Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Franţa mobilizează două avioane Rafale şi două nave militare în estul Mediteranei
13 aug, 14:28
Franţa a desfăşurat temporar două avioane de luptă Rafale şi două nave ale Marinei naţionale în Mediterana de Est, pe fondul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia referitoare la o exploatare de zăcăminte de gaze, a informat joi Ministerul Forţelor Armate ale Franţei, la o zi după anunţul preşedintelui Emmanuel Macron privind o consolidare a prezenţei militare franceze în această regiune, informează AFP şi Reuters.
 Dassault Rafale

Lafayette era deja desfăşurată în regiune, ca parte a prezenţei permanente franceze în Mediterana de Est în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria. Fregata, care a plecat din Larnaca (Cipru) pentru a participa la manevre, este escortată de portelicopterul Tonnerre. Acesta din urmă este aşteptat joi seara la Beirut cu ajutor logistic şi alimentar.

Cele două avioane Rafale, care se aflau de luni în Cipru, vor face o 'scurtă escală' la Souda (un important port naval şi de feribot) în Creta, înainte de a reveni în Franţa, a precizat Statul Major al armatei franceze. Potrivit AFP, care citează comunicatul ministerului, cele două aparate ar putea să rămână 'câteva zile' la Souda, transmite Agerpres.

'Această prezenţă militară are ca scop să consolideze evaluarea autonomă a situaţiei şi să afirme ataşamentul Franţei faţă de libera circulaţie, securitatea navigaţiei maritime în Mediterana şi respectarea dreptului internaţional', subliniază Ministerul Forţelor Armate. Totodată, potrivit unor surse din domeniul apărării citate de Reuters, armata franceză a efectuat joi exerciţii de pregătire cu forţele elene în largul insulei Creta (sud). Exerciţiile de joi sunt o primă manifestare a angajamentului preşedintelui Macron de a consolida temporar prezenţa ţării sale în Mediterana de Est, comentează Reuters.

Fregata Lafayette şi două avioane Rafale au sosit în Creta joi dimineaţa şi au efectuat manevre comune cu forţele elene, au declarat pentru Reuters surse din domeniul apărării elene.

Citește și: Franța trimite mai multe nave militare în estul Mediteranei

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

F-35, ținute la sol de o furtună. Olandezii confirmă problemele tehnice pe care americanii le știau deja
Până să vină în România să producă elicoptere H215M, Airbus își mută în Coreea de Sud producția pentru H155
Cu licitații blocate, bulgarii cumpără 'second hand'. Două nave militare au ajuns sub comanda Sofiei
Preşedinţii Franţei şi Turciei au discutat telefonic despre criza din Mediterana de Est
Aterizare de urgență a unui F/A-18 Super Hornet după ce motorul a luat foc
Venezuela va crea un comando de forțe speciale axat pe contracararea operațiunilor SUA
Pensiile militare. MApN susține modificarea legii și a depus o serie de observații
Alexandr Lukashenko a fost învestit în funcția de președinte din Belarus
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro