Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forțele Aeriene Poloneze au ca obiectiv principal formarea a două noi escadrile: Cine este favoritul şi ce oferte sunt pe masă pentru noul avion?
18 sep 2023, 18:47
Forțele Aeriene Poloneze au ca obiectiv principal formarea a două noi escadrile de avioane de luptă în viitorul apropiat. Publicaţia poloneză Defence 24 a făcut recent o analiză asupra ofertelor care sunt propuse Poloniei. Acestea a fost analizate mai ales din punct de vedere al avantajelor și dezavantajelor lor în raport cu cerințele Forțelor Aeriene Poloneze, ce oportunități economice sunt asociate cu acestea și, nu în ultimul rând și poate cel mai important: când ar putea intra în dotarea Forțelor Armate Poloneze?

La 14 septembrie, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a confirmat încă o dată informația potrivit căreia Polonia intenționează să achiziționeze încă două escadrile de avioane de luptă. Acest lucru confirmă informațiile care au fost vehiculate în ultimele luni, adică după decizia Varşoviei de a achiziționa avionul ușor multirol FA-50.

În iulie 2022, Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a declarat: "Vor fi avioane - atât F-35, cât și alte avioane". În această declarație, el se referea cel mai probabil la F-35, deja achiziționat în 2020, și la "aeronave de superioritate aeriană", adică la avioane pentru luptă aeriană, indicând indirect cele două modele de acest tip disponibile - Eurofighter Typhoon, care este încă promovat în mod activ în Polonia, și Boeing F-15EX Eagle II, pe atunci încă destul de puțin promovat, sau un model derivat din acesta.

În primăvara acestui an, în Polonia se vorbea deja despre "două escadrile suplimentare" și nu se mai vorbea de "avioane de superioritate aeriană", ci de "avioane multirol", susţine publicaţia Defence 24.

Cu toate acestea, acest lucru nu exclude din discuţie nici Eurofighter Typhoon, nici F-15, deoarece aceste avioane au fost dezvoltate ca avioane de ''superioritate aeriană'', dar în ultimele lor versiuni sunt capabile să îndeplinească diferite tipuri de misiuni, ceea ce le face multirol, iar având în vedere încărcăturile lor utile mari, se vorbește chiar de avioane cu "roluri oscilante", adică capabile să îndeplinească mai multe tipuri de misiuni simultan.

În prezent există patru producători cu câte cinci modele de aeronave care se bat pentru un posibil contract pus la bătaie de Polonia pentru două escadrile, sau probabil 32 de aeronave de luptă.

 

Eurofighter Typhoon

 

În ciuda alegerii făcute de către Polonia pentru F-35, în ianuarie 2020, consorțiul european Eurofighter nu a depus niciodată armele și continuă să promoveze activ Typhoon ca un produs pe care este gata să-l vând în orice moment Varşoviei.

Avantajul ofertei propuse de Eurofighter este dezvoltarea continuă a aeronavelor, care va continua timp de decenii. Versiunea Tranche 5 se află în prezent în curs de dezvoltare, iar acestui aparat i se oferă, de asemenea, tehnologie și know-how și includerea industriei poloneze în programul său, împreună cu posibilitatea de a se alătura programului FCAS/SKAF.

Printre dezavantajele sale se numără costurile de operare care nu sunt foarte clar comunicate. Cu toate acestea, informațiile oferite la un moment dat de austrieci și care pretindeau 90 000 de euro pe oră de zbor înseamnă că aceste aeronave ar fi mult mai costisitoare pentru operare decât modelele americane de top (F-35 sau F-15EX).

De asemenea, Typhoonului îi lipsesc caracteristicile stealth, deși compania Eurofighter susține că acest lucru nu contează, deoarece sistemele de război electronic instalate la bord îi conferă avionului "invizibilitate electronică". Cu alte cuvinte, Typhoon va perturba în mod activ radarele inamicului într-o asemenea măsură încât și el își poate permite un anumit ''grad de invizibilitate'' pe câmpul de luptă.

