Înzestrarea României cu drone - pe ultima sută de metri. Programul de UAV-uri pentru Armată e în faza finală
Programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, se află în faza finală. La finalul acestei faze ar trebui semnat contractul în baza căruia Armata română va fi dotată cu drone.
În baza acestui program, România va fi dotată cu 7 UAV-uri, contractul fiind estimat la aproximativ 300 de milioane de euro.
Autoritatea contractantă care organizează şi derulează procedura specifică este Ministerul Apărării Naţionale - Direcţia generală pentru armamente, prin Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A.
Amintim că în programul de înzestrare cu drone au existat două oferte, ambele de la companii din Israel. E vorba despre companiile Elbit Systems cu Hermes 450 și Israel Aerospace Industries (IAI) cu Tactical Heron. În faza a II-a a programului a fost admisă doar Elbit. Se pare că UAV-ul propus de către cei de la IAI nu a reușit să îndeplinească cerințele României.
Programul de înzestrare cu drone pentru Armata României e pe ultima sută de metri
Potrivit informațiilor obținute pe surse de DefenseRomania, în momentul de față s-a încheiat și faza a II-a. Ne aflăm se pare în cele 45 de zile premergătoare semnării acordului, conform procedurii de achiziție.
Elbit Systems, singurul competitor care a trecut de faza I și căruia i s-a cerut ofertă în faza a II-a, are soluții Hermes 450 și Watchkeeper.
Se pare că gigantul Elbit a răspuns ultimelor clarificări cerute în legătură cu oferta sa finală.
Astfel, în următoarele zile ar trebui ca acest acord să se finalizeze.
Programul de UAV-uri vine ca o completare necesară achiziționării de avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon.
România a achiziționat o primă escadrilă formată din 17 avioane F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Ulterior, țara noastră a cumpărat 32 de avioane pentru 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro. În medie, doar prețul unei aeronave a costat cam 11 milioane de euro. Toate cele trei escadrile sunt second hand și au ca scop tranziția spre F-35 Lightning II.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News