F-16 mai așteaptă: MiG-29, primele avioane pentru Ucraina? Slovacia și Polonia au căzut de acord să transfere avioane de luptă sovietice
Polonia acceptă oficial să trimită avioane de avioane de luptă de tip MiG-29 în Ucraina, dar transferul se va efectua doar „la pachet” cu avioanele oferite de Slovacia.
Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a confirmat că cele două țări vor transfera în comun avioane de luptă Mig-29, relatează media ucraineană.
Oficialul slovac a explicat că decizia Poloniei de a transfera, împreună cu Slovacia, aeronavele a venit după întâlnirea miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, reuniune care a avut loc în Suedia.
Numărul de MiG-29 poloneze va fi mai mic decât livrările Varșoviei de tancuri Leopard 2
MiG-29 / Foto: Ministerul polonez al Apărării
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri pentru CNN că Polonia este pregătită să-și transfere avioanele de luptă Ucrainei și că acest lucru ar putea fi făcut în cadrul unei coaliții internaționale.
Șeful Biroului Președintelui Poloniei, Pawel Schroth, a confirmat joi declarația lui Andrzej Duda, dar spune numărul acestora va fi unul mic, scrie și UPravda, care citează publicația poloneză PAP.
"Din câte știu, în ceea ce privește transferul de aeronave ( MiG-29 ) de către Polonia, nu va fi un număr mare. Cu siguranță, nu va fi un număr care să corespundă numărului de tancuri ( transferate în Ucraina n.r.)", - a spus șeful biroului președintelui polonez.
Polonia a a livrat deja Ucrainei toate cele 14 tancuri Leopard 2 promise la sfârșitul lunii ianuarie.
Amintim că Polonia a fost primul stat și în martie 2022 care s-a declarat gata să livreze avioane de luptă Ucrainei. Atunci, polonezii nu au dorit să o facă direct, ci prin SUA. Afacerea a căzut în cele din urmă.
Polonia și-a manifestat de multe ori intenția de a livra avioane, dar a precizat că o va face sub condiția unei coaliții a NATO.
În ceea ce privește Slovacia, în 2019 Bratislava a comandat 14 avioane de luptă F-16V Block 70/72 din SUA, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, împreună cu toate serviciile și armamentul aferent, primele avioane fiind așteptate în 2023.
Spre deosebire de Polonia, situația de pe scena politică slovacă este mai complexă. Transferul de MiG-29 către Ucraina - motiv de dispută politică
MiG-29 / Foto: Ministerul slovac al Apărării
Slovacia poate transfera în Ucraina 10 din cele 11 MiG-29. Al 11-lea avion sovietic este planificat să fie predat unui muzeu slovac, scrie AP.
Pe 10 februarie, premierul Slovaciei, Eduard Heger, a declarat că țara sa este pregătită să înceapă chiar acum procesul de negocieri privind livrarea de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, în urma solicitării președintelui Zelenski de a transfera avioane de luptă către Forțele Armate ale Ucrainei.
În schimb, partidul de opoziție SMER-SD, Direcția - Social Democrația, condus de Robert Fico este împotriva livrării MiG-urilor slovace în Ucraina. Fostul prim-ministru al Slovaciei în perioada 2006-2010 și din nou, în perioada 2012-2018, este văzut drept una dintre vocile pro-Moscova pe scena politică din Slovacia.
Partidul SMER-SD susține că după votul din decembrie când guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură, executivul condus de premierului Eduard Heger nu are autoritatea de a decide cu privire la transferul avioanelor de luptă în Ucraina.
În septembrie anul trecut, Slovacia a oprit toate zborurile celor 11 aeronave MiG-29 iar de atunci spațiul aerian slovac a fost protejat în comun de Polonia și Republica Cehă. De la 1 iunie, aeronavele Gripen ale Forțelor Aeriene ungare se vor implica și în misiunile de poliție aeriană din spațiul aerian al Slovaciei.
Biroul prezidențial polonez a declarat joi că numărul de avioane de luptă care ar putea merge în Ucraina va fi mai mic decât cele 14 tancuri Leopard 2 pe care le promisese și Polonia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News