Slovacia ar putea lua în considerare să ofere Ucrainei cele 11 aeronave MiG-29, care în prezent alcătuiesc flota de avioane de luptă a Forţelor Aeriene Slovace, a declarat luni ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.
Slovacia ar putea lua în considerare să ofere Ucrainei cele 11 aeronave MiG-29, care în prezent alcătuiesc flota de avioane de luptă a Forţelor Aeriene Slovace, a declarat luni ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.
Federația Rusă dispune de cinci avioane operaționale de tip Su-57, despre care rușii spun că sunt de generația a 5-a, în pofida faptului că unii experți le cataloghează 4.5.
F-15 americane aproape au devenit avioane de generația a 5-a, cu noul sistem de război electronic EPAWSS. Sistemul EW, de ultimă generație, va spori pe eficacitatea în acțiunile de luptă, asigurând în același timp o capacitate mai mare de supraviețuire a aeronavelor.
Analizele făcute pe baza imaginilor obținute din teren arată că cel puțin 11 avioane de bombardament Su-24 ucrainene au fost distruse la sol sau doborâte de trupele ruse de la începutul invaziei din Ucraina. Potrivit altor specialiști, din cele douăzeci de bombardiere Su-24 pe care le aveau în serviciul de luptă înainte de 24 februarie, Forțele Aeriene ucrainene ar mai fi rămas doar cu unul singur.
Mai multe avioanele de atac la sol A-10 Thunderbolt II din inventarul forțelor aeriene americane vor fi retrase foarte curând. Acestea sunt semnalele care vin de la Washington şi care i-au făcut pe mulţi analişti militari să speculeze ca SUA ar putea să pregătească un eventual transfer de aeronave A-10 către Ucraina.
Ministrul Vasile Dîncu a afirmat ieri în interviul acordat celor de la Digi24 că până în 2025 vom avea cel mai probabil în țară toate cele 32 de avioane pe care le vom achiziționa din Norvegia. Altfel spus, vom avea complete trei escadrile de F-16.
Racheta ar fi parcurs cel puțin 200 de km, înainte de a lovi ținta, dar informația nu este confirmată direct. În schimb, se folosește expresia ”lovitură cu rază lungă”.
Norvegia achiziționează avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II care vor înlocui flota actuală de F-16 Fighting Flacon. O parte din F-16 vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene Române. În contextul achiziției de F-35, Norvegia va achiziționa și muniție smart (inteligentă) de tip StormBreaker.
În luna mai a acestui an MApN a anunțat că activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluatei. Totuși, doar pentru o perioadă de aproximativ un an. Însă acesta ar putea să nu fie sfârșitul bătrânelor aeronave.
Şeful de stat-major al forţelor aeriene americane, generalul Charles "CQ" Brown, a declarat miercuri agenţiei Reuters că Statele Unite şi aliaţii lor încep să studieze posibilitatea de a instrui piloţi ucraineni, în cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviaţie militară a Ucrainei.
Guvernul Cehiei a decis miercuri să înceapă negocierile cu Statele Unite pentru achiziţionarea de avioane de luptă F-35, produse de compania Lockheed Martin, pentru a înlocui aeronavele Gripen închiriate de la Suedia, informează agenţia de presă CTK, preluată de Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 19.07.2022, două bombardiere strategice de tip Tu-160 au îndeplinit misiuni de patrulare deasupra acvatoriului Mării Barents.
Bulgaria a primit o ofertă din partea SUA pentru livrarea unui al doilea lot de opt avioane F-16 Block 70, a declarat marţi reporterilor ministrul apărării în exerciţiu Dragomir Zakov, după o reuniune a Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe. Oferta este în prezent în curs de evaluare, a spus el, adăugând că Bulgaria ar trebui să o accepte sau să o refuze până la 1 noiembrie.
Recent, un pilot de F-16 Fighting Falcon Viper - cea mai modernă versiune - a afirmat că F-22 Raptor rămâne cel mai performant avion din lume, cu o capacitate de luptă aeriană fără precedent, dar admite că e depășit de războaiele moderne iar în cazul unui iptoetic conflict împotriva Rusiei sau Chinei ar prefera să zboare pe F-35 Lightning II.
Avionul de vânătoare de ultimă generație al Coreei de Sud, KF-21 Boramae, și-a încheiat zborul inaugural, au anunțat marți Forțele Aeriene ale Republicii Coreea (ROKAF).
Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a criticat marți Grecia și lobby-ul greco-american din Statele Unite pentru că încearcă să blocheze vânzarea a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 fabricate de Lockheed Martin către Turcia, exprimându-și însă încrederea că procesul nu va fi perturbat.
Departamentul Apărării al SUA și producătorul Lockheed Martin se apropie de un acord pentru aproximativ 375 de avioane de luptă F-35, pe o perioadă de trei ani, pe fondul așteptărilor privind o creștere a prețului pentru cea mai comună versiune a avionului din cauza cantităților mai mici comandate și a inflației.
Eșec major înregistrat de Federația Rusă care și-a doborât un avion Su-34 în Donbas. Inițial rușii au anunțat că aeronava era una ucraineană.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit din nou despre obiectivul MApN pentru înzestrarea Forțelor Aeriene Române: Achiziția de F-35.
Joint Strike Fighter, programul prin care SUA și aliații au dezvoltat aeronava de generația a V-a F-35 Lightning II se află în fața unei decizii majore în ceea ce privește motorul.
Forțele Aeriene Române au participat cu o aeronavă AN-30 (Antonov 30) din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, la cel mai mare airshow militar din lume: Royal International Air Tattoo (RIAT) din Fairford, Marea Britanie, în expoziție statică.
Trei tineri piloți încadrați la Baza 86 Aeriană au ieșit la simplă pe aeronava F-16 în această săptămână. Pentru atingerea acestui vis au avut nevoie de aproximativ 5 ani de pregătire.
Pas important în SUA pentru ca în cele din urmă, piloții ucraineni să primească aeronavele americane F-16 și F-15 pentru a respinge agresiunea Rusiei. Dar, cel mai devreme, ei ar putea lupta cu ele în a doua jumătate a anului viitor.
Federația Rusă a anunțat retragerea licențelor a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia. Kremlinul precizează că decizie vine ca urmare a ajutorului militar acordat Ucrainei de către aceste state și a faptului că s-ar fi încercat repararea aparatelor ucrainene în locațiile respective.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, în cadrul unor discuții cu privire la înzestrarea Forțelor Aeriene cu încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, a atins și subiectul „problemei piloților”.
Începând de ieri și continuând cu datele de 15, 18 și 19 iulie, în București în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane multirol de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii şi atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.
Potrivit presei cu profil general o dronă americană s-ar fi prăbușit la Câmpia Turzii. UAV-ul operat de americani ar fi fost un MQ-9 Reaper. Nu există momentan informații oficiale.
Vasile Dîncu a discutat despre achiziția celor două escadrile de F-16 Fighting Falcon, formată din 32 de avioane din Norvegia. În exclusivitate pentru DefenseRomania ministrul Apărării Naționale a confirmat că de la anul Forțele Aeriene vor primi primele F-uri norvegiene.
Noua rachetă, puțin observabilă, de doar 400 de kg, va putea fi lansată de pe avioane și elicoptere împotriva țintelor terestre și navale aflate la distanță mare.