Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene: Cei mai buni piloţi ucraineni mor în timp ce noi aşteptăm să primim avioane F-16
20 Martie 2023, 19:06
Generalul ucrainean Serhii Holubtsov, Şeful Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat pentru The Times că piloții ucraineni, care s-au aflat în această perioadă în SUA unde l-au fost evaluate abilităţile, ar fi apţi să piloteze avioane F-16 după mai puțin de șase luni de pregătire. Generalul Serhii Holubtsov face această precizare făcând trimitere la o evaluare pe care deja americanii ar fi făcută piloţilor ucraineni. De asemenea, trebuie să precizăm că cele șase luni de pregătire la care generalul ucrainean face referire că ar fi suficiente pentru piloţii ucraineni să piloteze F-16 reprezintă cu siguranţă perioada pentru pregătirea de bază şi nu pentru o pregătire în condiţii de luptă.  
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Generalul Serhii Holubtsov a declarat pentru The Times că doi dintre piloții Forțelor Aeriene Ucrainene au revenit în Ucraina săptămâna trecută, după ce au fost supuşi unei evaluări riguroase în Statele Unite. De asemenea, Generalul Serhii a declarat că  Ucraina își pierde cei mai buni piloți militari în așteptarea F-16.

Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat oficial, în urmă cu două săptămâni, prezența a doi piloți ucraineni în SUA. Informația a fost comunicata atunci în contextul nenumăratelor zvonuri cu privire transferul de avioane F-16 către Ucraina.

Sosirea primilor doi piloți a reprezentat o premieră, fiind pentru prima dată când piloții ucraineni au călătorit în Statele Unite pentru a le fi evaluate abilitățile de către instructori militari americani. Statele Unite au insistat să precizeze că nu este vorba de un antrenament specific pentru avioanele F-16, ci e mai mult un program ce implică un schimb de experiență.

Cert e că zvonurile privind avioane de luptă occidentale pentru Ucraina sunt tot mai multe, în pofida faptului că la nivel oficial Washingtonul neagă un astfel de transfer.

"Au petrecut trei săptămâni acolo și au fost instruiți pe un simulator F-16. Rezultatele au ieșit foarte bune: Piloții ucraineni pot învăța să zboare și să opereze sistemele de armament de pe F-16 în mai puțin de șase luni", a declarat generalul ucrainean Serhii Holubtsov.

În același timp, armata ucraineană subliniază că Ucraina avea nevoie de un număr mare de avioane de lupta de același tip.

,,Nu suntem stricți în privința unui anumit model, ci a caracteristicilor tehnice - dacă există alte platforme care pot deține și folosi aceeași muniție și au aceleași caracteristici [ca F-16], putem folosi acea platformă. Ne-am concentrat pe F-16 pentru că știm că există mai mult de 4.000 la nivel global - va fi ușor să le înlocuim și să obținem piese de schimb", a declarat Serhii Holubtsov, șeful aviației Forțelor Aeriene ale Ucrainei.El a adăugat, de asemenea, că a avea diferite tipuri de avioane este costisitor. Ucraina ar dori să aibă unul sau maximum două tipuri, astfel încât întreținerea lor să fie rezonabilă și sustenabilă. Serhii Holubtsov a respins, de asemenea, îngrijorările cu privire la faptul că avioanele furnizate de Occident vor fi distruse rapid.

 

Cât de mult le-ar lua cu adevărat piloților ucraineni să treacă de la MiG-29 la F-16?

 

Analiştii militari ai publicaţiei The War Zone au realizat, la începutul lunii februarie, un interviu cu un pilot american de F-16, iar precizările pe care acesta le-a făcut nu prea coincid cu cele susţinute de generalul ucrainean Serhii Holubtsov.

Pilotul american precizează că F-16 este un avion relativ ușor de operat pentru Forțele Aeriene Ucrainene, dar este nevoie de câteva luni ca un pilot nefamiliarizat cu acest tip de aeronavă să poată zbura în siguranţă.

,,Sistemele sunt ușor de operat, avionul este ușor de pilotat și este foarte uşor de învățat. Viper-ul (n.r. F-16 Block 70/72) este o tranziție ușoară pentru un pilot de vânătoare experimentat, strict din punct de vedere al zborului, indiferent de tipul de aeronavă de pe care vine pilotul".

Cursul de bază complet pentru F-16, cunoscut și sub numele de ''Cursul B'', durează de obicei nouă luni pentru piloții abia ieșiți de pe băncile şcolilor de formare. În linii mari, acesta constă în cursuri academice, timp petrecut în simulatorul de zbor și zboruri reale. Pe lângă parcurgerea ''Cursului B'', unitățile de pregătire (FTU) ale U.S. Air Force organizează, de asemenea, cursuri de tranziție pentru piloții cu experiență pe alte avioane cu reacție - acestea sunt, de obicei, mult mai scurte decât ''Cursul B''.

În cazul Cursului B, o perioadă inițială de patru săptămâni de cursuri academice îi învață pe piloţi despre sistemele F-16 și despre procedurile de urgență. Acestea sunt urmate de aproximativ opt sesiuni de zboruri pe simulator, înainte de a trece la cabina unui F-16D cu dubla comanda pentru efectuarea unui minim de patru zboruri reale înainte de efectuarea primului zbor solo. 

Pentru piloții de vânătoare ucraineni cu experiență, trecerea la F-16 ar putea semăna cu un curs tipic de tranziție FTU, cunoscut sub numele de TX. Acesta se aplică în mod tradițional celor care trec de la un tip de aeronavă de luptă la altul. 

În plus, Serhii Holubtsov a declarat pentru The Times că experiența acumulată de piloții ucraineni permite scurtarea semnificativă a procesului de pregătire.

,,Abilitățile piloților au fost evaluate extrem de bine, iar aceștia erau piloți medii. Fiecare pilot este unic, așa că ar trebui să existe un plan de pregătire individual. Dar, după această evaluare, putem scurta semnificativ termenul în funcție de experiența anterioară a piloților ucraineni. Aceasta este o veste grozavă pentru noi", a declarat Serhii Holubtsov.

 

Efectuarea unui zbor în condiţii de luptă este cu totul altă poveste

 

,,Pentru un pilot cu aproximativ 500 de ore de experiență pe un avion de vânătoare occidental, dar care nu a mai zburat niciodată pe F-16 - cineva care face tranziția de la Hornet, de exemplu - fără pauze, lucrând în weekend-uri etc., are nevoie de 69 de zile pentru a învăța totul pentru a utiliza în siguranță un F-16 Viper", a comentat un instructor F-16 cu experiență pentru publicaţia The War Zone.

,,De asemenea, ar trebui să urmeze 210 ore de cursuri academice și între 10-20 de misiuni pe simulatoare. Nu poți face asta rapid - chiar și să faci două simulări pe zi înseamnă 10 zile la rând. Nu poți face așa ceva rapid. Așadar, aceste 69 de zile ar însemna că pilotul ar putea opera avionul în siguranță într-un mediu strict de antrenament tactic. Efectuarea unui zbor în condiţii de luptă este cu totul altă poveste", a spus instructorul.

,,Să intri în luptă împotriva unui Su-35, chiar și a unui Su-27 într-un spațiu aerian contestat - vorbim de ani de experiență. Nu poți face asta cu un pilot care a văzut totul o singură dată! Poți avea toate capacitățile avionului, dar dacă pilotul nu știe cum să îl folosească corect, atunci este inutil. Așa că pentru un pilot care vine de pe un MiG-29, care trebuie să învețe o PVI [interfață pilot-vehicul] nou-nouță, unde totul arată diferit, să folosească arme despre care doar a citit, să îi dai trei luni de pregătire și apoi să îl arunci în luptă - este o sarcină dificilă!", a mai precizat instructorul de F-16.

Publicația The Times subliniază că, în prezent, SUA nu oferă un răspuns clar la întrebarea privind transferul de avioane de vânătoare F-16 către Ucraina și precizează că, în prezent, aceasta nu este o prioritate în cadrul ajutorului militar acordat de Washington.

Pe de altă parte, Polonia și Slovacia au anunţat recent că vor oferii Ucrainei avioane de luptă MiG-29. Această decizie a fost dezbătută pe tot parcursul anului din cauza temerilor legate de o escaladare a conflictului cu Rusia.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
SUA dislocă avioane F-22 capabile să străpungă orice apărare antiaeriană, la 200 km de granița Rusiei. Baza rusă Olenya, în raza F-22
Un avion de vânătoare rusesc a interceptat desupra Mării Baltice un P-3C Orion german și un Atlantic-2 francez. Moscova spune că nu i-a fost încălcat spațiul aerian
Marea Britanie anunţă începere unui program de pregătire pentru piloții ucraineni: Negocierile privind transferul de avioane F-16 către Ucraina vor continua
Ambuscadă sau rușii și-au doborât singuri Su-34 și Su-35? S.V. Mateiu, despre misteriosul atac: Posibil ca ucrainenii să fi trimis sistemul lângă graniță
Rusia a adus la frontierele cu Norvegia și Finlanda un număr mare de bombardiere strategice
Spetsnaz primește avioane. Rusia creează escadrile de Su-34 și Su-24 pentru forțele speciale cu scopul de a lovi chirurgical în Ucraina
Șase avioane rusești printre care un bombardier Tu-95 și un Su-35 s-au apropiat de ADIZ-ul american în Alaska. F-22 și F-16 au operat interceptarea
MiG-21 LanceR, foto: Ministerul Apărării Naționale
EXCLUSIV
România a tras cât a putut de mult de MiG-21 LanceR. Provocările tehnice, în special cu radarele, factori decisivi în decizia de a retrage avioanele
Zi neagră pentru ruși: Elicopter Mi-8 doborât de posibil friendly fire și avion Su-34 „căzut” și el. Ambele aparate, prăbușite în aceeași regiune
Noi detalii despre doborârea Kinzhal: Rușii au vânat un Patriot după ce i-au aflat locația, dar au sfârșit cu racheta hipersonică interceptată
De ce rușii nu ar trebui să fie supărați că o rachetă hipersonică Kinzhal le-a fost interceptată. SUA au pățit-o cu un avion F-117 „stealth”
Un elicopter rusesc de tip Mi-28 s-a prăbușit în nordul Crimeei. Ambii piloți ai aeronavei și-au pierdut viața
Două bombardiere strategice rusești Tu-95MS au patrulat desupra apelor neutre ale Mării Chukotka. A treia misiune de acest fel în 2023
Un King Air 350 francez a decolat din România și a survolat zona litoralului românesc. Zborul - cel mai probabil și în aria incidentului provocat de Su-35
Resturile unei rachete ruse Kh-55 în Polonia: 500 km distanţă de graniţa cu Ucraina, iar apărarea antiaeriană poloneză nu a fost activată
Rusia insistă: Racheta hipersonică Kinzhal nu poate fi interceptată de către sistemele antirachetă, inclusiv Patriot
Drone Shahed „made in Belarus” cu acordul Iranului. Rusia „înghite” industria din Belarus în încercarea de a-și rezolva problemele logistice
Suedia refuză Ucraina: Gripen - capitol închis. Aviația militară ucraineană speră însă la F-16, principalul ei obiectiv
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
EXCLUSIV
România va achiziționa F-35, dar marea întrebare e numărul lor. Gen. (r.) Mîndrescu: O flotă mixtă F-35 și F-16 - cel mai probabil scenariu după 2030
Cehia va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană KUB și anunță o posibilă surpriză: Avioane de luptă cehe L-159 pentru Ucraina
Resturile de rachetă găsite în Polonia luna trecută sunt probabil de la o rachetă rusă Kh-55 (presa poloneză)
Doborârea dronei MQ-9 Reaper de către avioane Su-27 nu a intimidat SUA: O dronă RQ-4B Global Hawk - zbor la aproape 100 de km de ţărmul Rusiei
Toate Patriot au ajuns în țară. România a bifat 4 din 4 și a intrat în clubul select Patriot. Cezar Dedu: Un salt imens pentru apărarea antiaeriană
De 09 mai, NATO “a stat cu ochii” pe ruși la Marea Neagră. Mijloace de cercetare aeriană din SUA, Marea Britanie și Italia prezente și pe teritoriul României
Ultimele zboruri ale MiG-21 LanceR ale României: Toate drumurile duc la Bacău. Zboruri simultane către Bacău - ultima misiune a MiG-21
Rachete de croazieră Kalibr, pregătite pentru noi atacuri în Ucraina. Rușii au patru nave în Marea Neagră și folosesc tacticile aplicate în ajunul bătăliei de la Kursk
F-16 pentru Ucraina: Olanda discută cu statele aliate subiectul transferului de avioane de luptă
Primele 8 elicoptere croate au zburat în Ucraina tranzitând, se pare, teritoriul Ungariei. Restul elicopterelor vor ajunge în Ucraina pe cale terestră
Bombardiere rusești de tip Tu-22M3 au lovit ținte ale armatei ucrainene în apropiere de Odesa
Șeful Armatei SUA Mark Milley urmează să fie schimbat în următoarele luni. Posibil succesor - gen. Charles Brown, actualul Comandant al US Air Force

