Fortăreața Crimeea? Armand Goșu: Doar F-35 americane de pe Kogălniceanu ar putea lovi ținte din Crimeea
Istoricul și profesorul Armand Goșu atrăgea în 2019 atenția asupra faptului că Federația Rusă a transformat Crimeea anexată ilegal în 2014 într-o adevărată fortăreață.
Armand Goșu, printre cei mai buni experți pe Federația Rusă, în volumul său „Rusia, o ecuație complicată”, atrăgea în martie 2019, cu doi ani înainte de invadarea Ucrainei, atenția asupra faptului că Federația Rusă a dezvoltat în Crimeea un sistem de tip A2/AD (Anti Access/Area Denial) - 'sferă de protecţie' - care transformă peninsula un bastion redutabil.
Militarizarea Crimeei, din 2014 încoace, a fost într-adevăr un obiectiv pentru Federația Rusă după anexarea ilegală a Peninsulei. În volumul său profesorul Armand Goșu sublinia că doar avioanele americane F-35 Lightning II, de generația a V-a, ar putea lovi obiectivele din Crimeea.
„Crimeea este un bastion redutabil. Cu sistemele A2/AD (Anti Access/Area Denial) instalate acolo, Rusia domină strategic zona mărilor Neagră, Caspică, și strâmtorile. Peninsula e o fortăreață inexpugnabilă. Niciun vecin nu poate pătrunde în spațiul acoperit de acele instalații militare pentru a le lovi. Doar dacă americanii ar aduce la Kogălniceanu avioane de generația a V-a, F-35, ar putea lovi țintele din Crimeea”, scria Armand Goșu în martie 2019.
Armand Goșu a amintit și de narativul rus prin care propaganda prezintă instalația americană de la Deveselu ca pe un pericol pentru Federația Rusă și au folosit scutul antirachetă pentru a justifica militarizarea Crimeei.
„Deveselu e un fel de alifie universală la Moscova. A fost ocupată Crimeea ca să nu cadă în mâinile americanilor; rușii au adus acolo rachete Iskander, pentru că americanii s-au așezat la Deveselu; au construit submarine noi, pentru că Deveselu; au instalat S-300 .... Deveselu; spun că au instalat și S-400, tot pentru că Deveselu. În curând, Moscova o să spună că cetățenii de rând au frigiderele goale, din cauză de Deveselu ... Iar Putin va renunța la alegeri și va rămâne președinte pe viață. Evident .... Deveselu”, completa Armand Goșu.
Crimeea - o fortăreață retutabilă, dar penetrată de ucraineni
Podul Kerci / Canalul telegram al purtătorului de cuvânt al administrației regionale Odesa, Serhii Bratchuk
De-a lungul celor peste 7 luni de invazie, Crimeea, în pofida faptului că a fost transformată de Rusia într-o adevărată fortăreață, a fost lovită de mai multe ori. Deși Ucraina a evitat să recuoască că forțele sale speciale s-au aflat în spatele atacurilor, nici nu a negat acest lucru.
În cel mai recent incident, o mașină capcană a explodat ieri pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Federația Rusă, incidentul fiind unul deosebit de grav. Deși podul nu s-a prăbușit ci doar a fost avariat, circulația fiind ulterior reluată azi, incidentul arată slăbiciuni majore ale Rusiei.
CITEȘTE ȘI: Imagini din satelit, după explozia Podului Kerci; Rusia trimite scafandri să evalueze daunele / Serviciile ucrainene: ”Vom comenta doar după victoria noastră finală”
O serie de incidente grave au avut loc în Crimeea și în această vară.
În august au fost înregistrate explozii la principalul aeroport din Sevastopol, iar într-un alt incident Ministerul rus al Apărării a anunțat că în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar. Rușii nu au oferit mai multe detalii.
De departe însă cel mai grav incident a avut loc la Novofedorivka din Crimeea, unde o serie de explozii au distrus numeroase avioane militare ruse ale Flotei Mării Negre. Moscova a negat că incidentul a fost generat de Ucraina, precizând doar că incendiile au fost cauza unor nereguli de siguranță a personalului bazei.
CITEȘTE ȘI: Gen. Ben Hodges: Armata Ucrainei va intra în Crimeea. Până la sfârșitul acestui an, rușii vor fi împinși pe pozițiile din 23 februarie a.c.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News