Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MQ-9, drona atât de râvnită de ruși, îmbunătățește dramatic capabilitățile de lovire ale Marinei americane și NATO
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Forțele Navale ale SUA au integrat, în premieră mondială, în lanțul de ucidere, un UAV pentru a simula lovirea unei ținte navale. Un vehicul aerian fără pilot (UAV) MQ-9 al Forțelor Aeriene americane a efectuat, pe 23 februarie, operațiunea Jackpot Hooligan III, pe timpul desfășurării Exercițiului Neptune Strike 23.1 din Marea Mediterană.    
Foto: US Air Force
Foto: US Air Force

,,În timpul evenimentului, UAV-ul a fost integrat cu forțele aeriene și navale pentru a executa o lovitură simulată cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra unei nave adverse simulate”, a informat Flota a șasea americană într-un comunicat de presă, din 15 martie, la doar o zi după ce un UAV de același tip a fost doborât de ruși în Marea Neagră.

„Capacitățile de ultimă oră oferite de MQ-9 au permis aviatorilor din cealaltă parte a lumii să aibă un impact pozitiv direct asupra operațiunilor de luptă din mijlocul Mării Ionice, oferind Forțelor Navale de Lovire și Sprijin ale NATO capacitatea de a lua decizii în timp real care să ducă la victorii decisive în luptă”, a declarat căpitanul Alex Hampton, comandantul Aripii 7 de Portavion (Carrier Air Wing 7). „Acesta este un exemplu de ceea ce poate face MQ-9 pentru Marina SUA pentru a crește continuu capacitățile militare ale NATO în toate domeniile de luptă.”

Operațiunea Jackpot Hooligan are ca scop realizarea unui lanț de ucidere la o distanță suficient de mare, astfel încât aeronavele de luptă cu pilot, în momentul lansării rachetelor, să fie în afara razei de lovire a inamicului. Prima fază a operațiunii a constat în dezvoltarea procedurilor și verificarea lor pe teritoriul SUA. În cea de-a doua fază, desfășurată în Marea Mediterană (decembrie 2022) au fost efectuate mai multe exerciții de integrare cu caracter tehnic, la care au participat inclusiv experți din Garda Aeriană Națională din Dakota de Nord.

 

Desfășurarea operațiunii Jackpot Hooligan III din Marea Ionică, 23 februarie

 

Comandamentul Aerian al NATO (AAC – Allied Air Command), format din aviatori din Franța și Marea Britanie, a localizat nava (adversă) în sudul Mării Ionice folosind un radar cu rază lungă cu apertură sintetică.

Echipa de la AAC a elaborat un scenariu de luptă pentru distrugerea navei și a trimis informațiile către un MQ-9.

UAV-ul a transmis mai departe coordonatele navei inamice către un avion de avertizare timpurie E-2D Hawkeye aflat în componența CSG-10 (Grupul de Lovire 10 bazat pe portavionul american George H.W. Bush).

Ulterior, E-2D Hawkeye a direcționat o forță de atac formată din avioane F/A-18 americane și AV-8B Harrier spaniole, într-o zonă sigură ferită de simularea apărării antiaeriene inamice.

 

Forța de atac a lansat rachetele din zona sigură, folosind informații furnizate de UAV

 

Pe tot parcursul atacului, MQ-9 a menținut identificarea pozitivă a navei inamice și a efectuat scanări în jurul acesteia pentru a se asigura că armele forței de atac vor viza doar nava aleasă, eliminând daunele colaterale aduse navelor civile din zonă.

După lovitură, UAV-ul și-a folosit puternica camera video cu mișcare completă pentru a finaliza evaluarea post-atac a misiunii, a transmis datele prin radio, chat și Link- 16 atât Forței de Lovire a NATO, cât și țărilor din Alianță.

Ofițerul, care a fost delegat de Aviația americană pentru a participa la integrarea MQ-9 cu Forțele Navale, a remarcat succesul operațiunii, pe care a caracterizat-o drept un deschizător de drumuri în procesul de integrare între Aviație și Marină.

„De când am început colaborarea cu CSG-10 în urmă cu șase luni, ne-am crescut letalitatea combinată și ne-am redus timpul necesar pentru a lucra la procesul nostru standard de lanț de distrugere. Acest exercițiu de lovitură este primul dintre multele lucruri grozave pentru integrarea Forțelor Aeriene și Marinei americane ”, a declarat maiorul Matt Mraz, ofițer de legătură MQ-9, îmbarcat la bordul portavionului din clasa Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77).

Introducerea MQ-9 în lanțul de ucidere presupune că prin intermediul UAV-ului este transmis efectiv semnalul de dirijare a rachetelor către țintă, deși în comunicatele despre fazele doi și trei ale operațiunii Jackpot Hooligan, nu se precizează explicit acest lucru.

Astfel, MQ-9, dotat cu sisteme radar și opto-electronice avansate (care permit o monitorizare de înaltă fidelitate a țintelor), precum și cu echipamente de comunicații de viteză ridicată și la distanță mare (prin care se comunică atât cu racheta cât și cu alte entități conectate) face ajustările necesare la traiectoria rachetei în cazul țintelor mobile, cum este cazul navelor de luptă.

Dacă avionul F-18 lansează o rachetă AGM-158B JASSM-ER la o distanță apropiată de raza maximă de acțiune care este de 925 de km, din momentul lansării și până la impact, o țintă aflată în mișcare poate ieși din zona de detecție a senzorului de atac terminal al rachetei. În acest caz, MQ-9 este mai mult decât util pentru a face corecțiile care se impun.

În plus, avioanele de luptă, care lansează rachetele, pot deveni simpli transportatori de arme, de țintire ocupându-se operatorul UAV-ului, care preia efectiv rachetele. Aceste aeronave nici măcar nu trebuie să cunoască detalii despre ținte sau despre operație, ele trebuie doar să se afle la un anumit timp, la anumite coordonate pentru a lansa rachete pe o anumită direcție, ulterior plecând către portavion.

Sistemele electronice (comunicații, radar, senzori etc.) de la bordul MQ-9 permit acum un aproape „Long Range Kill Chain” (lanț de ucidere la mare distanță) de peste 500 de kilometri pentru ținte mobile, ceea ce reprezintă o noutate absolută la nivel mondial.

În aceste condiții, pentru toți potențialii adversari ai SUA, drona MQ-9 și mai ales softul de la bord reprezintă o prioritate ridicată în a le obține.

Rusia are dislocată permanent în Marea Mediterană o navă de cercetare electronică, cu care monitorizează emisiile electromagnetice de interes. Operațiunea Jackpot Hooligan i-a pus cu siguranță pe gânduri pe liderii militari ruși, care nu reacționează doar nervos când o dronă zboară în spațiul aerian internațional.

