Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit din nou despre obiectivul MApN pentru înzestrarea Forțelor Aeriene Române: Achiziția de F-35.
Exercițiul a fost organizat în conformitate cu legislația și standardele internaționale în vigoare și a avut ca scop demonstrarea capacității NATO de planificare, coordonare și executare a unei misiuni complexe, multinaționale de securizare a spațiul aerian al Alianței în situația oricărui tip de amenințări sau atac asupra teritoriului aliat, după cum se precizează pe site-ul oficial al Forțelor Aeriene Române.
În cadrul acestuia aeronave de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC), au simulat scoaterea din luptă a apărării antiaeriene a unui potențial adversar.
Pe timpul desfășurării exercițiului, aeronave de luptă românești și aliate au zburat la joasă înălțime, între orele 13.00-14.00, în zona localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia din județul Constanța.
Ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare și descurajare, inclusiv prin întărirea prezenței pe flancul estic, prin dislocarea de forțe și mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian și maritim), în vederea asigurării apărării teritoriului Alianței împotriva oricărui tip de amenințări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit din nou despre obiectivul MApN pentru înzestrarea Forțelor Aeriene Române: Achiziția de F-35.
Joint Strike Fighter, programul prin care SUA și aliații au dezvoltat aeronava de generația a V-a F-35 Lightning II se află în fața unei decizii majore în ceea ce privește motorul.
Forțele Aeriene Române au participat cu o aeronavă AN-30 (Antonov 30) din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, la cel mai mare airshow militar din lume: Royal International Air Tattoo (RIAT) din Fairford, Marea Britanie, în expoziție statică.
Trei tineri piloți încadrați la Baza 86 Aeriană au ieșit la simplă pe aeronava F-16 în această săptămână. Pentru atingerea acestui vis au avut nevoie de aproximativ 5 ani de pregătire.
Pas important în SUA pentru ca în cele din urmă, piloții ucraineni să primească aeronavele americane F-16 și F-15 pentru a respinge agresiunea Rusiei. Dar, cel mai devreme, ei ar putea lupta cu ele în a doua jumătate a anului viitor.
Federația Rusă a anunțat retragerea licențelor a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia. Kremlinul precizează că decizie vine ca urmare a ajutorului militar acordat Ucrainei de către aceste state și a faptului că s-ar fi încercat repararea aparatelor ucrainene în locațiile respective.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, în cadrul unor discuții cu privire la înzestrarea Forțelor Aeriene cu încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, a atins și subiectul „problemei piloților”.
Începând de ieri și continuând cu datele de 15, 18 și 19 iulie, în București în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane multirol de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii şi atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.
Potrivit presei cu profil general o dronă americană s-ar fi prăbușit la Câmpia Turzii. UAV-ul operat de americani ar fi fost un MQ-9 Reaper. Nu există momentan informații oficiale.
Vasile Dîncu a discutat despre achiziția celor două escadrile de F-16 Fighting Falcon, formată din 32 de avioane din Norvegia. În exclusivitate pentru DefenseRomania ministrul Apărării Naționale a confirmat că de la anul Forțele Aeriene vor primi primele F-uri norvegiene.
Noua rachetă, puțin observabilă, de doar 400 de kg, va putea fi lansată de pe avioane și elicoptere împotriva țintelor terestre și navale aflate la distanță mare.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi Twitter și Telegram, pe 13.07.2022, două drone de cercetare strategice de tip RQ-4B și RQ-4D au îndeplinit misiuni specifice deasupra apelor neutre ale Mării Negre, folosind aproximativ același traiect de zbor.
Spionajul militar al Chinei nu doar că ajută industria de apărare chineză să avanseze tehnologic, dar și permite Beijingului să înțeleagă armamentul occidental, lucru care se poate dovedi extrem de periculos.
Un avion rusesc de avertizare timpurie și control (AWACS) A-50 a fost observat în sudul Belarusului.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 11.07.2022, mai multe mijloace de cercetare ale NATO au îndeplinit misiuni specifice în sud-estul României și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Pentru prima dată, a apărut o situație inedită, când mijloace aliate pilotate și nepilotate au zburat simultan în aceeași zonă.
Lockheed Martin a dezvăluit că, în februarie, a livrat o armă compactă cu energie direcționată Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene, considerată o „piatră de hotar” în efortul Forțelor Aeriene americane de a echipa un avion de luptă tactic cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene.
O aeronavă de luptă F/A-18 Super Hornet îmbarcată pe portavionul USS Harry S. Truman (CVN 75) al Marinei SUA a căzut de la bordul navei din cauza condițiilor meteorologice care s-au înrăutățit imprevizibil.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.07.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că avioanele de vânătoare multirol de tip Su-30SM ale Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) folosesc rachete supersonice H-31 în luptele din Ucraina.
Noua dronă turcească de atac de tip Bayraktar Akinci a început să fie produsă în serie, fiind livrată atât Forțelor Armate ale Turciei, cât și la export. În luna ianuarie a acestui an, compania Baykar Makina a anunțat încheierea primului contract pentru furnizarea dronelor în străinătate.
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a făcut referire la controversatul subiect cu privire la donarea către Ucraina a celor șase avioane de tip MiG-29 de care Republica Moldova dispune. Avioane care oricum nu au zburat din 1998.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 09.07.2022, o dronă de cercetare strategică RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, care urma să desfășoare o misiune obișnuită deasupra apelor neutre ale Mării Negre, s-a întors din drum în spațiul aerian al Greciei.
Avionul de vânătoare ușor Tejas MK1A, dezvoltat autohton de Hindustan Aeronautics Limited, a trecut cu bine un pas important: Primul zbor al primului avion din producția de serie. Amintim că în urmă cu doi ani India a semnat un contract pentru achiziționarea de 83 de avioane Tejas MK1A.
Un operator ucrainean de drone Bayraktar TB2, ofițer superior în cadrul serviciilor de informații militare (GUR) din Ucraina, a acordat un interviu pentru The Times, sub pseudonimul „Odesa”, precizând că dronele turceşti au demonstrat că pot rezista unei lovituri cu rachete sol-aer.
Grecia trebuie să-și asigure un avantaj militar în fața superiorității numerice a Turciei pe baza calității armamentului, potrivit unei recomandări adresate Congresului SUA de către Michael Rubin, membru al American Enterprise Institute, specializat pe probleme de securitate în Orientul Mijlociu, Turcia şi Iran.
Miercuri, 6 iulie, o aeronavă guvernamentală rusă a zburat nouă ore între Moscova și Basel, Elveția, o călătorie care, în lipsa restricțiilor privind accesul în spațiul aerian european aplicat avioanelor ruse, ar fi trebuit să dureze aproximativ trei ore.
Sistemele moderne de apărare antiaeriană Sky Sabre ale forțelor armate britanice desfășurate în Polonia au fost operaționalizate.
Tribunalul Khimki din Regiunea Moscova a condamnat doi cetățeni chinezi la închisoare sub acuzația de contrabandă cu piese de schimb pentru avionul de luptă Su-27, după cum relatează presa rusă de stat. Incidentul subliniază nivelul uriaș la care spionajul industrial chinez a ajuns nu doar în Occident, cât și extinderea sa spre Est.
Aeronave Hercules C-130 ale Forţele Aeriene Israeliene efectuează zboruri la joasă altitudine în zonele montane din România.
Tensiunile dintre Turcia și Grecia, ambele state membre NATO, o rivalitate acerbă și fără precedent care nu de puține ori a pus la grea încercare Alianța, par departe de a se încheia, în pofida războiului brutal și neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina.
Conducerea politică a Crimeei anexate ilegal ar fi părăsit peninsula aflată sub control rus. Informația apare în media ucraineană.
Taiwanul şi-a prezentat âcel mai avansat avion de luptă, F-16 Fighting Falcon Block 70 cunoscut și sub denumirea de Viper. Avionul a fost prezentat echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează presa internațională.
Uzina Roman SA, după șapte ani de insolvență, proces care a demarat în 2014, se zbate să prindă un contract pentru noul produs militar, camionul modernizat Roman 22.290 DFAEG 6x6.
În cadrul expoziției Armata 2022 de la Moscova, Federația Rusă a prezentat o dronă falsă Bayraktar TB2 ca fiind captură de război.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme, relatează Agerpres, care citează AFP şi DPA.
În pofida problemelor semnalate la mecanismul de catapultare, care a determinat reținerea la sol timp de mai multe zile a sute de avioane de vânătoare F-35 Lightning II, un contract uriaș, în valoare de 7,63 miliarde de dolari, a fost semnat de Departamentul de Apărare al SUA cu concernul Lockheed Martin pentru furnizarea de F-35 în toate cele trei versiuni.
Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Lansatoarele multiple HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) își demonstrează în prezent eficiența pe linia frontului din Ucraina. Pentru a le spori și mai mult "utilitatea" pe câmpul de luptă a HIMARS, în SUA se lucrează intens la o versiune complet autonomă/robotizata a acestui sistem.
Guvernul german a raportat miercuri "presupusa prezenţă a unor forţe ruse în uniformă" în oraşul Gao, din nord-estul statului Mali, imediat după plecarea luni a ultimilor soldaţi francezi din carul operaţiunii antijihadiste Barkhane, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ciuda faptului că în ultimii ani propaganda rusă şi aparatul diplomatic de la Moscova, susţin că Rusia şi China au relaţii şi parteneriate foarte bune, un grup de hackeri chinezi care desfăşoară activități de spionaj - apropiat de guvernul de la Beijing - a lansat un atac cibernetic de amploare împotriva companiilor și agențiilor guvernamentale rusești.
Rusia a susţinut marți, 16 august, că a semnat un contract pentru a furniza suplimentar Turciei rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană S-400, dar oficialii de la Ankara au respins rapid afirmațiile potrivit cărora a fost semnat un nou acord de achiziție cu industria rusă de apărare.
Toate declaraţiile ruşilor legate de distrugerea sistemelor americane de rachete cu lansare multiplă sunt invenţii ale propagandei - susţine ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.
Trupe chineze se vor deplasa la sfârşitul lunii august în Rusia pentru a participa la exerciţii militare comune, conduse de Moscova, şi la care vor lua parte de asemenea militari din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan, a anunţat miercuri Ministerul chinez al Apărării, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
Un contingent de aproximativ treizeci de militari germani a sosit în Bosnia și Herțegovina pe 16 august, ca parte a misiunii de menținere a păcii a Uniunii Europene în agitatul stat balcanic, mișcare care a fost imediat criticată de ambasada Rusiei.
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexei Krivoruchko, a anunțat că, pe 16.08.2022, în cadrul forumului Armata-2022, au fost încheiate 36 de contracte de stat cu întreprinderi din Complexul Militar Industrial, în valoare de peste 8 miliarde de dolari.
Generalul-maior Valeri Zalujni, Şeful Statului Major al armatei ucrainene a vorbit recent cu Wayne Eyre, șeful Statului Major al Apărării din Canada, despre situația de pe front și i-a împărtășit preocupările sale cu privire la sistemele de rachete staționate de-a lungul graniței cu Ucraina (pe teritoriul Belarusului).
Energoatom, o companie de stat ucraineană care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a raportat că site-ul său web a suferit un atac cibernetic de amploare, care a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.
Canalul rusesc “Linia operativă” de pe Telegram a informat, pe 16.08.2022, că Pentagonul pregătește o nouă dislocare în Europa a bombardierelor strategice de tip B-52H Stratofortress.
Ultima unitate a armatei franceze a părăsit Mali luni, potrivit unui comunicat al armatei franceze, la nouă ani după ce Parisul a trimis trupe în țara din Africa de Vest pentru a ajuta la alungarea extremiștilor islamici de la putere.
Bundeswehr-ul (Armata germană) a primit mai multe machete robotizate ale tancurilor rusești de tip T-72, T-90A, dar și atât de promovatul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse.
SUA au anunţat marţi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, un test amânat de două ori pentru a nu agrava mai întâi tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Adversarii cumpărării unor avioane de luptă F-35A de către Elveţia au depus marţi în faţa autorităţilor o iniţiativă pentru organizarea unui vot popular pe acest subiect, relatează AFP.
Aflat în vizită oficială în Turcia, Laszlo Palkovics, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei, a admis că Ungaria e interesată să achiziționeze drone turcești produse de Baykar Makina.
Agenția de presă RIA Novosti din Rusia a semnalat faptul că în apropiere de zona de desfășurare a operațiilor militare din Ucraina au apărut complexe de apărare antiaeriană de tip S-350 Vityaz.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre înzestrarea Armatei române cu ocazia Zilei Marinei, eveniment care a avut loc în cursul zilei de ieri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.08.2022, în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar.
Flota de avioane de luptă F-35A a Forțelor Aeriene ale SUA și-a reluat misiunile normale de zbor după ce în urma verificărilor a sute de cartușe propulsoare (n.r. sistemul de propulsie care face posibilă catapultarea scaunului pilotului) nu au fost depistate probleme.
O grupare jihadistă afiliată la Al-Qaeda a anunțat uciderea a patru mercenari din grupul aparținând companiei private ruse de securitate Wagner, într-o ambuscadă în centrul Mali, potrivit site-ului “SITE” specializat în monitorizarea activităților islamiste extremiste.
Războiul din Ucraina, privit dinspre Federația Rusă, e total diferit față de desfășurarea conflictului cunoscută în Occident. Federația Rusă, prin vocea ministrului Serghei Șoigu, nu doar că a reiterat „capturarea de armament occidental”, dar a ironizat sistemele SUA pe care le consideră ... inutile.
Şase avioane militare Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au ajuns în zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr (armata germană), transmite Agerpres, care citează AFP.
Belaruski Hajun, un grup independent care monitorizează mișcările de trupe și echipamente militare rusești în Belarus, consideră că Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene, precum şi între 15 şi 60 de rachete pentru acestea, pe aerodromul Ziabrovka din regiunea Gomel, Bielorusia.
Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. 'Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.