Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi declarat Statelor Unite că Israelul este dispus să atace țintele militare ale Iranului, nu instalațiile nucleare sau petroliere, relatează Washington Post, citând doi oficiali familiarizați cu chestiunea.
Cu siguranță, generalul a primit cea mai înaltă aprobare pentru a dezvălui detalii care ar fi putut rămâne secrete pentru cel puțin următorii 50 de ani dacă nu pentru totdeauna.
Într-un interviu acordat ”Ukrainska Pravda” (publicat pe 18 septembrie), generalul Sokolov explică cum a fost organizată apărarea, de ce nu a putut rezista asaltului rușilor, dacă putea fi refăcută și dacă a fost deminat ceva chiar de ucraineni la granița cu Crimeea ocupată.
Înainte de a prezenta principalele aspecte din interviu, menționăm că nu trebuie confundat Grupul ucrainean ”Sud”de forțe întrunite cu Comandamentul Operațional Sud al Forțelor Terestre ucrainene. Primul era comandat din octombrie 2021 de generalul Sokolov, care deținea și funcția de locțiitor al Comandamentului Operațional Sud. Grupul ucrainean ”Sud” era direct implicat în misiuni de luptă, fiind subordonat, pe linie operațională, nemijlocit generalului Serghei Naev.
Generalul Naev era, atunci, comandantul tuturor forțelor ucrainene întrunite care se aflau la contact cu adversarul în Donbass și peninsula Crimeea. Comandamentul Operațional Sud al Forțelor Terestre asigura doar sprijinul pe linia sa a Grupul ucrainean ”Sud”.
Potrivit generalului Sokolov, pentru apărarea direcției sud au fost alocate forțe insuficiente. Din cei aproximativ 15.000 de militari prevăzuți, în teren au fost doar 1.500.
Planul ucrainean de apărare prevedea ca la sud de Nistru (în regiunea Herson) și în zona Melitopol (în regiunea Zaporojie) să acționeze patru brigăzi mecanizate/apărare teritorială, precum și alte unități, efectivele totale ajungând la 15.000 de militari. Misiunea acestui grup de forțe era oprirea înaintării adversarului și fixarea acestuia până la eventuala venire a unei forțe de contraofensivă. Frontul pe care opera Grupul ucrainean ”Sud” era de aproximativ 200 de km, potrivit lui Sokolov.
Din cele patru brigăzi existente pe hârtie, generalul Sokolov a avut la dispoziție doar o brigadă mecanizată și un batalion, dar ambele incomplete. Brigada 59 a avut dislocați în zona operațională doar 1.300 de militari, restul fiind în refacere ca urmare a revenirii recente din Donbass. De asemenea, Batalionul 137 Infanterie Marină a operat cu doar 250 de militari, ceea ce reprezintă jumătate din efectivele acestuia.
Potrivit lui Sokolov, cei 1.500 de militari ucraineni nu au avut nicio șansă împotriva celor 25 de grupuri tactice de batalion rusești (aproximativ 20.000 de militari) care au atacat pe direcția sud. La acestea s-au adăugat ”până la 140 de avioane, 60 de elicoptere și navele flotei din Marea Neagră”.
Răspunzând la întrebarea ”Cât de repede ne-au eliminat apărarea antiaeriană?”, generalul a declarat că nu știe, ”dar în prima zi apărarea antiaeriană nu s-a arătat deloc. Inamicul avea un avantaj total în aer și nimic nu i-a stat în cale.”
În plus, aviația rusă a atacat prin surprindere. Au fost lovite cu rachete aproape toate locațiile unităților ucrainene din regiunile Herson ș Zaporojie.
,,Eram pe 24 februarie 2022 împreună cu ofițerul de serviciu pe apărare antiaeriană. În jurul orei 4-5 dimineața, a fost observată o decolare în masă a avioanelor în Crimeea. Le-am numărat și le-am pierdut șirul undeva la al 30-lea avion. La început, se învârteau deasupra Crimeii, probabil construind acolo un ordin de luptă. Mai existau speranțe că vor zbura și vor ateriza din nou pe aerodromurile lor, pentru că nu era prima dată. Dar au zburat peste Marea Azov și Marea Neagră și au început o lansare masivă de rachete''.
