Agenția de Sprijin și Achiziții NATO caută un antreprenor care să organizeze transportul maritim pentru trei elicoptere Mi-17 din Veracruz (Mexic) la Odesa (Ucraina).
Agenția de Sprijin și Achiziții NATO caută un antreprenor care să organizeze transportul maritim pentru trei elicoptere Mi-17 din Veracruz (Mexic) la Odesa (Ucraina).
Producătorul de tehnică militară din Italia, Leonardo, a anunțat semnarea unor contracte în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari cu concernul HENSOLDT, din Germania, care îi vor permite să joace un rol important în dezvoltarea și livrarea radarului cu scanare electronică ECRS Mk1 (European Common Radar System Mk1) pentru avioanele Typhoon comandate de Germania și Spania.
Ministerul Apărării Naționale a dat publicității un material video în care precizia extraordinară a piloților Escadrilei 53 Vânătoare duc la îndeplinirea cu succes a unei misiuni de realimentare aeriană a unui F-16 Fighting Falcon.
2021 nu a fost chiar cel mai bun an pentru gigantul american Boeing, a cărui produs F/A-18 Super Hornet a pierdut mai multe contracte în detirmentul unei alte aeronave americane - F-35 Lightning II.
Ungaria și Suedia au încheiat cu succes negocierile pentru semnarea unui acord de modernizare a flotei de avioane Gripen C/D la standardul MS20 Block 2.
România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon achiziționată din Portugalia. Alte două escadrile de F-uri, de data aceasta norvegiene, vor ajunge sub comanda Forțelor Aeriene Române în următorii ani.
Taiwanul a pierdut un avion F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune, Block 70/72, așa-zisul F-16 Viper. Aeronava s-a prăbușit la aproximativ 30 de minute de la decolare.
Presa germană a precizat pe 8 ianuarie că noul ministru al Apărării al, Christine Lambrecht, i-a transmis cancelarului german Olaf Scholz că avioanele F-35 și Eurofighter ECR sunt din nou luate în considerare pentru înlocuirea aeronavelor Panavia Tornado ale Luftwaffe (Forţele Aeriene Germane) - optimizate pentru misiuni de atac (IDS), dar și pentru misiuni de război electronic și recunoaștere (ECR).
Danemarca şi-a exprimat luni disponibilitatea de a trimite patru avioane F-16 şi o fregată pentru a se alătura operaţiunilor NATO din regiunea Baltică şi Europa de Nord, ca răspuns la consolidarea militară rusă în apropierea frontierei cu Ucraina, a anunţat ministrul de externe danez Jeppe Kofod, potrivit agenţiei de presă Ritzau, transmite Reuters.
Pakistanul a negat, săptămâna trecută, informațiile din presă conform cărora, ar fi anulat un acord de import a 30 de elicoptere de atac din Turcia, din cauza refuzului SUA de a elibera licența de export pentru motoare.
Publicația britanică Flight Global a calculat numărul de avioane și elicoptere din forțele armate ale fiecărei țări. Datele în acest sens, au fost publicate în raportul numit Forțele Aeriene Mondiale 2022.
În cursul acestei săptămâni aeronavele F-16 Fighting Falcon ale Norvegiei au luat parte la ultima lor misiune, zburând alături de noile F-35. Evenimentul reprezintă un moment istoric pentru Forțele Aeriene Regale Norvegiene care încheie capitolul F-16 și încep un nou capitol, F-35 Lightning II.
La trei ani de la excluderea Ankarei din programul american F-35, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că anul 2025 va fi anul inaugurării primei aeronave turce de luptă de generația a cincea.
Avioanele F-16 ale US Air Force de la baza aeriană Spangdahlem, Germania, au fost dislocate în Polonia pe 4 ianuarie pentru a participa la misiuni de poliţie aeriană, desfăşurate împreună cu aliații est-europeni, se precizează într-un comunicat de presă al NATO, citat de Air Force Magazin şi Defense News.
Forțele Aeriene Sud Coreene (ROKAF) au consemnat la sol întreaga flotă de avioane F-35 – formată din 30 de aeronave – în așteptarea unei investigații, după ce unul dintre piloții săi a fost forțat să efectueze o aterizare de urgență după ce trenul de aterizare al unei aeronave F-35A a funcționat defectuos, potrivit precizărilor apărute în mass-media sud-coreeană.