 

Boeing F-15EX Eagle II

 

F-15EX, căruia Boeing i-a făcut recent o publicitate intensă, este de fapt un Eurofighter Typhoon puțin mai mare din punct de vedere al designului și al capacităților tehnice. Aparatul nu are caracteristici stealth (Boeing, ca și Eurofighter, se referă la "stealth electronic") și compensează cu un radar AESA puternic și cu capacități bune în ceea ce privește raza de acțiune (aproape 1.300 km), viteza maximă (2.656 km/h) și plafonul (18 km). Eagle II ar urma sa dispuna de numeroase sisteme de armament.

Capacitatea de încărcare utilă poate ajunge la 15 tone, ceea ce practic face ca acest avion să poată fi utilizat și ca bombardier. Ca o comparatie: bombardierul rusesc Su-34 suportă 14 tone de armament, iar Su-30 doar 8 tone.

Trebuie adăugat, totuși, că acest avion ar fi scump de cumpărat (prețul este estimat în prezent la aproximativ 130 de milioane de dolari bucata), deși relativ ieftin de operat (o oră de zbor cu F-15E Strike Eagle costă 30.000 de dolari).

F-15EX este un proiect nou și, prin urmare, cu un potențial ridicat de modernizări viitoare. Cu toate acestea, nu este clar dacă va fi oferit Poloniei cu vreun pachet de cooperare tehnico-industrială. Calendarul livrărilor este, de asemenea, pus sub semnul întrebării, deoarece până în prezent se produc aproximativ 12 avioane pe an.

 

F-16C/D Block 72

 

Un alt avion american de generația a 4-a care este "pe masă" este F-16C/D în ultima sa versiune Block 72.

F-16 este un avion multirol tipic, capabil să transporte până la 7,7 tone de armament. F-16 atinge o viteză maximă de aproape 2.200 km/h, care este putin mai mare decât cea a Eurofighter Typhoon. Plafonul său operațional este ușor mai mic decât cel al F-15EX sau Typhoon, la 15 km. Autonomia operațională este, de asemenea, mai mică, 550 km - practic jumătate din cea a Eurofighter și Boeing.

Cu toate acestea, aparatul are caracteristici bune de zbor, iar raza de acțiune mai scurtă se datorează dimensiunilor mai mici și faptului că are un singur motor. Totuși, acest lucru face ca F-16 să fie mult mai ieftin de operat. Costul unei ore de zbor este de 25.000 de dolari. F-16 dispue de numeroase arme și este cel mai popular avion de luptă din lume. Acest lucru înseamnă interoperabilitate cu mulți aliați sau, de exemplu, ușurința de a procura piese de schimb.

Pot fi ridicate îndoieli cu privire la preț, care nu este cu mult mai mic decât cel al F-35A, produs în serie și estimat la 70-80 de milioane de dolari bucata, dar operarea ieftină compensează acest lucru. Mai rău este momentul livrărilor. În prezent, linia de producție din Greenville, SUA, abia își intensifică producția și în 2025 este planificată producția a 48 de F-16 pe an. Între timp, există deja mai mulți clienți care așteaptă aceste avioane, care au comandat în total aproximativ 140 de aparate.

Avantajul acestei soluții este că ar fi vorba de aceleași avioane ca și flota actuală de avioane F-16C/D Block 52+ a Poloniei, care vor fi probabil modernizate la standardul Block 72 în următorii ani. Prin urmare, achiziționarea mai multor F-16 nu ar ridica problemele logistice cum ar fi în cazul altor aeronave ă. Un alt aspect este că acest avion este bine cunoscut în Polonia - există suficient personal calificat pentru el.

 


F-35A Lightning II

 

Acesta este un alt avion pe care Polonia l-a cumpărat deja, astfel încât achiziția să nu ar duce probleme pe plan logistic. F-35A este singura aeronavă de generația a V-a pe care Polonia are posibilitatea de a o achiziționa într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Printre avantajele F-35A se numără și prețul de achiziție. În ciuda parametrilor săi tehnici ridicați, ar trebui să coste în jur de 90 de milioane de dolari bucata. Prețul unei ore de zbor nu este mic, dar nu mai este înspăimântător, așa cum era înainte, și se situează în prezent la puțin sub 35.000 USD/oră.