Programul „Long Range Kill Chains” pentru ținte mobile (nu pentru ținte fixe) este încă în faza de început, necesitatea lui fiind dictată de sistemele A2/AD foarte avansate tehnologic și greu de depășit (cu aviația) ale Chinei și posibil ale Rusiei (ultima nu prea a confirmat în războiul din Ucraina), precum și de construirea în următorii ani de către SUA a armelor hipersonice cu raze de acțiune de peste 1.000 de kilometri. În principiu, acest program se va baza pe sateliți aflați pe orbite joase, Forțele Spațiale cerând o finanțare de 1,2 miliarde de dolari pe următorii cinci ani.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Avioane Craiova bate toate recordurile și înregistrează întârzieri la întârzieri. MApN va percepe penalități în programul de modernizare IAR-99
Pentru ce se pregăteşte aviația strategică a Rusiei? Acumularea masivă de bombardiere rusești în peninsula Kola (Foto)
Avioane de luptă Rafale au traversat Marea Neagră. Francezii au pus la „lucru” sistemele SPECTRA de pe avioane, chiar în coasta rușilor
Șase bombe americane JDAM lansate de MiG-29 ucrainene, doborâte de Pantsir ruse? Prestigiul SUA ar fi puternic afectat dacă se va confirma
Marea Britanie nu va livra Ucrainei cele 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Au și ghinion: Cum au ajuns motoarele americane ale avioanelor Gripen să „îngroape” miliarde. Istoria avionului se putea scrie diferit
Ucrainenii nu pot folosi F-16 în lupta „unu la unu” împotriva Su-35. Lipsa rachetelor cu rază mai lungă este o primă problemă, dar mai sunt și altele
F-16, în inima Ardealului: Moment istoric pentru Escadrila 48 Vânătoare a României. Se confirmă și informațiile noastre despre modernizare
Rusia pregătește ceva major asupra Ucrainei? După mult timp rușii au utilizat avioanele AWACS A-50, profitând că SUA au suspendat ajutorul militar
Patriot încă rămâne baza apărării ucrainene. Versiunea actuală a europeanului SAMP/T are limitări în privința interceptării balistice, dar noile sale rachete pot schimba situația
SUA cresc presiunea: Sistemele de război electronic de pe F-16-urile ucrainene nu vor mai primi actualizări. Musk spune că oprirea Starlink ar prăbuși apărarea ucraineană
Cea mai valoroasă armă din Ucraina ar putea fi în pericol. Patriot, mai ușor de lovit de rachete și dronele ruse, după suspendarea ajutorului SUA
Patru avioane F-16 ale României, în coasta Rusiei. Militarii români care vor apăra o regiune fierbinte a Europei au fost evaluați (Foto)
Se va paria pe avioane Rafale? Franța a dezvăluit numărul impresionant de avioane Rafale pe care are capacitatea să-l producă lunar
Ariane 6, la prima misiune complet operațională. Racheta europeană pune pe orbită un satelit francez de spionaj
Acesta e viitorul inclusiv pentru România? Arme europene pe F-35: În premieră un F-35B a testat o rachetă aer-aer Meteor
Avioanele MiG-29, odată și în dotarea României, încă se cumpără. De ce Ungaria tocmai a vândut MiG-29 unui stat din Europa
Belgia amână livrarea avioanelor F-16 în Ucraina până anul viitor, din cauza întârzierilor programului F-35 belgian
Generația a 5-a? F-35 și restul: Flota globală F-35 domină cerul, depășind 1 milion de ore de zbor. România a intrat și ea recent în „clubul F-35”
Bombardierele americane B-52 fac echipă cu aviațiile militare din Est. Avioane F-16 ale României au zburat alături de celebrele B-52
Joaca de-a aviaţia în Marea Mediterană: Avion de luptă rusesc Su-35, manevre periculoase în apropierea unei drone franceze Reaper (Video)
Pe fondul agravării situației din jurul războiul din Ucraina, Franța este tot mai prezentă în zona Mării Negre. Patru avioane militare franceze au evoluat simultan în regiune
Dacă pentru România elicopterele de atac nu sunt o prioritate, pentru Polonia sunt. Polonezii preiau în leasing AH-64 Apache până încep livrările celor 96 achiziționate
Bluf rusesc cu Su-57 privind o țară care se pregătește să semneze un mare contract. Rușii sunt misterioși și dau de înțeles că ar putea fi pentru Su-75
Forțele Aeriene ale SUA testează capacitățile bombardierelor B-2 Spirit într-un mediu contestat, pe măsură ce tensiunile cresc în Pacific
Alternativa germană la un centru european de lansare spațială: Bundeswehr-ul comandă dezvoltarea unui avion hipersonic care va ajunge în spațiu
Francezii vin cu noi detalii: Primul lot de avioane franceze Mirage 2000 e operațional deja în Ucraina
România, poarta de intrare în Marea Neagră: Două bombardiere B-52 ale SUA au făcut o demonstrație de forță în România. Francezii și italienii sunt și ei aici
Rusia produce zilnic 150 de drone Geran și intenționează să ajungă la o producție record de 500 de drone pe zi
Un avion de vânătoare rusesc de tip Su-57 a aterizat pentru prima dată la o bază aeriană din Iran

Ştiri Recomandate

O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Forțele Aerospațiale Ruse caută în regiunea Indo-Pacific ,,o nouă casă'' pe avioanele sale: Rusia vrea să închirieze o bază aeriană din Indonezia
Pe fondul tensiunilor cu statele din regiune, Rusia a început executarea unor exerciții de amploare în Marea Baltică
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Trump dă din nou vina pe Zelenski pentru războiul din Ucraina: „Milioane de morți din cauza a 3 oameni”
Belgia intenționează să cumpere mai multe avioane F-35, dar nu de fabricație americană: Am putea produce F-35 suplimentare în Italia în loc de SUA
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
Rușii își caută noi prieteni în zona Mării Mediterane: Forțele Navale ruse și egiptene au executat un exercițiu naval comun
Prima imagine a sistemului laser ucrainean ''Tryzub'', conceput pentru a contracara drone și alte tipuri de amenințări aflate la mică distanță.
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Nevoia Ucrainei de sisteme de apărare este acută: Kievul este pregătit să cumpere 10 sisteme Patriot din Statele Unite
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Trump a comentat atacul rusesc cu rachete Iskander asupra civililor: Un atac îngrozitor. Mi s-a spus că a fost neintenționat
Franța ridică ștacheta. Ceea ce nu au reușit rușii și americanii cu MiG-105 și X-20: Un avion spațial? Orizontul de timp e extrem de îndrăzneț
Imagini îngrijorătoare captate de sateliți, în largul coastei Coreei de Nord. Phenianul lucrează la o nouă fregată care ar putea schimba situația regională
pixel