Sisteme MAMBA de ultimă generație pentru Ucraina. Un sistem similar se află și în România, dislocat de Franța după invazia rusă
Cererea Ucrainei de a primi sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație SAMP/T, denumite și MAMBA în Armata franceză, a primit în cele din urmă curs.
Informația privind donarea către Ucraina a unor sisteme antiaeriane MAMBA a fost făcută publică de ambasadorul francez la Kiev.
Acesta a precizat publicației franceze Challenges, citat de Defence Blog, că Franța și Italia au dat curs cererii Ucrainei de a livra MAMBA.
„Franța și Italia vor furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană pe care aceasta le solicită”, a precizat ambasadorul Etienne de Poncins, în momentul în care a fost întrebat de livrarea de sisteme MAMBA.
El a amintit că președintele Volodimir Zelensky a insistat pentru aceste sisteme, iar italienii au dat „undă verde” transferului.
Ucraina are nevoie disperată de sisteme antiaeriene moderne după ce Federația Rusă și-a intensificat strategia privind teroarea energetică prin distrugerea infrastructurii critice și energetice a Ucrainei.
Amintim că în luna octombrie președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summitul extraordinar al G7, unde a mulțumit partenerilor occidentali pentru sprijinul acordat, a cerut furnizarea de sisteme moderne de apărare aeriană pentru a contracara rachetele rusești. Atunci, Zelenski a insistat și a cerut Franței și Italiei să transfere Ucrainei sisteme de rachete sol-aer SAMP/T.
MAMBA se află și în România, unde a fost dislocat de Franța ca urmare a invaziei neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei
Sistem MAMBA SAMP/T, dislocat de forțele franceze în România. Foto: Ministerul Apărării din Franța
Sistemul MAMBA, cunoscut și sub denumirea de SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.
Sistemul a fost dislocat de trupele franceze aliate care se află în România pentru a întări Flancul Estic ca urmare a invaziei ruse.
În vara acestui an reprezentanții contingentului francez dislocat în România au prezentat sistemul de apărare antiaeriană francez MAMBA care în prezent este amplasat la Capu Midia și care a fost certificat NATO.
Amintim că la sfârșitul lunii februarie ca parte a Forței de Răspuns a NATO în țara noastră a fost dislocat contingentul francez.
Totodată, Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, în care Franța e națiune-cadru, este dispus la Cincu.
CITEȘTE ȘI: Un sistem francez MAMBA cu rachete Aster 30 protejează litoralul României. După operaționalizarea Patriot românești, apărare se va coordona
Caracteristicile sistemului SAMP/T MAMBA
SAMP/T, denumit și MAMBA în armata franceză, este un sistem antirachetă conceput pentru a face faţa tuturor amenințărilor aeriene actuale și viitoare. Pot fi interceptate inclusiv rachetele de croazieră, aeronavele cu și fără pilot și rachetele balistice tactice cu rază de acțiune de 600 km.
SAMP/T este produs de consorţiul Eurosam, o societate mixtă formată între MBDA și Thales. Componentele sale cheie sunt interceptorul Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel. Interoperabilitatea cu alte sisteme NATO de apărare aeriană este o altă caracteristică a sistemului antirachetă SAMP/T.
SAMP/T utilizează rachete Aster 30 Blok 1. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 1,4 km/sec. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ținte aflate la altitudini cuprinse între 50 m și 20 km.
Împotriva aeronavelor care zboară la altitudini de peste 3 km, raza maximă de acțiune a rachetei Aster 30 este de 100 km. Împotriva aeronavelor care zboară la altitudini sub 3 km, raza de acțiune a Aster 30 este de 50 km.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News