F-35A este singura aeronavă disponibilă pentru Polonia cu caracteristici stealth, precum și cu capacități de recunoaștere care utilizează senzori avansați (pe lângă radarul AESA). Încărcătură maximă de armament a F-35A este de 8,3 tone, ceea ce este puțin mai mult decât cea a F-16 și cu 700 kg mai puțin decât cea a Typhoon-ului. Viteza maximă este de 1960 km/h, ceea ce plasează F-35 la coada plutonului.

Pe de altă parte, F-35 are o rază operațională mult mai bună decât F-16, de 1240 km, care este aproximativ aceeași cu cea a F-15EX. Așa cum îi stă bine unui avion multirol, F-35 are un plafon operațional relativ scăzut, de 15 km, același cu cel al F-16.

Calendarul de livrare al F-35A este, în esență, un semn de întrebare. Acest lucru se datorează comenzilor mari, care se adaugă constant, combinate cu o producție mare.

România a primit recent aprobarea de a achiziționa aceste avioane, iar F-35 noastre sunt așteptate să ajungă la începutul anilor 2030, deci nu foarte curând.

 

KF-21 Boramae

 

Poate cea mai neaşteptata oferta pe care Varşovia o are pe masa este prototipului avionului de generația a V-a KF-21 Boramae, produs de Korea Aerospace Industries (KAI).

KF-21 Boramae este o dezvoltare futuristă promițătoare a unui nou avion de luptă, iar programul său progresează destul de bine. Testele de zbor ale celor șase prototipuri sunt în curs de desfășurare, iar producția de serie este așteptată să înceapă încă din 2025. Există deja interes pentru acest avion din partea mai multor state care, din diverse motive, nu vor primi aprobarea de a cumpăra F-35A. Unul dintre aceștia este Emiratele Arabe Unite, care a intrat în programul KF-21 Borama, înlocuind probabil Indonezia.

Boramae, în versiunea sa inițială, nu va avea caracteristici stealth, ci doar stealth "electronic". Este de aşteptat ca aeronava să devină complet stealth în cea de-a treia configuraţie a sa, Block 3.

Aeronava are două motoare şi se presupune că ar putea zbura cu o viteză aproximativă de 2.300 km/h, puţin mai mare decât cea a F-35, în timp ce rază operațională va fi ușor mai mică decât a tuturor celorlalți rivali, cu excepția F-16. În ceea ce privește capacitatea de transport a armamentului va fi de maximum 7,7 tone, ceea ce este comparabil cu cea a F-16.

Costul de operare, din cauza faptului că sud-coreenii se află în faza de testare a prototipurilor, este momentan necunoscut, dar este vorba de un avion bimotor și se poate presupune că va fi între costul unei ore de zbor al F-16 și al F-35 (între 25.000 și 35.000 de dolari). Costul de achiziție este, de asemenea, necunoscut, deși coreenii au presupus la un moment dat 50 de milioane de dolari pe unitate. Totuși, având în vedere costul altor avioane, pare puțin probabil că acesta să fie atins, deși mult va depinde de numărul comenzilor.

Cel mai mare dezavantaj din punctul de vedere al Poloniei este, bineînțeles, timpul de livrare. Producția în serie în scenariul optimist ar trebui să înceapă în 2025, dar nu este clar câte aeronave pot fi produse anual și ce întârzieri vor apărea pe parcurs. În plus, sud-coreenii intenționează să construiască 120 de aeronave pentru nevoile lor, plus 130 ca opțiuni, iar Emiratele Arabe Unite, în calitate de nou membru al consorțiului, probabil că vor dori și ele să comande cel puțin câteva zeci de aeronave.

