Lovitură primită de Turcia: După F-35, achiziția de F-16 e pe cale să cadă și ea. Grecia și SUA desfac șampania, dar „Turcia nu poate fi învinsă”
Turcia a fost exclusă din programul de achiziție a F-35 Lightning II ca urmare a deciziei de a achiziționa sisteme rusești S-400. După lungi negocieri și o întreagă epopee, Turcia și SUA au intrat pe linie dreaptă în ceea ce privește achiziția de 40 de avioane F-16 Block 70 Viper - cea mai modernă versiune a F-16 ce integrează și capacități ale generației a V-a.
Forțele Aeriene ale Turciei reprezintă călcâiul lui Ahile iar excluderea Ankarei din programul Joint Strike Fighter, în care a contribuit și urma să primească aeronave de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, a înrăutățit situația.
Industria turcă s-a alăturat programului dezvoltării avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II, program condus de SUA și din care fac parte mai multe națiuni. Turcii au investit nu mai puțin de 1.4 miliarde de dolari în program, dar au fost excluși în 2019 după SUA au încercat de mai multe ori, fără succes, să determine Ankara să renunțe la achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400. Sistemele nu doar că sunt incompatibile cu F-35, dar ar reprezenta un risc uriaș ca Federația Rusă să aibă acces la secrete industriale ale aeronavelor F-35.
Problema părea că se va rezolva după ce președintele Joe Biden a anunțat că e de acord să vândă avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 către Ankara.
Decizia președintelui democrat Joe Biden de a vinde F-16 Turciei, blocată de un amendament depus chiar de democrați?
Contractul ar presupune 40 de aparate iar oficialii turci, inclusiv ministrul Apărării, a dat asigurări că negocierile în ceea ce privește semnarea acordului sunt în linie dreaptă în pofida faptului că lobby-ul greco-american din Statele Unite încearcă să blocheze vânzarea.
Congresmenii americani au adoptat un act normativ care ar interzice achiziţia dorită de turci până când guvernul de la Washington certifică faptul că este esenţială pentru securitatea Statelor Unite.
Mai mult, amendamentele sunt depuse de un grup de congresmani americani din ambele partide susțin actul care prevede într-un amendament că președintelui SUA îi este interzis să autorizeze un transfer arme către o țară membră NATO care a încălcat în mod repetat, în ultimul an, spațiul aerian sau a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări membre NATO. Referirea e cât se poate de directă la Grecia și la incidentele din Mediterana de Est, amendamentul fiind depus de congresmanul democrat de origine greacă Chris Pappas.
CITEȘTE MAI MULTE - Ankara critică Grecia pentru că încearcă să blocheze vânzarea de avioane F-16 către Turcia
Resemnare în Turcia și un mesaj pentru SUA și Grecia care au deschis șampania: „Turcia nu poate fi înfrântă”
F-16 al US Air Force, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Într-un editorial pentru Daily Sabah, semnat de Ibrahim Karataș, expert în securitate și doctor în relații internaționale, se analizează posibilitatea SUA de a a vinde F-16 Fighting Falcon Block 70 către Turcia.
Și în pofida faptului că autoritățile de la Ankara dau asigurări că totul decurge conform planului, expertul turc e convins că Turcia nu va putea achiziționa F-16 și nici F-35 în următorii ani.
El spune că amendamentele depuse blochează achiziția și singura cale e ca președintele Joe Biden să-și folosească autoritatea prezidențială, lucru posibil în situații excepționale, și să treacă peste decizia Congresului. Autorul analizei e sceptic că acest lucru se va întâmpla.
În acest context expertul turc acuză SUA că sacrifică Turcia la presiunea grupurile de lobby care se află în spatele amendamentelor depuse de congresmani, grupuri atât grecești cât și armene, care pot datorită forței financiare să introducă pachete legislative în Congres.
Totodată, amintește Karataș, după ce a achiziționat S-400 Turcia a intrat sub incidența sancțiunilor, fiind blocat un acord important pentru vânzarea de elicoptere Atak, care dispun de motoare americane, către Pakistan, stat rival al Indiei. Pe de altă parte India, care a achiziționat și ea S-400 nu se află sub incidența sancțiunilor, motiv pentru care expertul turc acuză SUA de ipocrizie.
El spune că dacă cineva crede că Turcia va rămâne fără capacități de apărare se înșală iar „Turcia nu poate fi învinsă”.
„Dacă grecii cred că vor deține avioane avansate care vor putea face față Turciei se înșală amarnic”, precizează Karataș, cu referire la achiziția de F-35 și Rafale și la vastul program de înarmare al Greciei.
Expertul turc amintește de puterea uriașă de care dispune industria turcă de apărare și de faptul că, deși nu va primi F-35 sau F-16, turcii accelerează programul TF-X, viitorul avion turc de luptă de generația a V-a, al cărui prim zbor e planificat în 2026. El consideră că tot răul spre bine, Turcia va avea capacitatea de a-și dezvolta și a cumpăra avioane avansate tehnologic produse autohton, deci la un preț mult mai mic.
CITEȘTE ȘI: Turcia prezintă și în Marea Britanie - TF-X, viitorul său avion de luptă de generația a V-a, al cărui prim zbor e planificat în 2026
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News