Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forțele ruse pregătesc o ofensivă militara masivă cu tancuri și artilerie pe frontul din Ucraina. Ce șanse au?
Strategica
Data publicării:
După ce toată vara au testat diverse modalități de oprire a contraofensivei ucrainene din regiunea Zaporojie, liderii militari ruși, în sfârșit, s-au hotărât cum să rezolve problema: vor lansa, în această toamnă, o ofensivă bazată pe tancuri, dar nu în Zaporojie.
Sursa foto: Segodnya.ua
EXCLUSIV
Sursa foto: Segodnya.ua

Primele indicii privind zona în care forțele ruse vor încerca să atace masiv, au venit în iulie. Aproximativ 100.000 de militari ruși au fost concentrați, atunci, pe direcția Liman-Kupiansk pentru a ataca, sperând ca o parte din forțele ucrainene aflate în ofensivă pe direcția Zaporojie să fie mutate de acolo cu câteva sute de km mai la nord, iar presiunea pe apărarea rusă să scadă.

Deși au trecut aproape trei luni de când au început să constituie gruparea operativ-strategică pentru această ofensivă, forțele ruse nu s-au angajat, deocamdată, decisiv pe vreun anumit sector al frontului încercând să păstreze secrete direcția principală și planul de atac. Pentru a menține ambiguitatea asupra intenției finale, forțele ruse au lansat atacuri repetate și destul de puternice pe toate direcțiile tactice începând de la Marinka (la vest de Donețk) până la Kupiansk în nordul frontului.

Totuși, era clar de la început că la Marinka și Avdeevka rușii nu vor concentra forța principală de ofensivă deoarece cele două direcții erau prea apropiate de zona Zaporojie, iar forțele ucrainene puteau manevra relativ ușor. Pentru ruși mai rămânea varianta Bahmut, dar dispozitivul de luptă ucrainean din zonă s-a dovedit foate puternic reușind chiar să recupereze câteva localități la sud de Bahmut.

 

Direcția principală a ofensivei rusești din această toamnă este Liman-Kupiansk

 

Astfel, singura alternativă rămasă pentru direcția principală a ofensivei rusești din această toamnă este Liman-Kupiansk. De altfel, cele mai recente informații furnizate de oficialii ucraineni indică faptul că rușii au concentrat în această zonă, pe lângă un număr mare de militari, o cantitate mult mai mare de tancuri și artilerie față de zona Bahmut.

Peste 110.000 de militari ruși sunt concentrați în direcția Liman-Kupiansk, precum și 1.085 dintre tancuri ale acestora, aproape 2.000 de vehicule blindate de luptă, peste 700 de unități de sisteme de artilerie și aproape 500 de MLRS (aruncătoare de proiectile reactive), a declarat, pe 5 octombrie, șeful serviciului de presă al Grupului ucrainean de Forțe ”Est”, Ilya Yevlash.

Pe direcția Bakhmut, ocupanții au 51.000 de militari, 211 tancuri, 1.000 de vehicule de luptă blindate, 110 sisteme de artilerie și alte 100 de sisteme de lansare multiplă de rachete, a adăugat Yevlash.

Raportul de distribuție a forțelor și mijloacelor între zona Liman-Kupiansk și zona Bahmut ar fi trebuit să fie de 2:1, dar la tancuri este de 5:1, iar la artilerie (inclusiv MLRS) este de 6:1. Deci, se observă clar intenția rușilor de a ataca masiv pe direcția Liman-Kupiansk.

Referindu-se la dinamica luptelor din zona Liman-Kupiansk, Ilya Yevlash a precizat că situația este deosebit de dificilă.

,,Inamicul folosește foarte intens noile sale aeronave de atac Su-35, care pot angaja atât ținte aeriene, cât și terestre. De cele mai multe ori vin în perechi. Inamicul folosește și elicoptere Ka-52, folosește Su-25 (avioane), iar uneori și Mi-8 (elicoptere). Intensitatea operațiunilor de asalt (atac cu infanteria) a crescut. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8 ciocniri militare”, a spus Yevlash.

Iminența unei ofensive rusești a fost reiterată recent chiar de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Pe 3 octombrie, acesta a spus că forțele armate ruse au numărul necesar de personal militar pentru a desfășura o nouă ofensivă militară.

 

Resursa umană pentru noua ofensivă rusă ar putea fi mai mare decât se estimează în prezent

 

Publicația ucraineană Defense Express  și-a exprimat, recent, îngrijorarea că numărul de militari mobilizați în Rusia ar putea fi mult mai mare decât cei 300 – 350.000 anunțați oficial. Pornind de la faptul că în Osetia de Nord, au fost eliberate acte pentru 3.000 de persoane rănite în așa-zisă operație specială, care au rămas cu dizabilități la un total de 195.000 de bărbați cu vârsta 16-54 de ani din această republică nord-caucaziană, rezultă că 1,5% din populația masculină aptă de muncă a Osetiei de Nord a rămas afectată permanent după război, potrivit Defense Express.

Dacă s-ar putea extrapola observația Defense Express la nivelul întregii Rusii, ar rezulta că din aproximativ 36 de milioane de bărbați cu vârsta 16-54 de ani, peste 500.000 ar fi rămas cu dizabilități. Se pune atunci întrebarea câți au murit și câți au fost mobilizați?

Forțele Armate ruse acționează în continuare destul de previzibil, ceea ce le diminuează considerabil șansele de reușită.

Probabila ofensivă rusească pe direcția Liman-Kupiansk a devenit oarecum cunoscută încă din luna iulie, chiar dacă inițial nu se vorbea despre atât de multe tancuri și artilerie. Forțele ucrainene au avut timp să pregătească apărarea și, cel mai probabil, nu vor fi surprinse.

Singura surpriză ar putea fi de ce Statul Major General (SMG) rus alege să facă o operație care a fost anticipată de toată lumea. Este posibil ca SMG rus să se bazeze doar pe foarte mulți militari mobilizați. Chiar dacă aceștia sunt insuficienți pregătiți, numărul lor mare ar determina totuși redislocarea unor trupe ucrainene din zona Zaporojie pe direcția Liman-Kupiansk. Ar fi un succes dar ar putea fi însă o nouă eroare de calcul a conducerii militare ruse care din nou s-ar baza pe cantitate.

Chiar dacă reușește, ofensiva rusă se va opri după 10-15 km la râul Oskil, un aliniament greu de trecut. Singurul câștig al rușilor ar fi doar securizarea flancului nordic, fără să se știe dacă acest lucru va influența decisiv în favoarea lor cursul luptelor din zona Zaporojie.

Reamintim că la începutul războiului, rușii au atacat pe un front foarte larg cu foarte mulți militari. Ideea a fost foarte bună, dar fără sprijin de aviație care să umple golurile mari dintre unități, nu a putut fi implementată cu succes.

Ulterior, s-a încercat atragerea forțelor ucrainene pe un front mai îngust – doar în sudul și estul Ucrainei, unde rușii să-și poată folosi mai bine superioritatea în artilerie. S-au înșelat din nou pentru că nu au ținut cont de precizia superioară a armelor și munițiilor primite din partea Occidentului, iar acest lucru s-a întors împotriva lor.

Au bombardat masiv cu rachetele de croazieră și dronele Shaheed obiective în adâncimea teritoriului ucrainean intenționând să epuizeze rachetele antiaeriene ucrainene. Nu a dat rezultatul scontat iar acest fapt a mobilizat și mai mult Occidentul împotriva Rusiei.

Singurul lucru de masă care a contat până acum este minarea masivă a sudului Ucrainei și construirea de multe fortificații. Dar și acestea sunt pe cale să fie depășite, deoarece muniția și alimentele ajung tot mai greu în prima linie rusă.

