Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia. Scandal diplomatic de proporții după ce Parisul a pierdut „contractul secolului” pe submarine
17 sep, 23:44
Franța a anunț at că și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite ale Americii și Australia ca urmare a deciziei australienilor de a rupe contractul cu Naval Group și a construi submarine nucleare americane. Decizia adâncește o criză diplomatică uriașă între Paris și Washington. Franța a pierdut un contract de aproximativ 40 de miliarde de dolari în baza căruia ar fi trebuit să construiască 12 submarine pentru Australia.
Submarinul HMAS Collins. Sursă foto: Forțele Navale Regale Australiene

Decizia Australiei a venit după ce în prealabil constructorul francez Naval Group a mărit costul programului, acesta aproape dublându-se, iar procentul de implicare în program al industriei din Australia a fost redus substanțial. 

Această decizie a sârnit furia Franței care a acuzat SUA și Australia. Parisul se consideră „înjunghiat pe la spate” și a denunțat practicile administrației Biden, similare cu cele ale administrației precedente - Trump.

 

Scandal diplomatic de amploare între Franța și SUA. La solicitarea lui Macron, ambasadorii francezi din SUA și Australia sunt rechemați la Paris după ce francezii au pierdut „contractul secolului”

 

G Ad:

Imediat după decizia Australiei de a rupe contractul gigant cu Naval Group, Franța a demarat o ofensivă diplomatică împotriva SUA și Australiei. 

Decizia de azi e punctul culminant: Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia. Cei de la New York Times precizează, citând Ministerul de Externe de la Paris, că decizia vine de la cel mai înalt nivel al Palatului Élysée. Emmanuel Macron, președintele Republicii, potrivit sursei citate, a solicitat ca ambasadorii francezi din Statele Unite ale Americii și Australia să se întoarcă imediat la Paris pentru consultări.

Ca represalii, Franța deja anulase o seară de gală care era programată la Washington.

Ministerul de Externe de la Paris a subliniat că „decizia excepțională” a Franței de a-și rechema ambasadorii indică gravitatea acțiunii Australiei.

Amintim că Australia a rupt contractul de aproximativ 40 de miliarde de dolari cu Franța pentru submarine convenționale și a decis să se orienteze spre submarine nucleare americane. 

Decizia vine ca urmare a nașterii noii alianțe în Indo-Pacific dintre Australia, Marea Britanie și SUA - Alianța AUKUS.

AUKUS este o nouă alianță formată din Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii care vizează securizarea regiunii Indo-Pacific.

În prealabil, Australia urmărește înlocuirea submarinelor sale din clasa Collins. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
SUA reconfirmă susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Austin încheie în România turneul statelor din zonă aflate “pe linia frontului cu Rusia”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro