Turcia e optimistă și încă speră că va achiziționa cele 40 de F-16. O delegație turcă e așteptată în SUA pentru negocieri
Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 ” Fighting Falcon”.
După ce în urmă cu o lună, șansele de achiziție scăzuseră considerabil, ministrul turc al apărării a anunțat, pe 9 august, că negocierile continuă.
Reamintim că, în prima parte a lunii iulie, Camera Reprezentanților a aprobat un amendament la versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023, care face aproape imposibil exportul în Turcia a aeronavelor de luptă F-16.
”Vom avea o altă întâlnire în august, în curând (pe 15 august – nota autorului). Am fost invitați în America”, a declarat Hulusi Akar, Ministrul Apărării Naționale a Turciei, la cea de-a 13-a Conferință a Ambasadorilor, organizată la Ankara.
În 2020, Turcia a fost exclusă din programul F-35 pentru că a pus în funcțiune sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400 „Triumph”, dar Ankara consideră că între cele două situații – programul F-35 și achiziția F-16 - sunt diferențe majore, subliniate chiar de americani.
„F-16 este un proces separat. Departamentul de Apărare al SUA subliniază acest lucru de nenumărate ori - vom discuta doar despre F-16 cu tine. Cealaltă echipă va discuta doar despre F-35”, a precizat Hulusi Akar.
Eliminarea Turciei din programul F-35 a fost făcută în baza CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - Legea de Contracarare a Adversarilor Americii), în timp ce în cazul F-16, este vorba de un proiect al NDAA, valabil doar în 2023, dacă se aprobă.
Amendamentul care ar bloca vânzarea de F-16 Block 70 către Turcia
Amendamentul adoptat de Camera Reprezentanților cere administrației Biden să demonstreze că vânzarea F-16 către Turcia este absolut esențială pentru securitatea Statelor Unite și să ofere o „descriere detaliată” a măsurilor pe care le-ar lua în considerare, inclusiv asigurarea că aceste aeronave multirol nu sunt folosite pentru a „submina suveranitatea unui alt membru al NATO” [pe scurt, Grecia].
„Dacă Statele Unite ar continua să vândă avioane F-16, aceste avioane de luptă fabricate americane ar fi, fără îndoială, folosite pentru a pătrunde în spațiul aerian grec. Acest lucru ar încălca Legea privind controlul exporturilor de arme, care nu autorizează decât transferul de echipamente pentru operațiuni legitime de autoapărare”, au argumentat parlamentarii din spatele acestui amendament.
Rămâne de văzut ce va face Senatul american cu acest amendament, deși câțiva membri influenți se află pe aceeași lungime de undă cu omologii lor din Camera Reprezentanților.
Casa Albă, care va avea ultimul cuvânt, este în favoarea vânzării celor 40 de F-16 către Turcia. În iunie, la ultimului summit NATO de la Madrid, președintele Biden îi promisese omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că va face tot ce este necesar pentru a debloca acest dosar.
Turcia consideră aeronavele F-16 esențiale în echilibrul de putere din estul Mediteranei, în condițiile în care Grecia va achiziționa avioane Rafale din Franța și, foarte probabil, F-35 din SUA.
În aceste condiții, Ankara ar putea fi dispusă la unele schimbări de atitudine pe anumite subiecte.
Pe 9 august, în aceeași zi cu speranțele relansate de ministrul Hulusi Akar, privind achiziția F-16, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut cunoscută o nouă campanie de explorare a gazelor din Mediterana de Est, precizând că ea se va desfăşura în apele teritoriale ale Turciei, evitând astfel orice polemică cu Grecia şi Cipru.
Tot pe 9 august, Forțele Armate ucrainene au anunțat că au primit primele 50 vehicule blindate MRAP Kirpi 4x4, Kievul urmând să primească încă 150 de vehicule similare.
Astfel, Turcia se poziționează tot mai aproape de SUA în ceea ce privește Ucraina, la aceasta adăugându-se și succesul privind deblocarea exportului maritim al cerealelor ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News