Analiştii militari ai publicaţiei The War Zone au analizat un material video, distribuit pe reţele de socializare, în care se prezintădesfăşurarea unui exerciţi militar aerian la care au luat parte mai multe avioane Su-30SM Flanker ale Forțele Aerospațiale Ruse. Cel mai important moment al acestei ''demonstraţii de forţă'' este reprezentat de imaginile care surprind lansarea mai multor rachete aer-aer de la bordul avioanelor Su-30SM Flanker.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 04.01.2022, că, în cursul acestui an, Aviația cu rază lungă de acțiune va primi două bombardiere modernizate de tip Tu-160M, dotate cu noi complexe de război electronic, precum și cu noi categorii de armamente.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, în cadrul unui interviu, a readus în discuțiie criticile cu privire la achiziționarea de aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia.
Un capitol istoric din alerta de reacție rapidă (QRA) a NATO se încheie, după ce două aeronave F-16 Fighting Falcon vor zbura într-o ultimă misiune pe 6 ianuarie de la baza aeriană norvegiană Bodø.
Babak Taghvee, analist iranian pe probleme de apărare, aflat în exil, a informat, pe 25 decembrie, că Iranul și Rusia vor semna un acord de cooperare în domeniul securității și apărării, care ar include, printre altele, achiziționarea de avioane de luptă Su-35, rachete antiaeriene S-400 și un satelit.
Miercuri, 29 decembrie, Ministerului Apărării Naționale din Polonia a aprobat contractul de furnizare a sistemelor aeriene fără pilot de clasă mică WIZJER. Documentul prevede livrarea a 25 de seturi de sisteme aeriene fără pilot, a câte patru aparate fiecare, împreună cu un pachet de mentenanță și instruire.
Informațiile vehiculate de mai mult timp privind orientarea Pakistanului către tehnica militară modernă de aviație din China au fost confirmate zilele acestea. Pakistanul achiziționează peste 25 de avioane de luptă multirol Chengdu J-10 “Vigorous Dragon”, ca răspuns la recenta recepție de către India a celor 32 de avioane franceze Rafale.
După ce Indonezia a renunțat recent la avioanele de luptă rusești Su-35, o altă lovitură se conturează la orizont, la adresa industriei militare aviatice a Federației Ruse – specialiștii militari sârbi preferă avionul de luptă francez Rafale, potrivit ministrului apărării de la Belgrad.
Cotidianul rus Vzgliad a informat că, pe 30.12.2021, un avion de cercetare american de tip RC-135V Rivet Joint a creat o situație periculoasă în spațiul aerian situat deasupra Mării Negre, care a reprezentat o amenințare pentru un zbor de pasageri al companiei aeriene Belavia.
Potrivit declarațiilor făcute pentru grupul media RBK de către adjunct șefului Centrului rus pentru reconcilierea părților în războiul din Siria, contraamiralul Oleg Juravlev, armata siriană nu a răspuns loviturilor lansate de avioanele israeliene asupra portului Latakia, deoarece o aeronavă a Forțelor Aerospațiale ruse, care se afla în zonă, putea fi afectată.
O escadrilă staționată la Baza Aeriană Mountain Home din Idaho (NV SUA) a devenit prima unitate de luptă, care a folosit bomba inteligentă GBU-53/B StormBreaker, cunoscută anterior sub numele SDB II (Small Diameter Bomb II).
În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 29.12.2021, comandantul Trupelor de Desant Aerian ale Federației Ruse, general colonel Andrei Serdiukov, a declarat că, în Crimeea, s-a încheiat procesul de formare a unui regiment de desant-asalt.
Armata Poloniei a primit ultimul sistem de rachete antiaeriene SPZR Poprad, finalizând astfel programul de înzestrare cu acest tip de sistem de apărare.
Indonezia a anunțat oficial că a renunțat la achiziționarea de avioane de vânătoare rusești de tip Su-35, un contract important pe care industria rusă îl pierde.
Ministerul turc al Apărării a anunțat că sistemul de apărare antirachetă HISAR O+, care a ajuns în stadiul de producție în masă în iulie, este gata de utilizare. Într-o postare pe Twitter, ministerul a precizat că țintele au fost lovite cu succes în timpul exercițiului din 24 decembrie desfășurat în poligonul de tragere Aksaray.