Thales a prezentat radarul Ground Master (GM) 200 propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Evenimentul a avut loc la expoziția Eurosatory 2022 de la Paris.
Thales a prezentat radarul Ground Master (GM) 200 propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Evenimentul a avut loc la expoziția Eurosatory 2022 de la Paris.
Ministrul sârb al Apărării, Nebojsa Stefanovic, a vizitat, miercuri, Centrul de Dezvoltare a Aviaţiei Dassault de lângă Paris, pe fondul planurilor ţării sale de a cumpăra până la 12 avioane de luptă Rafale.
România a achiziționat o primă escadrilă de F-16 din Portugalia, în număr de 17 avioane. Aparatele completează Escadrila 53 Vânătoare iar România a demarat procedurile pentru achiziționarea a încă două escadrile de F-16 din Norvegia, formate din 32 de aparate.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii 16 avioane de tip F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper. Aceasta e cea mai modernă versiune a F-16.
Licitația de drone cunoscută și ca procedura de achiziție pentru „Sistem UAS tactic-operativ clasa II“ (UAS-TO) a fost anulată.
Încet, încet, aflăm informații concrete despre implicarea specialiștilor americani în conflictul din Ucraina și începem, totodată, să înțelegem mai bine cum rușii nu au reușit să obțină supremația aeriană, esențială, după cum se vede, în câștigarea războiului.
Piloții români au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe diferite avioane, inclusiv românești de tip IAR-80 sau germane, celebrul Messerschmitt Bf 109.
Potrivit unei declarații făcute de generalul (r.) Alexandru Grumaz, doi șefi de Stat Major ai Forțelor Aeriene ar fi optat pentru avioane de luptă noi suedeze de tip Gripen, în detrimentul F-16 Fighting Falcon.
Un avion de luptă J-7 al forțelor aeriene PLA s-a prăbușit, joi dimineață în orașul Xiangyang de 2,5 milioane de locuitori, din provincia Hubei, centrul Chinei, în timpul unui zbor de antrenament.
Cotidianul The Jerusalem Post a relata pe 08.06.2022 că, pe fondul dezvoltării continue a capabilităților nucleare iraniene, Forțele Aeriene Israeliene, singurele care dețin avioane americane F-35 în regiunea Orientului Mijlociu, au efectuat o serie de optimizări ale acestora.
Ministerul sirian al Apărării a informat că forțe aeriene ruse și siriene au executat, marți, un exercițiu comun în spațiului aerian sirian, primul de la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei în urmă cu mai bine de trei luni.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 09.06.2022, citând surse militare, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au întrebuințat, pentru prima dată, o patrulă de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în timpul operației militare speciale din Ucraina.
Noua agresiunea rusă în Ucraina a adus interesul pentru consolidarea apărării Europei în centrul atenției, iar multe state membre NATO au decis să-şi crească semnificativ cheltuielile pentru apărare. Olanda se numără printre aceste state și s-a angajat să aloce încă 5 miliarde de euro pe an la bugetul militar, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 40%.
Avionul este lituanian, a venit din Slovacia, a aterizat lângă Debrețin pentru realimentare și a decolat spre România – Ministerul ungar al Apărării
O aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei, în seara zilei de 8 iunie.
Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a semnalat faptul că, în perioada 07-08.06.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress aparținând Aripii 5 Bombardament din cadrul Bazei Aeriene Minot au efectuat un zbor transatlantic spre Scoția.
În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei, informează Agepres, care citează DPA.
Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost blocată de Turcia, stat care acuză relațiile celor două cu mișcări kurde. Biletul finlandezilor ar putea fi însă dronele turcești Bayraktar TB2.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a informat, pe 03.06.2022, că dronele rusești vor fi dotate cu un nou sistem de navigație, care este practic invulnerabil la mijloacele de război electronic. Lucrările la acesta sunt efectuate de specialiști ai grupului de companii Kalashnikov.
Președintele bulgar Rumen Radev a fost nevoit să respingă zvonurile cu privire la prezența pe teritoriul Bulgariei a unor avioane americane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II cu încărcătură nucleară la bord.
Pe internet circulă o fotografie cu o dronă rusă de tip Orlan-10, doborâtă de ucraineni. Imaginea a devenit virală pe rețelele de socializare întrucât prezintă o sticlă de plastic conectată la dronă, pe post de rezervor de combustibil. Desigur, autenticitatea fotografiei rămâne sub semnul întrebării.
România va achiziționa din Norvegia două escadrile de F-16 Fighting Flacon, formate din 32 de aparate. Avioanele vor înlocui bătrânele MiG-21 LanceR, dar una din principalele probleme ridicate deja e numărul de piloți de care Forțele Aeriene Române vor avea nevoie.
Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, au declarat trei persoane care cunosc situația mai îndeaproape, potrivit unui articol de ieri al Reuters.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 02.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează în cadrul operației militare speciale din Ucraina avioanele de asalt modernizate de tip Su-25SM3, adaptate pentru protecția împotriva lansatoarelor portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) cu ajutorul complexului de apărare de bord Vitebsk.
Turcia a trimis o cerere de propuneri companiei Rolls-Royce, întrucât caută finalizarea unui acord de producere în comun a motorului pentru avionul de luptă indigen TF-X, după cum a declarat șef de achiziții al guvernului turc Ismail Demir.
Comandamentul Aerian Aliat al NATO a precizat într-un comunicat de presă că avioane F-35 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii (USAF) au zburat împreună cu cele ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF), dislocate în Bulgaria, pentru a desfășura misiuni aeriene în regiunea Mării Negre, la 30 mai.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 31.05.2022, citând surse propri, că sisteme rusești de război electronic au blocat o dronă a NATO, care încerca să îndeplinească misiuni de cercetare în interesul Ucrainei deasupra Mării Negre.
Un pilot american de F-16 Fighting Falcon Viper explică de ce, într-un conflict împotriva Federației Ruse sau a Chinei, ar prefera să zboare pe un F-35 Lightning II mai degrabă decât pe un F-22 Raptor, avion pe care îl consideră ca oferind superioritate aeriană unică în istoria aviației militare.
Forțele Aeriene Finlandeze au anunţat vineri, printr-un scurt comunicat de presă, că flota de avioane F-35, care urmează să fie constituită în următorii ani, va fi desfăşurată la Cercul Polar, în Laponia la Rovaniemi (cel mai nordic punct din Finlanda).
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 28.05.2022, citând o sursă din mediul militar, că, în timpul testelor, drona de atac Su-70B Okhotnik a executat trageri asupra unor ținte terestre, întrebuințând mai multe tipuri de rachete dirijate aer-sol destinate avionului de vânătoare de generația a cincea Su-57.