General estonian: Discuția privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina este un semnal pentru Rusia
Potrivit lui Neeme Vali, liderii europeni continuă să discute despre cum pot continua să sprijine Kievul în confruntarea cu Kremlinul. Moscova înțelege că Occidentul nu este pregătit să se oprească. Discuția despre faptul că Occidentul ar fi dispus să trimită trupe în Ucraina este un semn pentru Federația Rusă, a declarat generalul estonian Neeme Vali, relatează ERR.
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
Potrivit acestuia, liderii europeni au discutat în ultima vreme în mod constant problema acordării unui sprijin suplimentar pentru Ucraina. Unul dintre subiectele pe care aceștia le-au abordat recent este posibilă desfășurare de militari din statele membre NATO în Ucraina. Acesta este un fel de semnal pentru Moscova.
,,Pe de o parte, acesta este un mesaj bun pentru europenii care încep să se obișnuiască cu acest război. Dar, pe de altă parte, este cu siguranță un semnal pentru Rusia că Europa este pregătită să continue să ajute Ucraina și să își aducă contribuția la sprijinirea acesteia", a declarat Neeme Vali.
Generalul estonian în retragere a adăugat că Europa are posibilitatea de a-și trimite militarii în Ucraina, dar întrebarea este dacă acest lucru are sens. Acest lucru se datorează faptului că Ucraina dispune de suficiente resurse umane, iar de la partenerii occidentali se așteaptă și alt sprijin, sub formă de furnizare de arme și echipamente.
,,Astăzi, nu este vorba de faptul că Ucraina are lipsă de soldați, ci de faptul că are nevoie de mai multe echipamente și arme", a continuat Neeme Vali.
Aceeași opinie a fost exprimată și de premierul estonian Kaja Kallas, când a spus că Ucraina are cea mai mare nevoie de muniție, iar liderii europeni au fost de acord.
La 27 februarie, au apărut primele informaţii ca la nivelul NATO se discută despre posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, după cum a declarat președintele francez Emmanuel Macron. Potrivit acestuia, astfel ar fi fost ascultată solicitarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a crește sprijinul pentru Kiev, dar nu există încă un consens privind trimiterea de trupe NATO.
Și președintele polonez Andrzej Duda și-a exprimat opinia în această privință. Potrivit acestuia, la reuniunea liderilor statelor din NATO și UE, problema asistenței suplimentare pentru Ucraina a fost extrem de discutată. Țările vor lua propriile decizii cu privire la modul în care vor sprijini Kievul în confruntarea cu Rusia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ulterior că Alianța nu intenționează să își trimită militarii în Ucraina. Potrivit acestuia, aliații oferă Ucrainei un "sprijin fără precedent", dar nu au "niciun plan" de a-și desfășura trupele pe teritoriul ucrainean.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News