Goana după piloți de F-16. România caută intens soluții pentru pregătirea piloților români. Ultimele discuții, în Orient cu Iordania
România caută să rezolve provocările privind pregătirea unui număr mare de piloți, în contextul în care anul acesta sunt așteptate primele avioane din cele 32 de F-16 Fighting Falcon achizționate din Norvegia.
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Un număr atât de mare de avioane care vor veni în valuri aduce cu sine și provocarea privind pregătirea piloților pentru F-16.
Iar așa cum ne-au precizat și oficialii problema nu e reprezentată de partea financiară, ci de numărul limitat de locuri disponibile în centrele de pregătire din statele aliate. În plus, procesul de pregătire e unul foarte complex, el nu implică doar piloți, ci și tehnicieni și specialiști la sol care să deservească aeronavele.
Ministrul Apărării Angel Tîvăr se află în vizită în Iordania, unde se pare că a purtat discuții cu privire la cooperarea dintre țara noastră și Iordania.
Ministrul român al Apărării a vizitat sediul Forțelor Aeriene Regale Iordaniene și Centrul de Pregătire al Forțelor pentru Operațiuni Speciale Regele Abdullah II din Amman.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării către DefenseRomania, ministrul Tîlvăr „a asistat la o serie de prezentări susținute de specialiști militari iordanieni în privința capacitaților de pregătire disponibile existente și a instruirii de specialitate certificate în conformitate cu standardele NATO”.
„La sediul Forțelor Aeriene Regale Iordaniene (RJAF), oficialul român a avut o convorbire cu generalul-maior Mohammad Hyasat, comandantul RJAF. În cadrul întrevederilor, a evidențiat deschiderea României cu privire la cooperarea în domeniul forțelor aeriene, inclusiv instruirea şi schimbul de experiență în deservirea şi operarea aeronavelor de tip F16”, mai precizează Ministerul Apărării din România (MApN).
Amintim că în urmă cu o lună, aflați în Portugalia, ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al României, au discutat despre pregătirea piloților și a personalului tehnic pe F-16 în Portugalia.
România și Portugalia au o relație apropiată, țara noastră achiziționând de la lusitani prima escadrilă de F-16 Fighting Falcon, în număr de 17 avioane.
Goana după piloți a României după achiziția celor 32 de F-16 Fighting Falcon
Foto: Forțele Aeriene Române
La finalul anului trecut fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu a declarat că există discuții pentru pregătirea piloților cu diferite state precum Portugalia, SUA, Germania, însă numărul locurilor în școlile de instruire e limitat și, bineînțeles, și națiunile aliate gazdă au programele lor de pregătire.
România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.
CITEȘTE ȘI: Întărirea apărării de la Sud la Nord: România „crede că” va primi primele F-16 norvegiene în 2023, Polonia așteaptă și ea primele FA-50
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News