Primul (val – nota autorului) a fost un atac cu rachete în aproape toate locațiile unităților noastre, asupra punctelor de comandă, asupra pozițiilor de tragere și mijloacelor radar ale echipamentelor de apărare antiaeriană, pe aerodromul din Melitopol. Aproape pe toate obiectivele situate în regiunile Herson și Zaporojie.
Întreg scenariul rus de atac dinspre Crimeea a luat, oarecum, prin surprindere apărarea ucraineană. Rușii au atacat terestru imediat după valul de rachete și aviație.
”Exista posibilitatea ca inamicul să nu înceapă faza terestră imediat, ci să lanseze mai întâi lovituri aeriene masive și rachete pentru o zi sau două. Există un astfel de mod de a efectua operațiuni. Dar, literalmente, imediat, am primit un raport de la comandantul batalionului 137 că inamicul a început să se deplaseze în coloane mecanizate în direcția noastră peste graniță.” Batalionul s-a retras, conform planului, pe pozițiile defensive pregătite din timp, dar ”Brigada 59, din păcate, nu a putut ajunge niciodată la liniile sale defensive, nu a fost la timp, nu a fost suficient timp. Au întâlnit războiul chiar în poligonul 241 din Oleshki”, a adăugat Sokolov.
Generalul consideră că Ucraina, ca țară, nu a dispus înainte de 24 februarie de suficiente resurse pentru a apăra corespunzător și direcția sud.
”După părerea mea, nu am avut suficientă forță și resurse. Am început un mare război pe timp de pace, era pace. Adică nu au fost create formațiuni militare suplimentare. Să numărăm: 12 brigăzi erau atunci în zona OOS (la contact cu adversarul în Donbass – nota autorului), câte 5 în fiecare grupare tactică, plus rezerve. Și a trebuit să acoperim și Kievul, regiunea Harkov și regiunea Cernihiv. A fost nevoie de mult efort. Cât de departe era sudul, comandamentul a făcut estimările necesare”, deși în toamna lui 2021, șeful GUR, Kiril Budanov, a spus că sudul va fi probabil una dintre principalele direcții ale invaziei.
Chiar dacă ar fi fost aruncate în aer toate podurile care leagă Crimeea de Ucraina, înaintarea rușilor tot nu putea fi oprită.
Încercând să găsească o explicație la faptul că nu au fost aruncate în aer toate podurile (unul a fost aruncat în aer cu prețul vieții unui militar) care leagă Crimeea de Ucraina continentală, generalul Sokolov a precizat că au existat încercări de a se detona explozibilul, dar încă nu se cunosc motivele pentru care exploziile nu au avut loc.
Cu toate acestea, generalul consideră că podurile trebuiau aruncate în aer mai înainte de orele atacului (chiar din data de 23 februarie – nota autorului), iar ordinul trebuia dat de la cel mai înalt nivel. De asemenea, generalul mai remarcă că forțele ruse au intrat în sudul Ucrainei și pe uscat, nu doar pe poduri, sugerând că înaintarea rușilor ar fi fost întârziată, dar nu prea mult.
Sokolov confirmă că podurile peste Nipru din regiunea Herson nu au fost minate. Decizia de minare este una de nivel strategic, iar execuția ei ar fi trebuit să intre în sarcina forțelor care operau pe malul stâng și nu erau în subordinea sa.
Râul Nipru este de importanță strategică și trebuia constituită din timp o altă grupare de forțe care să fie responsabilă pentru apărarea acelei linii, potrivit lui Sokolov. Grupul pe care el l-a comandat, nu avea forța necesară de a se retrage în contact cu inamicul și în același timp să pregătească podurile pentru a fi distruse.
