Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța acuză SUA și se simte „înjunghiată pe la spate” după ce a pierdut „contractul secolului” - 40 de miliarde de dolari din Australia
16 sep, 16:49
Franţa va încerca să limiteze eventualele repercusiuni financiare după ce Australia a renunţat la contractul cu grupul francez Naval Group pentru construirea de submarine convenţionale, a indicat joi ministrul francez al apărării, Florence Parly, potrivit Agerpres, care citează Reuters. O poziție mult mai dură a avut-o șeful diplomației de la Paris, care a acuzat că Franța a fost „înjunghiată pe la spate” după ce Australia a rupt „contractul secolului” și a renunțat la 12 submarine pe care trebuia să le construiască Naval Group. Acestea vor fi construite de americani și britanici.
Submarinul nuclear „Suffren” din clasa Barracuda al Marinei franceze. Sursa Foto: Naval Group

Ministrul francez nu a exclus ca Franţa să ceară despăgubiri din partea Australiei. "Studiem toate căile", a declarat ea pe postul de radio RFI.

Miercuri, după anunţul creării unui vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică între SUA-Australia-Regatul Unit ce include livrarea de submarine cu propulsie nucleară către Canberra, Florence Parly a declarat că denunţarea contractului cu Franţa este "gravă" şi reprezintă "o veste foarte proastă în ce priveşte respectarea cuvântului dat".

"În materie de geopolitică şi politică internaţională, este grav", a denunţat Parly, asigurând totodată că este "lucidă în legătură cu modul în care îşi tratează SUA aliaţii", a consemnat AFP.

"Este realmente o lovitură pe la spate", a reacţionat la rândul său şeful diplomaţiei franceze Jean Yves Le Drian, potrivit France Info. "Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump", a adăugat Le Drian.

Amintim că în 2016 Australia a desemnat constructorul francez Naval Group pentru a construit o nouă flotă de submarine, contract estimat la 40 de miliarde de dolari. Australia urmărește înlocuirea submarineor sale din clasa Collins

 

Franța acuză SUA că „a înjunghiat-o pe la spate”

 

G Ad:

O poziție mult mai dură a avut ministrul de externe de la Paris, Jean Yves Le Darian. Potrivit Reuters, acesta l-a acuzat pe președintele Joe Biden că a acționat „brutal și unilateral”, asemenea fostului președinte Donald Trump.

Această decizie (n.a. - a Australiei de a rupe contractul cu Franța și a construi submarine alături de americani și britanici) brutală, unilaterală și imprevizibilă îmi amintește foarte mult de modul în care acționa Donald Trump. Sunt furios și dezamăgit. Asemenea lucruri nu se fac între aliați”, a precizat șeful diplomației de la Paris.

„Am fost înjunghiați pe la spate. Am creat o relație de încredere cu Australia, dar această încredere s-a spulberat”, a completat Jean Yves Le Darian.

Contractul dintre Australia și francezi a fost încheiat cu grupul Naval Group (ex-DCNS) pentru a construi in Australia, pentru Fortele Navale Regale Australiene, 12 submarine cu propulsie convenţională Shortfin Barracuda Block 1A din clasa Attack.

Contractul a fost numit în media „contractul secolului”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec
Ucraina ar putea primi rachete Brimstone din Marea Britanie pentru echiparea navelor și avioanele de luptă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro