Dronele americane revin deasupra Mării Negre. O dronă de cercetare Global Hawk a îndeplinit o misiune specifică în zona litoralului românesc
O dronă americană de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune specifică în zona litoralului românesc și deasupra apelor neutre ale Mării Negre, potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 04.05.2023, Este pentru a doua oară după incidentul cu prăbușirea dronei americane MQ-9 Reaper, când un aparat de zbor fără pilot al NATO sau SUA iese deasupra acvatoriului Mării Negre.
După ce timp de câteva săptămâni dronele americane au desfășurat misiuni deasupra României, în principal în zona de est, o dronă de cercetare strategică de tip Northrop Grumman RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a efectuat un zbor deasupra Mării Negre.
Aparatul de zbor fără pilot a operat câteva ore deasupra României, după care a survolat apele neutre ale Mării Negre.
Drona, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE11, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia din Italia. Aceasta a evoluat la o altitudine de 15.880 de metri.
Trebuie remarcat faptul că drona americană a zburat destul de prudent, la distanță mare de frontierele rusești, aproape de coastele Turciei.
Așa cum era de așteptat, probabil că incidentul soldat cu prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră va fi depășit, iar aparatele de zbor fără pilot ale SUA și NATO vor reveni progresiv la distanțe mai mici față de Peninsula Crimeea.
Pe 04 mai, în apropierea frontierelor rusești a mai fost semnalat un zbor interesant pentru domeniul SIGINT. Este vorba despre evoluția unui avion de american de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint în zona statelor baltice și în spațiul aerian al Finlandei.
Aeronava, cu numărul de înregistrare 64-14846 și indicativul radio JAKE11, a decolat de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie. Aceasta a traversat Europa, urcând apoi prin statele baltice și până în nordul Finlandei.
Este pentru a doua oară când un zbor de acest fel este efectuat în spațiul aerian al Finlandei, dar pentru prima dată după aderarea oficială a statului finlandez la NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News