Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forțele Aeriene americane au pierdut o dronă MQ-1C și un avion King Air 350 în atacul terorist asupra aeroportului din Erbil
18 feb, 11:51
Potrivit ultimelor informații privind pagubele cu care s-a soldat atacul cu rachete executat pe 15 februarie asupra Aeroportului Internațional Erbil din nordul Irakului, o dronă General Atomics MQ-1C Grey Eagle a fost distrusă, iar un avion Beechcraft Super King Air 350 (varianta C-12) a fost avariat, ambele aeronave aparținând Forțelor Aeriene americane.

Pe lângă alte pagube produse bazei americane, un angajat civil a fost ucis, iar alți cinci angajați civili și un militar american au fost răniți. Cel puțin un rezident local a fost, de asemenea, ucis în atacul cu rachete care a lovit și zona rezidențială din apropiere, rănind localnici și deteriorând case.

Pe aeroportul din Erbil sunt instalate mai multe forțe și mijloace străine, ca parte a alianței internaționale care luptă împotriva grupării teroriste ISIS.

Un purtător de cuvânt al coaliției a declarat că asupra aeroportului au fost lansate 14 rachete de 107 mm, iar trei au lovit direct baza militară. Gruparea teroristă autointitulată Saraya Awliya al-Dam și-a asumat imediat responsabilitatea atacurilor, susținând că a lansat 24 de rachete. Gruparea este cunoscută ca fiind afiliată milițiilor pro-iraniene din Irak, în special grupului Kataib Hezbollah, care a ucis mai mulți militari americani în cadrul a două atacuri executate asupra bazelor SUA din Irak în 2019 și 2020.

Iranul a negat orice implicare în atac. Structurile de combatere a terorismului din Kurdistan au furnizat imagini cu ceea ce par a fi lansatoare de rachete de 107 mm ascunse în interiorul unui vehicul civil folosit pentru executarea atacului.

Aeroportul Erbil reprezintă de mai mulți ani o facilitate importantă în lupta împotriva ISIS și a fost considerat un loc sigur. Baza militară a aeroportului Erbil este una dintre cele trei baze rămase cu un număr semnificativ de trupe americane.

Din cauza atacului, aeroportul a fost închis, iar zborurile au fost suspendate.

Citește și:Atac cu rachete asupra Aeroportului Internațional Erbil din Irak, unde se află trupele coaliției conduse de SUA

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Mark Esper: SUA ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în România şi Bulgaria
Vânzarea de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite. Administraţia Biden aprobă acordul încheiat de Trump
Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro