Fregata Regele Ferdinand va participa la Operațiunea Irini din Mediterană. Nava de luptă, desfășurată în largul coastelor libaneze
Forțele Navale române trimit cea mai bună navă de luptă la operația de securitate maritimă „Irini” din largul coastelor libiene.
Fregata Regele Ferdinand. Foto: Forțele Navale Române
”România oferă cele mai bune capabilități, personal și bunuri ale sale, contribuind activ la Operațiune, în condițiiile unei situații internaționale dificile din cauza pandemiei de COVID și a războiului din Ucraina”, a informat, pe 3 august, Comandamentul Operaţiei EUNAVFOR MED "Irini" de la Roma.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiralul Mihai Panait a efectuat o vizită de lucru, miercuri, 3 august, la Comandamentul Operaţiei (OHQ), pentru a pregăti misiunea fregatei ”Regele Ferdinand”, care va fi desfășurată în ultimul trimestru al acestui an.
Contraamiralul Panait a discutat cu comandantul Operaţiei ,,Irini” aspecte privind situația de securitate regională maritimă și asigurarea capabilităților necesare operației.
”În timpul discuțiilor pe care oficialul militar român le-a avut cu comandantul Operaţiei ,,Irini”, contraamiralul Stefano Turchetto, a fost analizată situația de securitate regională maritimă din Mediterana Centrală, care impune necesitatea unui efort comun împotriva amenințărilor existente la adresa securității regionale. Agenda întâlnirii a mai cuprins subiecte legate de capabilitățile, personalul și unitățile navale asigurate de statele membre pentru operație”, au informat Forțele Navale române, pe 4 august.
”A fost un schimb fructuos de opinii cu privire la situația actuală din Mediterana Centrală și necesitatea unui efort comun împotriva amenințărilor existente la adresa securității regionale. Contraamiralul Panait a apreciat informarea și și-a exprimat recunoștința pentru munca depusă și profesionalismul de care a dat dovadă personalul ”Irini” de pe uscat și mare”, a precizat la rândul său OHQ de la Roma.
Navele militare românești nu sunt la prima participare în cadrul ”Irini”
Fregata Regina Maria, sursă foto: MApN
Navele militare românești nu sunt la prima participare în cadrul ”Irini”, deși operația a fost lansată în 2020. Participarea navală românească la misiuni și exerciții internaționale, în ultimii doi ani, este una impresionantă.
”România a participat la Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED ,,Irini”, în anul 2020, cu puitorul de mine și plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu”, care a avut ambarcat la bord și un detașament de scafandri de luptă prin incursiune”, au amintit Forțele Navale române, în comunicatul de presă.
În 2021, navele militare românești care fac parte din pachetul de forțe navale pus la dispoziția NATO au fost integrate de șase ori în grupări navale permanente ale Alianței și au executat, peste 130 de zile, misiuni în Marea Neagră și Marea Mediterană.
Astfel, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” a făcut parte, de trei ori, din gruparea navală permanentă a NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), iar fregata „Regina Maria” a participat, tot de trei ori, la misiunile grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2).
Fregata „Regina Maria” a deținut, în septembrie 2021, comanda Operației NATO „Sea Guardian”, desfășurată în Marea Mediterană.
Luna trecută, fregata „Regele Ferdinand”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” și nava purtătoare de rachete „Zborul” au participat la exercițiul multinațional ”Breeze 22”, organizat și condus de Forțele Navale ale Bulgariei.
Operația ”Irini”
Operația, denumită EUNAVFOR MED ”IRINI” („pace” în limba greacă) a fost lansată pe 31 martie 2020 și extinsă până la 31 martie 2023, pentru a implementa embargoul impus Libiei de ONU în ceea ce privește armele.
La 10 septembrie 2020, a avut loc prima activitate pe mare și a fost declarată capacitatea operațională deplină a operației.
În principal, misiunea este mandatată să efectueze inspecții asupra navelor aflate în marea liberă din largul coastei Libiei, suspectate că transportă arme sau materiale aferente către și dinspre Libia, în conformitate cu Rezoluția 2292 (2016) a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite
”Irini” a înlocuit operația ”Sofia” (lansată în 2015), tot a Uniunii Europene, care avea scopul de a neutraliza rutele de contrabandă cu refugiați.
Ca sarcini secundare, EUNAVFOR MED IRINI:
- monitorizează și adună informații cu privire la exporturile ilicite din Libia de petrol și produse petroliere rafinate;
- contribuie la consolidarea capacităților și la formarea Gărzii de Coastă și a Marinei Libiene;
- contribuie la destructurarea rețelelor de contrabandă și trafic de persoane prin culegerea de informații și patrularea cu avioane
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News