Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din mai multe state nordice, într-o versiune similară cu avioanele F-16 achiziționate de România din Portugalia și Norvegia. Concomitent, ucrainenii nu au abandonat deloc pista Gripen suedeze.
Cei doi premieri au convenit, la întâlnirea desfășurată cu ocazia unui summit al Consiliului Europei în Islanda, să "lucreze împreună pentru a construi o coaliție internațională care să furnizeze Ucrainei capacități de luptă aeriană", începând de la antrenament până la livrarea avioanelor de luptă F-16.
În comunicatul venit de la guvernul britanic se precizează că Sunak ,,a reafirmat că locul de drept al Ucrainei este în NATO", adăugând că cei doi prim-miniștri ,,au convenit asupra importanței ca aliații să ofere Ucrainei asistență de securitate pe termen lung pentru a-i asigura capacitatea de a descuraja viitoarele atacuri''.
Luni, Sunak l-a primit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și s-a angajat să furnizeze Ucrainei rachete de apărare aeriană și drone de atac.
De luni de zile, Zelenski le cere aliaților săi europeni să-i aprovizioneze țara cu avioane de luptă, pentru a permite armatei ucrainene să lovească în profunzime forțele ruse. Luni, la Londra, Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la posibilitatea de a furniza mai multe avioane de luptă Kievului în viitor.
Regatul Unit a furnizat anterior Ucrainei rachete antitanc, artilerie, sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate de luptă. Londra a furnizat Kievului, de asemenea, tancuri britanice Challenger și a antrenat forțele ucrainene pentru a le întrebuința în luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din mai multe state nordice, într-o versiune similară cu avioanele F-16 achiziționate de România din Portugalia și Norvegia. Concomitent, ucrainenii nu au abandonat deloc pista Gripen suedeze.
În peste 18 luni de invazie militară totală asupra Ucrainei, Rusia a aruncat în luptă forțe impresionante, însă prima etapă a invaziei s-a soldat cu un eșec usturător, blitzkrieg-ul ocupantului prin ocuparea Kievului și schimbarea rapidă a conducerii politice ucrainene, eșuând.
Guvernul portughez a autorizat Forțele Aeriene Portugheze să achiziționeze o întreagă flotă germană de avioane de patrulare maritimă P-3C Orion, pentru convenabila sumă de 45 de milioane de euro. Acordul, a cărui finalizare este așteptată la începutul anului 2024, include șase avioane, seturi de extindere a duratei medii de viață MLU (Mid-Life Upgrade), piese de schimb, echipamente de suport și bancuri de testare, precum și simulatoare de zbor și proceduri tactice.
Un bombardier american B-2 Spirit a făcut o oprire istorică în Norvegia săptămâna aceasta, marcând prima aterizare a acestui tip de aeronavă nu doar în țara scandinavă, ci și în Europa continentală. Pe 29 august, avionul a sosit la Baza Aeriană Orland din Norvegia pentru realimentare la cald, o procedură care reduce timpul petrecut la sol și permite completarea rapidă a rezervelor de carburant fără a opri motoarele, astfel încât să se asigure o revenire operativă în aer.
Mai multe sisteme de apărare antiaeriană desfășurate, în 2020, de Rusia pe două insule disputate cu Japonia au fost redislocate în afara insulelor, potrivit imaginilor din satelit.
Șeful Corporației de stat pentru activități spațiale din Rusia (Roskosmos), Iuri Borisov, a anunțat, pe 01.09.2023, că cel mai nou sistem de rachete bazat pe racheta grea RS-28 Sarmat a fost introdus în serviciul de luptă.
Avioanele de antrenament IAK-52 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor intra în reparații capitale.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării din România, în cadrul unui interviu, a vorbit de noul centru de pregătire pentru piloții de F-16 care va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași. Ministrul român a ținut să „sublinieze apăsat” că prioritatea o vor avea piloții români, dar aici vor fi pregătiți și piloți ucraineni. Totodată, Angel Tîlvăr a dezvăluit și contribuția României la noul centru de F-16 care va fi ridicat pe teritoriul țării noastre.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că armata ucraineană, folosind arme cu rază lungă de acţiune de producţie autohtonă, a reuşit să lovească o ţintă aflată la o distanţă la 700 de kilometri.