”A spera că gruparea noastră de trupe cu forțele existente va putea ține inamicul în regiunea Herson și apoi să fie responsabilă pentru a se asigura că acesta nu trece pe celălalt mal al Niprului este ceva greșit. Fără a conta pe grupul nostru mic, trebuia creată acolo o linie strategică de apărare, cel puțin focal în zona podului Antonivka și în zona barajului Nova Kahovka. Trebuia făcut devreme, înainte de război.”
,,De ce nu s-a făcut asta? Îmi este greu să spun. Conform operației de stabilizare (oprire a înaintării inamicului – nota autorului), eu eram responsabil pentru acea parte, pentru că se află în regiunea Herson. Dar după ce a început războiul, conform concepției de apărare, nu mai era responsabilitatea mea. Teritoriul meu trecea de-a lungul malului stâng al Niprului. Nu aveam puterea și resursele necesare nici măcar pentru o operație de stabilizare, darămite de apărare''.
Generalul dezleagă și enigma câmpurilor minate care ar fi fost dezafectate chiar de ucraineni înainte de invazie. Rușii le știau bine poziția și le-au distrus cu artileria.
,,Câmpurile de mine au fost instalate la graniță chiar în 2014 și de atunci totul a rămas așa cum era”, a precizat Sokolov. Erau marcate, iar localnicii le cunoșteau poziția. ,,Au fost marcate cu o bandă specială și indicatori în zonă. În consecință, toți localnicii știau despre aceste câmpuri minate. Sunt sigur că și inamicul știa de ele”. În schimb, drumurile asfaltate nu au fost minate ci doar pregătite, dar ordinul de minare nu a mai venit, a adăugat Sokolov.
Generalul a mai precizat că forțele ruse au deminat efectiv câmpurile de mine folosind masiv artileria. ” Sunt sigur de asta. Sunt la comandă din 2014. Au făcut asta de mai multe ori. Sunt sigur că asta au făcut și atunci” a dat generalul o explicație plauzibilă pentru cât de rapid au trecut rușii peste zonele minate.
Comentariul autorului: Pe lângă faptul, că generalul Sokolov afirmă că a raportat insuficienta pregătire pentru apărare a direcției sud, este de remarcat și faptul că inclusiv actualul șef al Statului Major General, generalul Șaptala, a trecut pe la Comandamentul Operativ Sud al Forțelor Terestre ucrainene, în perioada 2017 – 2020, în calitate de șef de stat major.
În afară de acesta, atât în 2022 cât și în prezent, Comandamentul Operativ Sud este condus de generalul-maior Andriy Kovalchuk, potrivit informațiilor din surse deschise, considerat una dintre eminențele cenușii ale Forțelor Armate ucrainene. Este cotat ca unul dintre artizanii contraofensivei din Herson și chiar Harkov din toamna lui 2022. Generalul Kovalchuk a fost considerat de specialiști ca fiind printre cei mai influenți 25 de militari ai anului 2022, potrivit publicației NV.UA.
Deci, se poate aprecia că situația apărării pe direcția sud era bine cunoscută la cel mai înalt nivel. Totuși, faptul că nu s-a făcut aproape nimic pentru a îmbunătăți capabilitățile de apărare ridică unele semne de întrebare. Explicația cea mai plauzibilă este desigur cea oferită de generalul Sokolov – Ucraina nu a dispus de suficiente resurse pentru a apăra corespunzător această direcție și a trebuit să prioritizeze.
Totuși, o rezistență ucraineană pe direcția sud a existat încă de la începutul războiului dar sub o altă formă – acțiunile de partizani, mai ales în zonele Melitopol și Berdiansk. Operațiile de partizani sunt cel mai greu de planificat și executat dintre toate tipurile de operații militare, dar dacă au succes deteriorează încet, dar sigur, forța adversarului.
Deci, conducerea politico-militară ucraineană, conștientă de faptul că nu poate apăra prin mijloace militare zona de sud a țării, a ales o altă strategie de luptă, în același timp pregătind terenul pentru ceea ce ar putea deveni cimitirul armatei ruse – sudul regiunii Zaporojie.
