
Ultima oară când militarii ucraineni au doborât un avion rusesc a fost în urmă cu aproape două săptămâni, iar ultimul elicopter în urmă cu o săptămână. Nu se cunoaște eficiența acestor lovituri aeriene rusești de la distanțe mai mari, dar trupele ucrainene nu au dat înapoi în nicio zonă, ba chiar au înregistrat avansuri la Bakhmut și pe direcțiile Mariupol, Berdiansk și Melitopol.
În condițiile în care aeronavele și elicopterele rusești nu au o rată mare de distrugere a forțelor ucrainene, se poate aprecia că acestea de fapt înlocuiesc artileria rusească (și aceasta destul de imprecisă) care, în ultimul timp a suferit pierderi foarte mari.
Toate aceste indicii arată că situația nu stă deloc bine pentru forțele ruse, care fac orice pentru a întârzia dezvoltarea contraofensivei ucrainene. În acest timp câștigat, cu siguranță sunt pregătite alte detașamente pentru a fi aduse pe front dar, fără creșterea eficienței tehnicii de luptă și a tacticilor de angajare nu vor fi decât o carne de tun, care doar amână inevitabilul, în speranța că Occidentul nu va mai furniza sprijin.
Pe de altă parte, există oricând posibilitatea ca forțele ruse să atace masiv cu aviația, indiferent de pierderi. În această situație, Moscova ar miza pe ultima carte mare, de care mai dispune în materie de război convențional. Rezultatul unei astfel de operații este greu de anticipat. Ar putea fi un joc de totul sau nimic, ori s-ar câștiga din nou timp pentru atingerea unui anumit scop politic sau militar.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News