Olaf Scholz insistă că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: Nici măcar nu încape în discuţii
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă. "Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc", a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică.
Avion de luptă multi-rol Tornado al Forţelor Aeriene Germane: Sursa Foto: holloman.af.mil.
Întrebat într-un interviu acordat duminică ziarul Tagesspiegel despre solicitarea Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns: "Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant al licitărilor când vine vorba de sistemele de arme".
"Dacă, de îndată ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania" cu privire la altceva, "acest lucru nu este serios şi subminează încrederea cetăţenilor în deciziile guvernului", a adăugat el.
Comentariile sale vin după ce un oficial ucrainean de rang înalt a declarat sâmbătă că Ucraina și aliații săi occidentali au fost angajați în discuții "rapide" privind posibila trimitere de avioane militare, precum și de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei.
Săptămâna trecută, Scholz a exclus furnizarea de avioane de luptă, invocând necesitatea de a preveni o nouă escaladare militară. "Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina", a declarat el miercuri, la scurt timp după ce Germania și SUA au convenit să furnizeze tancuri Kievului, potrivit Politico.
Ucraina și-a reînnoit cererea pentru avioanele de luptă aproape imediat după ce Berlinul și Washingtonul au anunțat disponibilitatea de a furniza tancuri. Berlinul a declarat că Germania și aliații săi europeni vor trimite aproximativ 80 de tancuri Leopard 2.
Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că Ucraina poartă discuții cu statele aliate din Occident despre avioane, dar că ,,unii partener'' au o atitudine "conservatoare" în ceea ce privește livrările de arme. Fără a cita numele vreunui stat, oficialul ucraineana a spus că această atitudine se datorează "fricii schimbări în arhitectura internațională".
Adjunctul ministrului ucrainean de externe, Andrii Melnik, a cerut crearea unei "coaliții internaţionale pentru furnizarea de avioane de luptă" care să sprijine Ucraina cu avioane americane F-16, Eurofighter, Tornado, Rafale și avioane Gripen, potrivit BBC.
Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat pentru postul de televiziune ucrainean Freedom Television Network că ucrainenii au nevoie, de asemenea, de rachete.
Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reluat această afirmație într-un discurs video zilnic, în care a spus că țara să are nevoie de rachete ATACMS, fabricată în SUA, care au o rază de acțiune de 297 km (185 mile).
El a spus că rachetele ar ajuta Ucraina să anticipeze atacurile rusești asupra zonelor urbane și a civililor. Washingtonul a refuzat până acum să furnizeze această armă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News