Dacă capcana a fost stabilită încă de dinainte de 24 februarie 2022, iar rușii au intrat în ea fără să-și dea seama sau a fost o adaptare ucraineană la evoluția situației de pe front, probabil, nu vom afla răspunsul niciodată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi declarat Statelor Unite că Israelul este dispus să atace țintele militare ale Iranului, nu instalațiile nucleare sau petroliere, relatează Washington Post, citând doi oficiali familiarizați cu chestiunea.
Potrivit unui raport prezentat de Reuters, care a fost preluat și de agenția de presă slovacă TASR, autoritățile ucrainene au informat că, pe 14.10.2024, o persoană a fost ucisă și alte opt rănite, în urma unui atac rusesc asupra portului orașului Odesa din sudul Ucrainei, care a avariat două nave civile și un depozit de cereale.
România susţine nevoia găsirii unei soluţii până la finalul lunii octombrie pentru măsurile de sprijin militar pentru Ucraina finanţate din profiturile provenite din administrarea fondurilor imobilizate ale Rusiei, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
Șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a recunoscut că atacul de duminică al Hezbollah cu o dronă împotriva bazei Golani, la sud de Haifa, "este dificil şi a provocat rezultate dureroase", după ce a confirmat luni dimineaţă moartea a patru soldaţi de 19 ani dintre cei peste 60 de răniţi, informează Agerpres și EFE. După atac mai multe canale arabe au anunțat moartea lui Herzi Halevi, șeful IDF. Această informație nu s-a confirmat însă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Phenianul a trimis soldaţi, precum şi arme, pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, relatează Agerpres, AFP şi DPA.
O lovitură cu dronă asupra unei baze militare israeliene la sud de Haifa, susținută de grupul militant libanez Hezbollah, a ucis patru soldați și a rănit alți 51, șapte grav, duminică seara, a anunțat armata israeliană, potrivit presei locale. Dintr-un total de trei drone, două au fost doborâte de apărarea aeriană israeliană în apropiere de Haifa, ultima a aterizat lângă orașul Binyamina.
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe țări europene. În urma vizitelor, Ucraina a primit noi pachete de ajutor militar, a declarat președintele ucrainean.
Tancurile israeliene au intrat în baza misiunii ONU de menținere a păcii din Liban la primele ore ale dimineții de duminică. Misiunea a anunțat acest lucru după-amiaza pe rețeaua de socializare X. În incident, tancurile au distrus poarta principală a bazei, iar soldații israelieni au cerut membrilor bazei să stingă luminile.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
În noaptea de 9 octombrie, o dronă ucraineană a lovit un depozit de arme rusești din regiunea Bryansk. Potrivit informațiilor furnizate de Kiev, este vorba despre muniție care a venit din Republica Populară Democrată Coreea.
Armata israeliană a ordonat sâmbătă locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să evacueze în zonele de la nord de râul Awali. Armata israeliană a anunțat că este necesar să se efectueze evacuarea pentru siguranța populației, având în vedere activitatea sporită a Hezbollah.
Rusia lovește în constant localitățile ucrainene aflate în zona Deltei Dunării, iar localnicii sunt nevoiți să se adăpostească în locuințe, întrucât casele nu au beciuri, iar în zonă nu există adăposturi antiaeriene.
În seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, Rusia a lansat un atac din nord, a fost anunțată o alertă aeriană în mai multe regiuni, printre care Sumi, Cernihiv și Poltava, Dnipropetrovsk, Donețk, Zaporijia, Herson, Mîkolaiv și Odesa.
Rușii nu își opresc avansul în estul Ucrainei, unde se apropie de Kurachov și Pokrovsk. Ei își folosesc superioritatea în numărul de oameni și principal, dar superioritatea în numărul de obuze de artilerie trase este în scădere, scrie The Economist.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.10.2024, că trupele ruse au capturat două sate deținute anterior de forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul țării. Armata rusă a lansat o nouă ofensivă asupra mai multor sectoare ale frontului din regiunea Kursk, scrie publicația Meduza, exilată în Letonia.
Într-o rară intervenție pe acest subiect, probabil chiar în premieră, un oficial militar ucrainean publică informații sensibile despre unele avarii suferite de un sistem Patriot și confirmă inclusiv locația sa de tragere.
Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
De la începutul invaziei ruse din februarie 2024, ucrainenii au provocat mari pierderi agresorului nu doar în materie de tehnologie, ci și în privința personalului. Un înalt oficial militar american a declarat pe 9 octombrie că peste 600.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți.
Doi militari din trupele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite au fost internați în spital după ce un tanc israelian a tras joi, 10 octombrie, asupra unui turn de observare, după cum a informat misiunea ONU din sudul Libanului (UNIFIL).
Postul TV israelian Canal 14 a prezentat fotografii cu Al-Sistani, liderul Houthi, Abdul-Malik Al-Houthi, șeicul Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah, șeful biroului politic Hamas, Yahya Al-Sinwar, comandantul Forței Quds din Garda Revoluționară Iraniană, Ismail Qaani, și liderul spiritual iranian, Ali Khamenei. Pe capul fiecăruia dintre ei apărea semnul de țintă, fără ca postul israelian să explice de ce Al-Sistani a fost introdus în această listă.
Sunt raportate atacuri aeriene din centrul capitalei libaneze Beirut. Reuters, citând o sursă de securitate libaneză, a declarat că districtul Nuwajri, care nu fusese încă bombardat, a fost lovit.
În noaptea de 9 spre 10 octombrie, dronele ucrainene au avut culoar liber de zbor spre sud-est, în direcția regiunilor rusești Krasnodar și Adigheia. UAV-urile de atac ucrainene au lovit baza aeriană „Khanskaya” situată lângă orașul Maykop, capitala Republicii Adigheia – o unitate administrativ teritorială aflată la nord de Munții Caucaz.
Forțele Armate Ucrainene au distrus un depozit de muniții în care se aflau şi drone Shahed („Geran”). Statul Major al Armatei Ucrainene a declarat că depozitul era situat în satul Oktyabrske din regiunea rusă Krasnodar.
Armata ucraineană a anunțat miercuri că a lovit peste noapte un arsenal militar rus în regiunea Bryansk, inclusiv muniție de rachete și artilerie și bombe aeriene dirijate, scrie Reuters.
Totul va fi diferit după războiul din Ucraina - de la zecile de mii de drone care vor supraveghea non-stop linia frontului, până la echipamentele robotizate folosite pentru acțiuni de luptă în medii prea riscante pentru soldați. Chiar și procesul de deminare va suferi îmbunătățiri substanțiale, grație noilor tehnologii care vor îngloba inteligența artificială.Cum arată ”Terminator 7”?
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că loviturile aeriene israeliene au ucis doi succesori ai liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timp ce Israelul își extinde ofensiva împotriva grupului susținut de Iran, cu o divizie suplimentară desfășurată în sudul Libanului.
Turcia, stat membru NATO, a devenit azi sub conducerea regimului islamist al președintelui Recep Tayyip Erdogan, unul din cei mai importanți susținători ai grupării teroriste Hamas. În contextul în care Israelul a decis să taie toate capetele hidrei, atât ale grupărilor teroriste din Gaza, inclusiv Hamas, cât și a mult mai puternicei organizații teroriste Hezbollah în Liban, Erdogan vorbește de iminența unui război mondial.
Rusia folosește bombe de aviație pe frontul din Donbas.
Coreea de Nord va trimite, probabil, membri ai armatei sale regulate în Ucraina, pentru a sprijini campania de război a Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de agenția de știri Yonhap, care a citat o declarație a ministrului apărării din Coreea de Sud.
