Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fostul jurnalist Ivan Safronov, acuzat de ruşi că a furnizat secrete militare către Republica Cehă
16 iul 2020 / 17:33
Un tribunal din Federaţia Rusă a respins joi apelul înaintat de fostul jurnalist Ivan Safronov, inculpat pentru trădare mai devreme luna aceasta, şi a decis ca el să rămână în arest preventiv, informează Reuters.

Safronov, fost jurnalist devenit în luna mai consilier la Agenţia Spaţială Federală Rusă (Roskosmos), a fost arestat pe 7 iulie şi acuzat de transmiterea de secrete militare către Republica Cehă în 2017, acuzaţii pe care el le neagă, potrivit Agerpres.

Ivan Safronov riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în cadrul unui proces ce va avea loc după toate probabilităţile în spatele uşilor închise, din cauza a ceea ce autorităţile consideră a fi caracterul sensibil al cazului.

Citeşte şi: Spionaj la Praga | Andrei Konchakov, un spion cu acoperire diplomatică, acuzat de presă cehă de tentativă de asasinat

Procurorii ruşi care investighează cazul îl acuză pe Safronov că, în 2017, a transmis informații despre livrările de armament rusesc în Orientul Mijlociu şi Africa, către Republica Cehă, a declarat avocatul acestuia, Ivan Pavlov, precizează RFE/RL.

Safronov lucra la acea vreme ca jurnalist acoperind aspecte legate de activitățile sectorului militar industrial din Rusia. Totodată, anchetatorii susţin că secretele respective pe care fostul jurnalist le-a oferit Cehiei, au fost transmise ulterior şi Statelor Unite, mai precizează Pavlov.

Susţinătorii lui Safronov spun că nu cred în aceste acuzaţii, care au dat fiori comunităţii media din Rusia. Ei îl descriu pe Safronov drept patriot rus şi vor ca detaliile cazului să fie făcute publice, pentru a fi analizate cu atenţie. Până acum au fost date publicităţii puţine informaţii.

Înainte de audierea de la apel de joi, redactori-şefi de la mai multe mass-media ruse au declarat că pot garanta personal pentru fostul jurnalist militar care a lucrat pentru prestigioasele cotidiane economice Kommersant şi Vedomosti. El a fost acreditat inclusiv la Kremlin, pentru relatarea activităţii preşedintelui Vladimir Putin.


Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro