România a anulat licitația pentru înzestrarea Armatei cu drone. UAV-ul Watchkeeper X, singurul care mai era în competiție
Licitația de drone cunoscută și ca procedura de achiziție pentru „Sistem UAS tactic-operativ clasa II“ (UAS-TO) a fost anulată.
Drona tactică Watchkeeper X, prezentată de Elbit Systems la expoziția BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Compania Elbit, singura rămasă în competiție a confirmat și a avut o primă reacție oficială.
Într-o notă de informare emisă către DefenseRomania, Elbit Systems precizează:
“După cum am demonstrat pe parcursul intregii proceduri competitive, soluția echivalenta și superioara cerințelor procedurii MApN pe care am propus-o pentru programul UAS-TO a fost cea optimă pentru România atât din punct de vedere al capacităților militare, cât și al beneficiilor economice și industriale. Avem încredere în capacitatea Ministerului Apărării Nationale de a rezolva problema birocratică rămasă pentru realizarea acestui program de achiziții atat de important pentru România și pentru industria locală de armament”.
Amintim că Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale în cadrul programului de înzestrare UAS-TO:
Potrivit companiei, Watchkeeper X se bazează pe experiența a peste 1.000.000 de ore operaționale de zbor acumulate de Marea Britanie și Israel în diferite teatre de operații.
În baza acestui program, Compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, urma să colaboreze cu parteneri locali din industria românească.
„Soluția Watchkeeper X răspunde cerințelor MApN cu capabilități de interoperabilitate NATO. Elbit Systems și U-TACS (deținută în comun de Elbit și Thales) vor oferi soluția optimă dintre experiența extinsă în dezvoltarea și producția UAS și a capabilităților dovedite de a lucra la cele mai înalte standarde NATO.
Watchkeeper X ar fi fost integrat complet la nivelul industiriei din România
Elbit Systems are mai multe filiale și unități de producție în România.
Potrivit companiei, „ca urmare a transferurilor tehnologice succesive deja realizate, aceste companii produc în România de peste 15 ani componente ale sistemelor UAS ce operează peste tot în lume. Prin unitățile de producție românești și împreună cu alte companii din România, Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, oferă o soluție completă de integrare la nivel industrial:
- Producția locală de părți componente pentru UAS (Aerostar, Romaero, A/E Electronics și Elmet)
- Centru local de asamblare și întreținere a UAS (Aerostar)
- Soluția completă de training și simulatoare de zbor (Simultec Măgurele)”.
Amintim că România intenționează să achiziționa 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.
În programul licitație a mai rămas doar Elbit cu Watchkeeper X.
Nu există nicio reacție oficială din partea MApN până la această oră cu privire la anularea licitației pentru drone.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News