Slovacia este pregătită să ofere Ucrainei cele 11 avioane de luptă MiG-29, dar nu sub formă de donaţie
Slovacia ar putea lua în considerare să ofere Ucrainei cele 11 aeronave MiG-29, care în prezent alcătuiesc flota de avioane de luptă a Forţelor Aeriene Slovace, a declarat luni ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.
Jaroslav Nad, ministrul slovac al apărării, a declarat ieri, pe 25 iulie, că Slovacia este pregătită să discute despre transferul celor 11 avioane MiG-29 către Ucraina. Avioanele urmează să fie reținute la sol până la sfârșitul lunii august, după care spaţiul aerian al Slovaciei va fi patrulat de avioanele de luptă ale Cehiei și Poloniei.
Aflat alături de omologul său britanic Ben Wallace, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat că "putem discuta despre viitorul" celor 11 avioane de luptă MiG-29'' după ce acestea urmează să fie reținute la sol până la sfârșitul lunii august.
Piloții ucraineni operează avioane MiG-29, astfel că ar fi nevoie de puțină pregătire suplimentară pentru a pune imediat în funcțiune avioanele primite din Slovacia.
,,Nu s-a luat încă nicio decizie, nu au loc discuții deocamdată și suntem pregătiți să discutăm despre asta ulterior, a declarat Nad, potrivit AP.
,,Din punct de vedere politic, da, pot să vă spun că există o deschidere în a-i ajuta pe ucraineni cu avioane MiG-29", a declarat Jaroslav Nad, insistând însă asupra faptului că livrarea ar trebui să facă parte dintr-un acord mai larg cu aliații NATO pentru "a lua în considerare aspectele financiare și alte aspecte ale livrării".
În același timp, Nad a subliniat că țara să nu poate da pur și simplu aceste aeronave fără să le înlocuiască cu altele sau fără să primească bani pentru ele.
Jaroslav Nad a adăugat că țara să nu este suficient de mare pentru a-și permite să facă Ucrainei cadouri avioane de luptă. Prin urmare, Slovacia ia în considerare opțiunea de a înlocui avioanele de luptă MiG-29 cu altele mai noi sau de a le vinde.
Ministrul slovac al Apărării a precizat că fiecare MiG-29 valorează aproximativ 35 de milioane de euro.
Pe de altă parte, Ben Wallace a declarat că Marea Britanie nu ia în considerare acum posibilitatea de a oferi Ucrainei avioane de luptă, dar ar putea oferi Slovaciei avioane de vânătoare pentru a o ajuta să-şi protejeze spațiul aerian.
În urmă cu două săptămâni, Slovacia a precizat că este dispusă să sprijine consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei prin furnizarea propriilor sale avioane de luptă MiG-29. Posibilitatea luări unei astfel de decizii a devenit cunoscută la sfârșitul lunii iunie, dar principala condiție era acordul altor țări NATO, în special Republica Cehă sau Polonia, de a proteja spaţiul aerian al Slovacia.
Furnizarea unor avioane MiG-29 către Ucraina ar veni ca urmare a unui acord bilateral încheiat între Republica Cehă și Slovacia, conform căruia Forțele Aeriene Cehe vor proteja spațiul aerian al Slovaciei până când Bratislava va primi cele 14 avioane de luptă F-16 Block 70/72 comandate din SUA.
Trebuie precizat faptul că, înainte de discuțiile privind un eventual transfer al avioanelor de vânătoare slovace de tip MiG-29 în Ucraina, autoritățile de la Bratislava au cedat părții ucrainene singurul sistem de rachete antiaeriene S-300 aflat în dotarea Forțelor Armate ale Slovaciei. În locul acestora, partea slovacă a primit baterii de rachete antiaeriene de tip Patriot, de producție americană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News