Franța a dislocat în premieră în România un avion Atlantic 2 (Foto/Video). Pe fondul războiului din Ucraina, avionul de cercetare a ajuns la Kogălniceanu
O aeronavă de patrulare maritimă ”Atlantic 2” a Marinei franceze a fost dislocată, în premieră, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, potrivit Le Figaro (3 aprilie) citat de Zone Militare (Opex 360).
Dislocarea avionului militar francez ”Atlantic 2” în România este o noutate, deși Forțele Navale franceze au început să desfășoare, din luna mai 2022, misiuni de patrulare în Marea Neagră cu acest tip de aeronavă, care decola din Insula Creta, Grecia.
Inițial, aeronava franceză a fost angajată în zboruri de război antisubmarin în cadrul exercițiului naval ”Sea Shield 2023” (desfășurat în perioada 20 martie - 2 aprilie), organizat de România și la care au participat Albania, Bulgaria, SUA, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova și Turcia, potrivit contului oficial de Twitter al Comandantului Zonei Maritime a Mediteranei și Mării Negre [CECMED] / Marina franceză.
Potrivit Le Figaro, misiunea Atlantic 2 urmărește în prezent „căutarea, detectarea și localizarea” posibilelor mine aflate în derivă în largul coastei românești [chiar și a submarinelor...].
Această aeronavă este „în Marea Neagră pentru a verifica dacă totul merge bine și pentru a asigura libertatea de navigație în apele teritoriale românești și bulgare. Desfășurarea sa are ca scop asigurarea aliaților NATO și consolidarea poziției Alianței”, a explicat căpitanul de fregată Pierre-Louis Josselin, responsabilul pentru comunicare al CECMED.
În iunie 2022, Statul Major al Forțelor Armate franceze (EMA) a explicat în ce constă o astfel de misiune. Avionul Atlantic 2 zboară la o altitudine foarte joasă [între 30 și 300 de metri] în zona apelor maritime ale României și Bulgariei folosind radarul, camera infraroșu și observatorii de la bord pentru a monitoriza situația maritimă.
Având în vedere apropierea bazei din Constanța față de Odesa și Sevastopol, se poate presupune că aeronava Atlantic 2 participă și la evaluarea a situației din Marea Neagră, sistemul său ARAR-13A destinat detectării emisiilor radar, fiind capabil să intercepteze și să identifice semnale foarte scurte la mare distanță. Pe lângă capabilitățile de cercetare foarte avansate, inclusiv geamanduri sonore pentru detectarea submarinelor, avionul poate lua la bord până la 3.500 kg de muniție (torpile, rachete antinavă, mine, bombe inclusiv antisubmarin etc.).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News