Găgăuzia, folosită de Rusia ca bombă cu ceas împotriva Moldovei. Maia Sandu: Cine nu vede beneficiile NATO să se uite la situația noastră
Federația Rusă e hotărâtă să nu lase Republica Moldova să-i scape și pentru asta regimul de la Kremlin va apela la toate mijloacele de război hibrid.
”Cu cât face pași mai hotărâi spre Uniunea Europeană, cu atât mai îndârjită e Rusia să ne împiedice”, remarca, într-un interviu la Digi24, președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu.
Într-adevăr, Rusia folosește toate mijloace (deocamdată non-militare) pentru a scoate R. Moldova de pe drumul său european. Astfel, după strigătul de ajutor către Moscova, venit săptămâna trecută de la ”deputații” din Transnistria, acum a venit rândul Găgăuziei să tensioneze situația.
Mai exact, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul (37 de ani) - prezentă la Festivalul Mondial al Tineretului de la la Soci - s-a întâlnit marți cu președintele Vladimir Putin. Ea s-a plâns de „activitățile ilegale” ale autorităților moldovenești, care îi privează de putere pe găgăuzi.
Foto: Evghenia Guțul, wikipedia
Potrivit TASS, Evghenia Guțul (care a fost aleasă șefa Găgăuziei, candidând din partea Partidului Șor) a menționat că „liderul rus a promis că va sprijini Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea puterii și a pozițiilor lor pe scena internațională”.
„Vladimir Putin a discutat cu mine probleme regionale și geopolitice complexe, al căror epicentru este regiunea noastră Găgăuză”, a spus ea pe contul său Telegram.
„Pas cu pas, Chișinăul ne ia puterile, limitează bugetul, încalcă drepturile legale și provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară”, a adăugat ea.
Maia Sandu: Cei care nu văd beneficiile UE și NATO să se uite spre Republica Moldova
Acțiunile Federației Ruse sunt un atac evident asupra tuturor regulilor de drept internațional, arată președinta Maia Sandu. ”Este alb și negru când vorbim despre acest război, când vorbim despre țări care protejează pacea și când vorbim despre agresori așa cum este Kremlinul”.
Sandu a scos în evidență vulnerabilitățile securitare, dar și economice, ale Republicii Moldova - ambele fiind cauzate de absența unor ancore precum NATO sau Uniunea Europeană.
”Cei care nu văd beneficiile faptului că România este parte din Uniunea Europeană și din NATO, acestora le spun să se uite spre Republica Moldova și să înțeleagă cât de vulnerabili ar fi fost astăzi dacă nu ar fi fost parte din UE și NATO”, a declarat președinta Republicii Moldova, care mai arată că singurul scut care a rămas între Rusia și Republica Moldova este rezistența Ucrainei.
”Uitați-vă ce venituri au cetățenii din Republica Moldova, dar una e să vină investitorii într-o țară care este sub umbrela Uniunii Europene sau NATO, și alta e să încerci să atragi investitori în Republica Moldova. Există condiții de business și în Republica Moldova (...) dar este mult mai bine să fim în UE”, a subliniat Maia Sandu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News