Prin urmare, se pare că Polonia ar putea începe să primească Boramae doar la mijlocul anilor 2030 și dacă lucrurile merg bine. Prin urmare, pare a fi o soluție mai degrabă pe termen lung și poate fi gândit că un viitor succesor al versiunii Block III a F-16, mai degrabă decât ca un aparat care ar putea forma două escadrile de luptă suplimentare în anii următori.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Un avion de vânătoare rusesc Su-30SM a escortat o dronă americană de cercetare MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre
F-16 sunt avioane sofisticate, dar Ucraina e optimistă. F-16 americane au zburat deja regulat „umăr la umăr” cu MiG-29 ucrainene
Rusia a anunțat că două MiG-29 ucrainene s-au ciocnit încercând să intercepteze o rachetă hipersonică Kinzhal. Avioanele erau de fapt L-39 de antrenament
Lansarea de către avioane F-16 românești de contramăsuri termice pe timp de noapte, cel mai așteptat moment al zilei
Rușii folosesc o armă nouă în Ucraina: Prima rachetă de croazieră cu aer-sol de tip H-50 a lovit un obiectiv din regiunea Zaporojie
”Ne uităm la un centru în România”. Olanda: O parte din cele 42 de avioane F-16 nu vor fi transferate în Ucraina. Sunt păstrate pentru instruirea piloților
Rusia forțează piloții români și aliați să schimbe tactica. Misiunile de poliție aeriană vor implica și manevre ofensive și defensive
Compania Boeing, gata să livreze primul avion de vânătoare modernizat F-15EX Eagle II Generation 4.5+ către U.S. Air Force
Un elicopter rusesc Mi-8 a aterizat în estul Ucrainei, iar echipajul s-a predat autorităților ucrainene
Rusia a folosit avioanele de vânătoare pentru a intercepta două drone MQ-9 Reaper și TB2 Bayraktar în largul coastelor Crimeei
Ucraina ar putea introduce în luptă aeronavele F-16 cel mai devreme în martie 2024: Trebuie să pregătim câteva sute de oameni
”Pregătiți-vă adăposturile”. După ce și-a arătat colții în Ucraina, cu Shahed, Iranul amenință Israelul: Mohajer-10, o nouă dronă mortală
Suedia s-a plâns că nimeni nu vrea avioane Gripen, dar a venit cererea Ucrainei. Problema pentru suedezi este acum cu totul alta
Belgia și Grecia se alătură Danemarcei și țării noastre: Vor antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16
Ucraina vrea ca avioanele F-16 să fie livrate cu rachete de croazieră JASSM. Optimism la Kiev privind eliberarea Crimeei cu JASSM
Primele 6 din 19, pe repede înainte. Danemarca a anunțat când ajung în Ucraina primele avioane F-16, dar pune o condiție
Ucrainenii „au pus ochii” pe bombardierele Tu-22M3 ale rușilor. După reușita de la Soltsy s-a încercat o nouă lovitură împotriva aviației ruse
După ce a primit undă verde pentru 22 de sisteme HIMARS, Australia vrea din SUA și peste 200 de rachete Tomahawk cu rază de 1.500 de km
Ce știm despre avioanele F-16 care vor ajunge în Ucraina. Ucrainenii vor lupta cu F-16, versiune identică cu a României
Rușii au relocat bombardierele Tu-22M3 dincolo de Cercul Polar pentru a ieși din raza dronelor ucrainene
Zelenski a anunțat câte zeci de avioane F-16 va primi Ucraina în prima etapă
”Pilotarea F-16 e ca trecerea la iPhone 14”: Ucraina începe antrenamentul pe F-16, dar surpriza ar putea veni din partea Suediei, cu avioanele sale Gripen
Racheta intercontinentală nord-coreeană Hwasong-18 are multe în comun cu nuclearele Topol-M și Yars. Phenianul este suspectat că a primit/furat tehnologie de la ruși
SUA au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 din Olanda și Danemarca în Ucraina
Cehia a primit încă două elicoptere noi din SUA: UH-1Y Venom și AH-1Z Viper vor înlocui elicopterele rusești
Tehnologia de mâine: Primul avion din lume cu aripi integrate cu fuzelajul (BWB) va zbura până în 2027
Misiune (im)posibilă? SUA vrea să creeze cel mai protejat spațiu aerian din lume în Guam pentru a contracara atacurile chineze și nord-coreene
Eșecul IAR-99 în cifre. Cum explică oficialii că Avioane Craiova nu a modernizat niciun avion din cele 10 deși a primit o parte din bani
Atacurile asupra bazelor aeriene ucrainene: Rusia încearcă cu disperare să distrugă platformele de lansare pentru armele occidentale
Forțele Armate Ucrainene prezintă în acțiune sistemul suedez RBS-70 (Video): Ţinta a fost un elicopter rusesc Ka-52

Ştiri Recomandate

Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
EXCLUSIV
România achiziționează submarine franceze Scorpene, dar cu lecția învățată. Tîlvăr: Ce s-a întâmplat în programul corvetelor nu se va mai repeta
Polonia obține de la SUA două miliarde pentru modernizarea apărării și clarifică perspectiva armelor pentru Ucraina
Bilanț catastrofal pentru ruși după atacul cu Storm Shadow în Crimeea: Ucraina l-a eliminat pe Comandantul Flotei Mării Negre, împreună cu alți 34 de ofițeri
Tancul Abrams este în Ucraina. Zelenski: Primele tancuri americane sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front
Francezii dau lovitura cu prima dronă din lume care va neutraliza minele marine. Thales va înzestra Franța și Marea Britanie cu noile vehicule subacvatice
Depozit rusesc de muniție lovit la aproape 150 de km de linia frontului: Ucrainenii au distrus depozitele de la uzina rusă Yunost
Rusia se transformă treptat în lagărul sovietic: Opozantul Vladimir Kara-Murza, transferat în Siberia pentru a-și ispăși pedeapsa de 25 de ani
Relansarea programului MGCS, mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, o prioritate absolută pentru Franta și Germania
Un fragment dintr-o rachetă S-300 a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria separatistă
Raport ISW: Putin i-ar fi ordonat ministrului rus al Apărării să oprească contraofensiva ucraineană până la începutul lunii octombrie
Nu e cel mai bun moment pentru F-35: Problemele în asigurarea întreținerilor au făcut ca aeronava să fie operațională doar jumătate din timpul necesar
Zelenski despre producția comună de arme cu SUA: Ceea ce a fost o fantezie va deveni realitate
Rusia spune că trupele sale din Nagorno-Karabagh au dat dovadă de „eroism” în timp ce Armenia pune sub semnul întrebării alianța sa cu Rusia
F-35A și Eurofighter au arătat cum decolează împreună de pe o autostradă din Finlanda (Foto/Video)
Think-tank australian: China conduce detașat în domeniul cercetărilor privind tehnologiile critice de apărare
Fregata Regina Maria, sursă foto: Centrul de Televiziune şi Film al MApN
EXCLUSIV
Ce se întâmplă cu fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria după ce România a anulat contractul corvetelor Gowind 2500
Forțele Aeriene ale SUA au testat o dronă cu inteligență artificială (Foto/Video): Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe
Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 15 - 22 septembrie
Forțele Navale Americane au adus în Danemarca sistemul de rachete Mid-Range Capability, cunoscut și sub numele de Typhon
Compania de stat Rostec a furnizat Ministerului rus al Apărării un “radar zburător” modernizat de tip A-50U
Grupul de Forțe Est al armatei ucrainene: Tăiem rutele logistice rusești pe frontul din Bakhmut
Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS: Ţinta sunt sistemele ruseşti de apărare aeriană din Crimeea
Rușii au spus stop programului rachetei balistice hipersonice Zmeevik. Rezistența Ucrainei a dat planurile Rusiei peste cap
Transferul de rachete ATACMS către Ucraina, un subiect blocat între declaraţii oficiale şi zvonuri mediatice
Vizita efectuată de Zelenski la Washington dezvăluie "diviziunea strategică" dintre Ucraina și Statele Unite: Au făcut o obsesie pentru eliberarea Bahmutului
Legiferarea cenzurii ruse. Posibilitate de exprimare a opiniilor critice față de Armata rusă și alte structuri de forțe tinde către zero
Forțele ucrainene pentru operații speciale, primele detalii despre operaţiunea "Capcana de Crabi" care a vizat cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră
Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei
Următoare generaţie de sisteme de arme este tot mai aproape: Marina germană a încheiat cu succes testele unei arme laser de mare putere
Ucraina va recupera Bakhmutul și încă două orașe în actuala campanie de contraofensivă – Zelenski
Primele imagini cu momentul atacului asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagra: Rachetele Storm Shadow au lovit cu precizie
Transportoare blindate poloneze Rosomak pentru Ucraina. SUA confirma transferul şi numărul blindatelor