Între timp, războiul economicos al Ucrainei merge înainte (chiar dacă încet), cu foarte puține pierderi și cu o întrebuințare extrem de eficientă a armelor și mai ales a muniției occidentale. Din nou ucrainenii au avut dreptate să fie cumpătați și să nu își cheltuiască resursele limitate pe acțiuni riscante, deși puteau avea un succes mai mare. Astfel, o posibilă întârziere sau diminuare a sprijinului american nu îi va pune într-o situație periculoasă, deoarece forțele lor armate sunt încă relativ intacte și noile contingente instruite în Occident vor veni în curând pe front.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Directorul CIA: Eșecul respingerii ajutorului destinat Ucrainei ar fi o greșeală "de proporții istorice''
General NATO: Alianța trebuie să fie pregătită pentru posibile atacuri cu rachete rusești în Europa în cazul unui război total cu Rusia
Ucraina va fi nevoită să înghețe frontul pentru a se adapta noilor condiții de sprijin cerute de SUA și de ceilalți aliați
Liderii politici și militari din Europa sunt tot mai îngrijoraţi că războiul din Ucraina s-ar extinde. Se fac calcule pentru o nouă formă de serviciu militar obligatoriu
Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Acorduri de securitate pentru Ucraina din partea României și tensiunile Rusia - NATO. | Gen. Marius Crăciun la Obiectiv EuroAtlantic
Avioane Su-35 și Su-57 pentru regimul nord-coreean? Rusia ar putea camufla ajutorul militar pentru Phenian sub forma activităților militare comune
Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: Furnizarea de arme către Ucraina este acum nu doar parte din politica noastră, ci și parte din datoria noastră
NATO și surprinderea Rusiei: În urma invaziei din Ucraina, Alianţa își aliniază strategia la "planurile regionale"
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
EXCLUSIV
Chifu estimează că Rusia va fi obligată să anunțe mobilizarea generală curând: O situație imposibilă pentru Ucraina, chiar și cu cei 500.000 de noi recrutați
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Europa revine la recrutare. Să depășim vechile stereotipuri „armata obligatorie” și să explicăm „modelul scandinav” care ar putea fi soluția
Tudor Curtifan: Condiția ca Rusia să intre pe un culoar de coliziune cu NATO e să-și atingă cele 3 mari obiective. Am intrat într-o capcană din care trebuie să ieșim rapid
Steadfast Defender 24: Cum se va desfăşura cel mai mare exerciţiu militar al NATO în Europa?
Dronele vor înlocui treptat artileria pe câmpul de luptă. Conflictul din Ucraina poate accelera apariția unor unități adaptate la acest proces
Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr
EXCLUSIV
Rusia a trezit colosul militar german. Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei
Rusia se înconjoară de ”pitici” nucleari: Belarusul anunță o nouă doctrină nucleară
"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Victorie, înfrângere și consecințe. Încotro se îndreaptă lumea? Iulian Chifu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Industria bulgară de apărare lucrează aproape non-stop: Are ca obiective furnizarea de muniţie către Ucraina şi atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte
Rusia colapsează în fața Ucrainei | Generalul Ben Hodges a comentat planurile lui Putin de a purta un război timp de 5 ani: Să se facă Peninsula Crimeea inutilizabilă pentru trupele ruse
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Ce cumpără Armata României în 2024 și cum revitalizăm industria pentru a juca din nou pe piața de export | Constantin Bucuroiu, la Obiectiv EuroAtlantic
Italia dă tonul pentru ”a treia cale” în Europa? Guvernul Meloni ar putea lega ajutorul militar acordat Ucrainei de discuțiile de pace
”Așa au crezut și ucrainenii înainte de invazie”. Avertismentul guvernului suedez: „Pregătiți-vă, ar putea fi un război în Suedia. Scopul Rusiei rămâne același”
După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul
Mass-media ucraineană aduce acuze grave la adresa Poloniei: Trebuie să recunoască faptul că duce un "război" împotriva viitorului european al Ucrainei
China: Un nou ministru al Apărării, o nouă șansă la dialog deschis cu SUA
Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO
Ultimul atac american din Irak a umplut paharul: Oficialii de la Bagdad anunță primii pași pentru încetarea prezenței coaliției internaționale pe teritoriul irakian
Ucraina ar trebui să primească toate armele de care are nevoie: Kievul refuză ideea unui "plan B" în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului

Ştiri Recomandate

Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia
Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României
Șeful Pentagonului: Dacă câștigă în Ucraina, Rusia nu se va opri, iar NATO va fi atrasă în război. Propaganda, la Moscova: Acum toată lumea vede că Washingtonul e agresorul
Putin blufează când amenință cu arma nucleară? Liderul de la Kremlin vrea să ne intimideze, spune secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat
Când nu le pierd pe front, rușii își distrug singuri echipamentele: Sistemul antiaerian Pantsir-S1 s-a răsturnat în timp ce rula pe șosea
”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă
1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni
Pentagonul: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi dezavantajată în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană
Finlanda nu impune restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35
Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
Macron își menține comentariile privind desfășurarea trupelor în Ucraina. ”Fiecare cuvânt a fost atent cântărit, gândit și măsurat”
Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte
Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România
Rusia va crește producția de proiectile la 4,5 milioane de unități pe an (serviciile ucrainene)
HIMARS e încă eficient în Ucraina: Pierderi grele rusești departe de linia frontului, după trei lovituri ucrainene trase la indigo
Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Se caută o alternativă la podul Crimeei (Foto/Video): Rusia construiește o cale ferată militară pe fondul riscurilor legate de efectuarea unor noi atacuri din partea ucrainenilor
Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare
pixel