SUA nu sunt intimidate de doborârea MQ-9. O dronă RQ-4 Global Hawk a tranzitat România, după care a zburat deasupra Mării Negre spre Crimeea
Incidentul aviatic de săptămâna aceasta când două avioane rusești de tip Su-27 au provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, nu au intimidat Statele Unite. Probabil, Forţele Aeriene Ruse sperau ca americanii să-şi reducă prezența aeriană în zonă, mai ales că au impus un aşa-zis no fly zone rusesc în Marea Neagră. Dar, surpriză! Statele Unite au trimis o nouă dronă de recunoaștere spre Peninsula Crimeea anexată de Rusia. Potrivit serviciului de monitorizare a traficului aeriană Flightradar, o dronă RQ-4 Global Hawk cu indicativul FORTE10 a tranzitat spaţiul aerian al României pentru a efectua un zbor deasupra Marii Negre.
Drona RQ-4 Global Hawk a intrat în spaţiul aerian internaţional din Marea Neagră, după ce, cu câteva ore înainte, se învârtise în jurul spațiului aerian al României.
Se pare că drona a decolat de la baza aeriană Sigonella din apropierea orașului italian Catania. Acest lucru este evidențiat de datele serviciului de monitorizare a traficului aeriană Flightradar24, relatează Censor.NET.
Drona a decolat de la baza aeriană Sigonella, în apropiere de orașul italian Catania. Pentru o perioadă de timp s-a aflat în spațiul aerian al României, iar acum zboară deasupra Mării Negre. Până la ora 13:00, 14.800 de utilizatori ai Flightradar24 urmăreau zborul dronei americane RQ-4 Global Hawk.
Drona RQ-4 Global Hawk a intrat în spaţiul aerian internaţional din Marea Neagră după incidentul de săptămâna aceasta când două avioane de luptă rusești de tip Su-27 au provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper.
Anterior, canalul CNN a relatat că armata americană a trimis o nouă dronă în regiunea Mării Negre pentru a inspecta locul prăbușirii și a monitoriza acțiunile armatei ruse, care a început să caute epava dronei MQ-9 Reaper.
Anterior, în presa americană, s-a anunțat despre "activitatea sporită a navelor rusești în zona în care a căzut drona MQ-9 Reaper".
Drona MQ-9 Reaper se află la o adâcime de 850 m în Marea Neagră
Drona în sine se află la o adâncime de aproximativ 850 m, iar pentru aducerea acesteia la suprafaţă se impune utilizarea unor vehicule speciale care operează la mare adâncime. Astfel, putem să presupune că RQ-4B Global Hawk se află acum în spaţiul aerian internaţional al Marii Negre pentru a monitoriza această activitate, dar şi pentru continuarea misiunilor de culegere de informaţii cu privire la activitatea forţelor armate ruse în Peninsula Crimeea.
La rândul său, Departamentul american al Apărării (DoD) a declarat că lucrează pentru a declasifica informațiile legate de incidentul din spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre. Armata americană a publicat ieri o înregistrare video cu un avion de vânătoare rusesc Su-27 care a efectuat manevre aeriene periculoase si care au dus la prăbușirea dronei MQ-9 Reaper in Mării Negre.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că atacul asupra dronei americane a fost efectuat deasupra unei părți a teritoriului Rusiei, făcând aluzie la faptul că Peninsula Crimeea aparţine ruşilor, nu ucrainenilor.
De asemenea, Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a decorat pe piloții de Su-27 care au doborât o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News