Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Europa de Est devine o regiune în care tot mai multe state produc mașini de luptă pentru infanterie (MLI). După Ungaria și Ucraina care produc mașini de luptă Lynx - ucrainenii produc în colaborare cu nemții în plin război -, România va deschide și ea după finalizarea programului de înzestrare cu mașini de luptă o linie de producție.
Croația achiziționează 50 de tancuri germane noi Leopard 2A8, care este cea mai recentă versiune a puternicului tanc german, iar zilele săptămâna aceasta a fost făcut primul pas în realizarea acestei achiziții.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Corpul Multinațional Sud-Est al NATO (MNC-SE) conduce un exercițiu multinațional al posturilor de comandă (CPX – Command Post Exercise) în care se simulează o operație de apărare pe flancul estic al Alianței. Exercițiul, numit „Arcul Carpatic 24” are loc în perioada 21 – 28 octombrie. Pe lângă statul major al MNC-SE, în exercițiu sunt implicate comenzi de nivel divizie și brigadă din România, SUA și Franța, potrivit unui comunicat de presă (25 octombrie) al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army – Europe).
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut și sub denumirea de Eurotank, cunoaște noi amânări. Noul tanc germano-francez ar trebui să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
România urmărește să extindă achiziția de tancuri în viitorul apropiat iar unul din obiectivele programului e implicarea industriei de apărare în proces prin cooperare industrială în ceea ce guvernanții noștri numesc continuu „revitalizarea industriei”.
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
Ucraina urmează să primească 49 de tancuri M1A1SA Abrams pentru a-și consolida eforturile de apărare împotriva invaziei rusești. Aceste tancuri, deși de fabricație americană, nu vor veni direct din SUA, ci vor fi trimise din Australia, cu aprobarea Washingtonului.
Ucraina folosește mai multe tipuri de obuziere de 155 mm, fie șenilate fie pe roți, inclusiv obuziere franceze Caesar. Care au fost primite în număr destul de mare, dar departe încă de promisiunile făcute de francezi. Rata de supraviețuire a Caesar e însă una foarte bună.
Compania turcă Otokar a anunțat că a fost declarată câștigătoare de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) în programul de înzestrare cu blindate ușoare 4x4 al României.
DefenseRomania se află în Coreea unde ia parte la Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). În cadrul evenimentului organizat de partea coreeană publicația noastră a purtat mai multe discuții cu oficiali coreeni din industria de apărare. Una dintre discuții s-a axat pe posibila înzestrare cu tancuri K2 Panther.
Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 30.09.2024, că, prin semnarea unui decret prezidențial, Vladimir Putin a dispus încorporarea, în perioada octombrie-decembrie, a 133.000 de recruți pentru executarea serviciului militar obligatoriu. Decretul a fost publicat pe portalul cu informații juridice.
Marocul a încheiat un parteneriat cu compania Tata Advanced Systems Limited (TASL) din India pentru a produce pe plan intern vehiculele de luptă blindate WhAP (Wheeled Armored Platform) 8×8 .
Trupele ruse riscă tot mai mult în aceste zile lansând atacuri mai mari, chiar cu batalionul, în care înregistrează pierderi importante, care ajung și la 80% din forța inițială de atac.
România a semnat miercuri un acord cu Statele Unite pentru un împrumut în valoare de 920 de milioane de dolari destinat modernizării capabilităților militare.
În cadrul unui eveniment al armatei britanice de săptămâna aceasta, Rheinmetall a dezvăluit publicului noul tanc de luptă principal Challenger 3 al Regatului Unit. Având un blindaj îmbunătățit și un tun cu țeavă lisă de 120 mm vehiculul de luptă este considerat de compania germană drept cel mai avansat tanc din cadrul armatelor statelor NATO.
După ce „operațiunea militară specială” de cucerire a Kievului s-a transformat într-un adevărat război de uzură în tranșee ce se întinde deja de aproape trei ani, pierderile înregistrate de ambele părți sunt uriașe. Nu doar în număr de victime ci și în tehnică pierdută.
Președintele României Klaus Iohannis a înștiințat Parlamentul că a aprobat dislocarea în țara noastră a unui contingent de Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane. Acestea vor contribui la securitatea țării noastre și vor lucra, coopera și antrena alături de FOS român.
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
Gigantul coreean Hanwha se pregătește să prezinte planul de offset pentru contractul în urma căruia va livra 54 de obuziere K9 Tunetul către Armata României.
Presa rusă a anunțat că, pe 16.09.2024, pe portalul oficial de Internet cu informații juridice, a fost publicat un decret al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, prin care se stabilesc efectivele Forțelor Armate la 2.390.000 de persoane, între care 1.500.000 de militari.
Pe 14 septembrie, în cadrul ceremoniei desfășurate la Belgrad pentru promovarea unor cadre militare din Armata sârbă, președintele Aleksandar Vucic a anunțat că Serbia va introduce în curând serviciul militar obligatoriu pentru bărbați.
România a achiziționat un batalion de tancuri americane Abrams M1A2, dar în următorii ani acestea vor mai fi completate cu alte tancuri. Experții explică de ce e bine ca următoarele batalioane să fie un alt tip.
Ucraina folosește intens tancuri occidentale, deși în continuare greul cade pe tancurile de producție sovietică, multe dintre ele livrate de state care aveam în arsemnal asemenea tehnică.
DefenseRomania a fost în Polonia unde a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali polonezi, dar și cu experți din domeniul militar, în cadrul cărora s-a abordat situația de securitate din regiune, relațiile bilaterale româno-poloneze, precum și programul extrem de ambițios de înzestrare al Armatei Poloniei.
DefenseRomania a discutat cu reprezentanți ai Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), în cadrul expoziției de armament MSPO care are loc la Kielce, în Polonia. Iar un produs interesant care ne-a fost prezentat a fost mașina de luptă Borsuk.