Grupul de la Visegrad: Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Naď a reamintit că Polonia și Republica Cehă protejează spațiul aerian slovac încă din toamna anului trecut. Potrivit acestuia, după implicarea Ungariei, care se va produce după semnarea acordurilor necesare, apărarea spațiului aerian al Slovaciei va deveni “un proiect real” al Grupului de la Visegrad (V4).
“Acest lucru demonstrează faptul că V4 continuă să fie un actor foarte important pentru toate țările noastre”, a subliniat Naď, citat de agenția de presă slovacă TASR.
După cum a precizat Jaroslav Naď, miniștrii apărării din Slovacia și Ungaria au discutat și despre consolidarea cooperării dintre țările din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Aceștia au convenit că misiunea de bază a NATO constă în protejarea teritoriul statelor membre și, prin urmare, vor fi luate măsuri menite să întărească flancul estic al Alianței.
În ceea ce privește situația din Ucraina, cei doi miniștri au convenit că Slovacia și Ungaria își vor respecta pozițiile privind conflictul cu Rusia.
“Împreună vom căuta soluții pragmatice, care să ajute Ucraina să reziste agresiunii rusești”, a concluzionat Naď.
Comentariul autorului: În baza unui contract încheiat în anul 2018, Slovacia va achiziționa din SUA 14 avioane de vânătoare de tip F-16 Block 70/72, în valoare de 1,6 miliarde de euro. Primele șapte avioane sunt așteptate să ajungă în Slovacia în prima jumătate a anului 2024.
Între timp însă, în toamna anului 2022, Slovacia a oprit zborurile avioanelor de vânătoare MiG-29 de producție sovietică, iar apărarea spațiului aerian național a fost preluată de aeronave din Polonia și Cehia.
Deși partea slovacă intenționează să livreze Ucrainei avioanele MiG-29 retrase din înzestrarea Forțelor Aeriene, deocamdată părțile nu au ajuns la o înțelegere.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News