Probabil că vorbim despre aerodromului Kresty de lângă Pskov, unde patru aeronave Il-76 au fost distruse în urma atacurilor.
Ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, şi-a exprimat sprijinul pentru politica UE cu privire la Ucraina şi pentru acordarea de ajutor militar şi instruirea forţelor armate ucrainene, în cadrul întâlnirii informale a miniştrilor apărării din statele uniunii, desfăşurată în Spania.
Centrul regional de pregătire a piloţilor pentru avioanele de luptă F-16 va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași
În recenta duminică de 27 august 2023, Ministerul ucrainean al Apărării din Ucraina a făcut un anunț pe care conducerea armatei ruse nu l-ar fi vrut probabil auzit. Oficialii armatei ucrainene au raportat că întreaga lor flotă de avioane de luptă a înregistrat cumulativ un număr impresionant de 14.000 de ore în operațiuni aeriene împotriva forțelor rusești invadatoare.
Arsenalul Rusiei numără în prezent cel puțin 585 de rachete cu o rază de acțiune de peste 500 km, fără a număra rachetele mai vechi Kh-22, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene (HUR), Vadim Skibițki, pe 28 august.
Pe 25 august, trei piloți militari din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei și-au pierdut viața, în urma coliziunii dintre două avioane de instrucție de tip L-39, în regiunea Jîtomîr, aflată la vest de Kiev.
Bulgaria începe negocierile cu cinci dintre cele mai mari companii militare din lume pentru achiziționarea de noi radare pentru aviația bulgară, dintre care trei sunt europene, a anunțat joi Ministerul bulgar al Apărării. Oferte pentru aceste sisteme radar 3D au fost depuse de Lockheed Martin (SUA), Leonardo (Italia), Elta (Israel), Indra (Spania) și Thales (Franța). Acest contract, în valoare de 400 de milioane de leva [221,7 milioane de dolari], se referă la producția de radare avansate de supraveghere militară pentru Bulgaria.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat că, pe 27.08.2023, un avion de vânătoare de tip Su-30SM a fost ridicat în aer pentru escortarea unei drone de cercetare americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre.
F-16, unul din cele mai populare și performante avioane de generația IV-a care au fost construite vreodată, vor ajunge în cele din urmă sub comanda Ucrainei.
Potrivit presei ucrainene, care citează oficiali de la Kiev, trei piloți militari din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei și-au pierdut viața, pe 25.08.2023, în urma coliziunii dintre două avioane de instrucție de tip L-39, în regiunea Jytomyr. În discursul său zilnic, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a promis că toate cauzele accidentului vor fi elucidate.
Aviația militară a României va face o demonstrație în cursul acestei zile publicului larg.
Portalul rusesc de propagandă topcor.ru a anunțat că, în cursul nopții de 25.08.2023, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au executat un atac cu arme de înaltă precizie asupra unor obiective militare amplasate în partea controlată de autoritățile de la Kiev a regiunii Zaporojie. Pentru prima dată, în timpul atacului a fost întrebuințată noua rachetă de croazieră cu aer-sol de tip H-50.
Țările de Jos își vor transfera toate avioanele de luptă F-16 Forțelor Armate ale Ucrainei, dar vor păstra câteva pentru antrenarea piloților ucraineni.
Forțele aeriene ale NATO și SUA destinate misiunilor de poliție aeriană se vor antrena de acum pentru perfecționarea tacticilor specifice luptelor aeriene, pe care le vor exersa în majoritatea ieșirilor-avion efectuate în cadrul acestor misiuni.
Primul F-15EX Eagle II și-a făcut apariția. Acest eveniment important, anunțat pe conturile oficiale de socializare ale companiei Boeing, semnifică faptul că aeronava este pregătită pentru livrarea către o escadrilă a Forțelor Aeriene ale SUA. Problemele din lanțul de aprovizionare au făcut ca Boeing să nu livreze nici măcar un singur avion de vânătoare F-15EX Eagle II modernizat către Forțele Aeriene ale SUA în aproximativ doi ani și jumătate. Livrarea primului avion după această pauză este programată pentru sfârșitul anului 2023.
Un elicopter de luptă Mi-8rusesc a aterizat pe aerodromul Poltava din estul Ucrainei, iar echipajul s-a predat militarilor ucraineni. Este primul caz de la începutul războiului, când o aeronavă rusească se predă de bunăvoie forțelor ucrainene. Informația a fost confirmată de Direcția Principală de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 22.08.2023, două avioane de vânătoare au fost ridicate în aer pentru a nu permite încălcarea frontierei de stat de către două drone de tip MQ-9 Reaper și TB2 Bayraktar, care îndeplineau misiuni de cercetare aeriană în proximitatea Peninsulei Crimeea.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 22 august că va dura cel puțin șase luni pentru ca personalul și infrastructura ucraineană să fie gata să opereze avioanele de luptă F-16 promise de aliații occidentali.
Iranul a prezentat cu fast un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) care este capabil să zboare non-stop timp de 24 de ore.
Suedia nu intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă JAS 39 Gripen, deoarece susţine că are nevoie de aceste aeronave pentru propria apărare, în condițiile în care nu este încă stat membru NATO (n.a. - nu toate ţări membre au ratificat protocoalele de aderare). Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la 21 august. Nu este prima dată când Suedia spune că nu are avioane de vânătoare "în plus" pentru Ucraina, dar în acest caz cuvântul cheie ar putea fi "deocamdată".
Belgia și Grecia vor contribui la antrenamentul pe F-16 a piloților ucraineni.
Ucraina vrea să primească de la SUA rachete de croazieră americane JASSM, care ar putea ajuta Kievul "să elibereze" Crimeea, transmite Rador care citează revista Forbes.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.
Europa s-a angajat, la începutul anului, că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, dar lucrurile sunt mai complicate decât anticipau oficialii europeni.
Numărul armenilor care au fugit din Nagorno-Karabah în Armenia a depășit o sută de mii. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma acestor incidente, radarele Armatei României au identificat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României.
Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit. Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.
Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord în domeniul apărării, a transmis biroul ministrului francez al apărării în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu la Chişinău.
Norvegia s-a alăturat țărilor care au interzis accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. Măsura intră în vigoare la miezul nopții de luni până marți și se aplică autovehiculelor care au mai puțin de nouă locuri.
Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Forţele aeriene germane vor lua parte din nou la apărarea flancului de est al NATO la sfârşitul acestui an, informează vineri dpa.
Oficiali din NATO propun localizarea în Ucraina a unor facilități de producție a armamentelor occidentale.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 29 septembrie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Românii cărora li s-au eliberat anterior vize de intrare în Statele Unite ale Americii le pot reînnoi fără interviu, a transmis, joi, Ambasada SUA.
România va fi prima destinaţie a gazelor care se vor extrage din Marea Neagră, afirmă unul dintre directorii OMV Petrom, Lucian Petrescu.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 28.09.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a livrat Forțelor Aerocosmice noi loturi de avioane din generațiile patru și cinci de tip Su-35S și Su-57.
Departamentul american al Apărării (DoD) și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea anumitor arme către Ucraina, precizează publicaţia Politico, citând surse oficiale.
DefenseRomania transmite panelul „Navigating towards Resilience: Technological Gamechagers”, din cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a subliniat, la a 9-a sesiune a Adunării Supreme a Poporului (”Marea Adunare Națională” a Coreei de Nord), că Phenianul trebuie să consolideze relațiile de prietenie cu țările care se opun hegemoniei Occidentului și Statelor Unite sau ordinii mondiale pe care aceste țări o încearcă a o stabili.