Raport ISW: Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper nu va duce la un conflict direct între Rusia și SUA
Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper din Marea Neagră nu va provoca un conflict direct între SUA și Rusia, sunt convinși analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). După cum ştim, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, generalul James B. Hecker, a declarat că două avioane Su-27 Flanker care operau deasupra apelor internaționale ale Mării Negre au zburat intenționat în fața dronei americane de tip MQ-9 Reaper, eliberând combustibil pentru a afecta drona. În plus, unul dintre avioanele rusești a lovit cu aripa elicea dronei americane, care este montată pe spatele aeronavei. Avariile au dus la prăbușirea UAV-ului american în Marea Neagră. În schimb, Ministerul rus al Apărării a declarat că drona s-a prăbușit din cauza unor "manevre bruște".
Analiștii ISW sunt convinși că incidentul cu drona nu va duce la un conflict direct între Rusia și Statele Unite.
"Trupele ruse au folosit tactici de intimidare împotriva aeronavelor și navelor americane și aliate timp de decenii în numeroase teatre de operațiuni, ceea ce nu a dus la un conflict", au declarat experții institutului.
ISW a precizat că președinții Statelor Unite și Rusiei au libertate deplină de alegere în ceea ce privește răspunsul, iar astfel de incidente nu au provocat în mod automat o escaladare a confruntării dintre țări.
"Având în vedere că președintele Joe Biden a vorbit în repetate rânduri despre dorința sa de a evita un conflict direct între armata americană și cea rusă, iar Kremlinul a demonstrat în mod clar și repetat că nu dorește să declanșeze un război cu NATO, nu există niciun motiv să credem că astfel de incidente ar putea duce la o escaladare periculoasă", au concluzionat analiștii americani.
Pe 14 martie, Forțele Aeriene ale SUA au emis o declarație prin care anunțau că un avion de luptă rusesc Su-27 a avariat o aeronavă americană de recunoaștere și atac MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre în timpul unei interceptări.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat că, deși nu este neobișnuit ca avioanele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra Mării Negre, episodul de marți a fost unic în ceea ce privește cât de "periculoase, neprofesioniste și nesăbuite" au fost acțiunile Rusiei.
Ministerul rus al Apărării a susținut că avioanele sale de vânătoare Su-27 nu au avut nicio legătură cu doborârea dronei americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră și că aceasta s-ar fi apropiat de Peninsula Crimeea.
Ministerul Apărării din Federația Rusă a negat faptul că avioanele rusești Su-27 au provocat doborârea dronei. Mai mult, rușii spun că de fapt drona americană MQ-9 Reaper a intrat în zbor necontrolat, fapt care a dus în cele din urmă la prăbușirea ei în Marea Neagră.
La rândul său, Departamentul american al Apărării (DoD) a declarat că lucrează pentru a decripta informațiile legate de incidentul din spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre. Potrivit New York Times, drona MQ-9 Reaper a forțelor armate americane, interceptată de avioanele rusești Su-27, nu avea la bord arme.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News