De ce în ciuda superiorității evidente, aviația rusă a paralizat Ucraina doar 7 zile. Apoi au început să „cadă” inclusiv Su-35 - cel mai promovat avion al Rusiei
Rusia a crezut că va putea folosi în Ucraina tactica siriană, unde succesul și implicarea aviației militare au fost decisive. Dar în ciuda superiorității evidente a aviație militare ruse, atât tehnologic cât și cantitativ, eșecul a fost unul de proporții.
Aviația militară rusă. Foto: Prizivaut.ru
Pe hârtie aviația militară rusă era, și este în continuare, net superioară celei ucrainene. Însă acest lucru nu a fost folosit ca un avantaj deloc de Federația Rusă. Dimpotrivă. Eșecul de proporții a Forțelor Aerospațiale Ruse de a oferi sprijin trupelor de la sol a contribuit decisiv la eșecul Armatei ruse în prima fază a invadării Ucrainei.
Dacă în Siria aviația militară rusă a contribuit decisiv la succesul trupelor dictatoriale ale lui Bashar al-Assad, neavând grija sistemelor de apărare antiaeriană ale forțelor rebele, succesul sirian a fost departe de a fi implementat în Ucraina. În ciuda faptului că Moscova a avut o portiță de 7 zile în care apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost paralizată.
Iar pentru a repeta succesul din Siria, aviația militară a Rusiei trebuia să reprime sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei.
Aviația militară a Rusiei, net superioară, a paralizat Ucraina timp de 7 zile. Fără folos însă
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Publicația independentă Meduza, citând un raport al reputatului think tank Royal United Services Institute (RUSI) semnat de expertul Justin Bronk, explică eșecul aviației militare ruse.
Studiul se axează pe bătălia aeriană din Ucraina între februarie 2022 și aprilie 2023.
RUSI arată că „timp de aproximativ o săptămână, sistemele antiaeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei nu au putut face față avioanelor rusești care au lovit nestingherit ținte de pe teritoriul Ucrainei, în timp ce aviația militară ucraineană pierduse partida în fața uriașei superiorități cantitative și calitative a aviației ruse”.
Cu toate aceste, Rusia nu a reușit să distrugă sistemele de apărare antiaeriană și avioanele ucrainene în cele 7 zile.
Încă din prima zi a invaziei, o parte semnificativă a sistemelor de apărare antiaeriană au fost mutate pe poziții noi. Eșecul aviației ruse s-a datorat faptului că Forțele Aerospațiale Ruse nu dispun de echipamente de recunoaștere și identificare a sistemelor mobile care erau în permanentă mișcare, având radarele oprite. Astfel, în aceste 7 zile când apărarea antiaeriană a Ucrainei era paralizată, aviația rusă a eșuat să ofere sprijin aerian trupelor de la sol. Sursa citată precizează că lipsa de echipamente moderne de recunoaștere și identificare au fost decisive.
După 7 zile au început să cadă avioane ruse pe capete. Inclusiv Su-35 - cel mai promovat avion al Rusiei
Su-35 Flanker-E rusesc, generația 4 ++, doborât în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
După o săptămână în care și-a revenit din șocul invaziei, apărarea antiaeriană a Ucrainei a reînviat și a început să schimbe balanța.
Studiul RUSI asupra bătăliei aeriene în Ucraina indică faptul că piloții ruși, în lipsa sistemelor performante și a prelungirii războiului, au fost obligați să lovească ținte de la altitudini medii, intrând în raza sistemelor. Rusia începea să înregistreze primele pierderi mari ale aviației militare. Comandamentul rus a schimbat tactica și a încercat să lovească de la altitudini extrem de joase, dovadă și imaginile video din aprilie 2022 cu avioane rusești zburând la joasă înălțime. Doar că aici s-au lovit de sisteme de apărare antiaeriană portabile de tip MANPADS, livrate Ucrainei cu miile de către aliați încă din primele zile de război.
Victime au căzut în principal avioanele de atac Su-25. În orice caz, pierderile rușilor, în tentativele de a lovi ținte de la înălțime medie sau joasă, au început să apară tot mai des. Aici trebuie reamintit faptul că la începutul lunii aprilie ucrainenii au publicat imagini inclusiv cu un Su-35, generația 4 ++, doborât în Ucraina. Lovitura de imagine a fost mare la momentul respectiv, în contextul în care Su-35 e cel mai promovat produs militar al Forțelor Aerospațiale Ruse.
CITEȘTE ȘI: Piloții străini vor să lupte în Ucraina. Scutaru: Să nu excludem că vom vedea F-16 sau Mirage 2000 luptând împotriva Rusiei mult mai repede
Rușii au redresat corabia și datorită noilor bombe UMPC - varianta rusească a JDAM american. Însă perspectivele privind viitorul implicării aviației militare în mod decisiv nu sunt foarte bune
Su-35 rusești, în timpul lansării unor rachete în cadrul manevrelor militare de antrenament
În ultimele luni Rusia a reușit să schimbe tactica și să lovească masiv, de cele mai multe ori de la distanță, inițial în zone mai îndepărtate, ulterior inclusiv în unele sectoare ale frontului. Raportul RUSI arată că acest succes relativ care a scăzut mult pierderile ruse coincide cu intrarea în dotare a noilor bombe UMPC. Acestea sunt bombe aeriene dirijate de mare precizie, care au fost create pe baza bombelor cu cădere liberă de tip FAB-500 M62. E practic varianta rusească a JDAM american.
Rușii pot lansa astfel fără să intre în raza sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene. În ultimele luni a fost raportată doborârea unui singur avion de vânătoare și bombardament de tip Su-34.
Dacă informațiile despre UMPC se confirmă, acestea pot îmbunătăți semnificativ eficiența aviației militare ruse. Însă doar datorită lor Forțele Aerospațiale Ruse nu vor putea în niciun caz repeta succesul obținut în Siria.
Experții RUSI conchid că principala problemă a aviației militare ruse rămâne incapacitatea acesteia de a efectua operațiuni complexe necesare pentru a sprijini în mod direct forțele terestre pe câmpul de luptă și pentru a izola câmpul de luptă și frontul de reaprovizionarea ucrainenilor.
CITEȘTE ȘI: Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene confirmă: Rusia a aruncat în luptă Tu-160, cele mai mari bombardiere din lume
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News