Ştiri Recomandate

Rusia anunță că a început contraofensiva ucraineană, Ucraina neagă. Danilov: Rușii sunt confuzi. Când vom lansa cu adevărat atacul o vor simți pe pielea lor
AIEA: „Lacul pentru răcirea reactorului de la centrala nucleară Zaporizhia este plin. Are surse de apă pentru câteva luni”
De ce nu a învins Rusia în Ucraina în 3 zile? Gen. Breedlove: Eșec usturător al aviației militare / Soldatul rus trăiește azi cu spaima unui atac ucrainean devastator
Încă un „succes” al industriei ruse: Rusia ar putea ajunge să cumpere tancuri T-72 de pe o linie de producție pe care a vândut-o în anii 1990
Elveția, în fața unui pas istoric: Reexportul armelor către țările aflate în război, o decizie care merge ”în prelungiri”, după un vot pozitiv în Camera superioară a Parlamentului
Rheinmetall lucrează la foc continuu: Germania va trimite Kievului încă 20 de vehicule de Marder și muniție pentru sistemul antiaerian Gepard
Rusia a confundat tractoare ucrainene cu tancuri Leopard germane (Foto/Video). Utilaje agricole distruse, prezentate de ruși ca fiind tancuri
Grupul de partizani ''Legiunea Libertate pentru Rusia" susţine că a adus tancuri în regiunea rusă Belgorod (Video)
Rusia a calculat greșit și și-a inundat propriile poziții. Ucraina spune că ocupantul va trebui să ia „decizie serioase” pe front
Zelenski: Mai multe țări și-au confirmat intenția de a furniza avioane F-16 către Ucraina
Casa Albă: Deocamdată, SUA nu pot determina într-un mod concludent cauza distrugerii barajului de la Nova Kahovka
Germania și-ar putea reconsidera poziția privind furnizarea de avioane de luptă moderne către Ucraina
După 45 de ani de exploatare, armata cehă renunță la elicopterele de producție sovietică de tip Mi-24/35
Cum explică Armata României scufundarea blindatului Piranha 3 în Dunăre. Gen. Nicolaescu: Nimic spectaculos. Procedurile au fost respectate
Lavrov: Avioanele F-16 ucrainene ar putea transporta arme nucleare. Rușii sunt oameni pașnici. Europa a ales calea războiului
Aruncarea în aer de către Rusia a barajului Kahovka nu va opri contraofensiva. Planurile Ucrainei au luat în calcul și acest scenariu
Tancurile ucrainene T-64 vor fi reparate și modernizate în Cehia
Patriot, cel mai scump program din istoria României, e top dar nu e suficient. Gen. Mîndrescu: Nu poți trage cu Patriot după drone
Iranul și-a prezentat racheta hipersonică ”unică în lume”. Racheta Fattah ar ajunge în Israel în 4 minute
Un nou „episod Himars”: Moscova se laudă cu opt tancuri Leopard distruse, dar nu vine cu dovezi
Ambasada Ucrainei în România: Rusia a aruncat în aer barajul de la Kahovka. Act terorist planificat ca urmare a evoluțiilor de pe front
Formatul Bucureşti 9. Iohannis: Rusia este cea mai mare ameninţare pentru securitatea euroatlantică. NATO are nevoie de o apărare înaintată mai robustă
Australia, SUA și Ucraina ar discuta despre furnizarea a 41 de avioane F/A-18 către Ucraina
Un militar ucrainean a demonstrat cât de mult contează factorul uman în operarea unei drone (Video). Un sistem rusesc Tor-M2 a ratat ţinta
Orban a negociat cu șeful Rosatom finalizarea centralei nucleare Paks
Un blindat Piranha 3 al Armatei României s-a scufundat în Dunăre încercând să traverseze Brațul Borcea
Forţele ruse de ocupaţie au aruncat în aer barajul de pe Nipru de la Nova Kahovka, regiunea Herson (Foto/Video)
Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) se declară singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod (Video)
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Dacă România sau Bulgaria cad, Rusia are drum liber până la Munchen/Berlin
Flota rusă din Marea Baltică a început desfășurarea de exerciții de amploare, în contrapartidă la manevrele NATO “Baltops-2023”
La 79 de ani de la Ziua Z, cea mai importantă operațiune militară ar putea însemna începutul sfârșitului pentru Rusia lui Putin
Cine va fi noul șef al NATO. Vizita premierului danez la Casa Albă, motiv de speculații, dar subiectul ”F-16 pentru Ucraina” arde