,,Planul de pace'' al lui Volodimir Zelenski este probabil destinat publicului intern - populației ucrainene - pentru a pregăti oamenii pentru posibile concesii teritoriale ca urmare a unor decizii luate pentru încheierea războiului, a relatat cotidianul The New York Times.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.10.2024, în cadrul unui antrenament al Forțelor de Descurajare Strategică, au fost executate lansări practice de rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră, de pe Cosmodromul Plesețk, din Marea Barents și din Marea Okhoțk.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Un atac cu dronă care a distrus Universitatea Forțelor Speciale Ruse a din orașul cecen Gudermes pe 29 octombrie ar fi putut fi lansat din republicile limitrofe ale Rusiei din Caucazul de Nord, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent.
Războiul modern a suferit o transformare semnificativă în ultimele decenii, tehnologia jucând un rol din ce în ce mai vital în operațiunile militare. Printre cele mai revoluționare inovații în strategia militară contemporană se numără dronele. Aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) au revoluționat modul în care armatele operează pe câmpul de luptă. Astfel, pe fondul progreselor înregistrat rapid la capitolul noi tehnologi militare, compania ungară Uaviator a ales să facă parte din acest tren şi să răspundă cererii tor mai mari de sisteme aeriene fără pilot performante.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit la 27 octombrie 2024, un proiect ambițios pentru crearea unei versiuni îmbunătățite a rachetei de croazieră Taurus. Această inițiativă, care presupune achiziționarea a 600 de unități din cea mai recentă variantă Taurus Neo, vine în contextul în care Ucraina solicită tot mai mult Berlinului arme cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja atacurile rusești asupra teritoriului său. Decizia de a construi racheta Taurus Neo reprezintă un pas important către actualizarea armamentului militar al Germaniei și consolidarea poziției sale strategice într-un mediu geopolitic volatil.
Grupul de țări din Europa Centrală prietenoase cu Rusia s-ar putea extinde pentru a include Republica Cehă odată cu revenirea lui Andrej Babiš la conducerea guvernului. Potrivit serverului Politico, extinderea în continuare a blocului, care include acum Ungaria și Slovacia, va reprezenta o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.
Ministerul Apărării Naționale a salutat inițiativa Regatului Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot.
Comisia Electorală Centrală din Georgia va renumăra voturile în aproximativ 14% din secțiile de votare, după alegerile parlamentare contestate de opoziție.
Planul Ucrainei pentru Victorie se referă inclusiv la descurajarea non-nucleară a Rusiei. Una dintre anexele secrete ar face referire chiar la furnizarea de rachete Tomahawk din partea Statelor Unite, armele urmând să fie dislocate pe teritoriul ucrainean.
Statele Unite nu vor impune noi limite privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane dacă Coreea de Nord se alătură războiului din Rusia, a declarat Pentagonul luni, în timp ce NATO a declarat că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk din Rusia. Desfășurarea trupelor nord-coreene alimentează îngrijorările Occidentului cu privire la posibilitatea extinderii conflictului care durează de 2 ani și jumătate în Ucraina, chiar dacă atenția se îndreaptă către Orientul Mijlociu. Aceasta ar putea indica modul în care Rusia speră să compenseze pierderile tot mai mari de pe câmpul de luptă și să continue să obțină câștiguri lente și constante în estul Ucrainei.
Recent, Departamentul de Stat al SUA a impus noi sancțiuni împotriva unui șef al Forțelor Armate sudaneze, Mirghani Idris Suleiman, responsabil cu achiziționarea de arme.
Evoluțiile recente din Ucraina ar putea determina SUA și Europa să implementeze măsuri de apărare aeriană care să sprijine Ucraina indirect, de pe teritoriul statelor vecine.
Unul dintre principalele monumente de arhitectură din Harkov - clădirea Derjprom - a fost avariat în urma unei lovituri cu bombe cu planare rusești. Primarul orașului a raportat șapte victime.
Încă o lovitură pentru credibilitatea ONU. Structura de contrainformații ucrainene din cadrul SBU a arestat un voluntar al Programului Alimentar Mondial al ONU în regiunea Donețk pentru presupus spionaj pentru Rusia.
Aliații lui Trump susțin că Ucraina pierde războiul și că, prin urmare, eforturile de a ajunge la o soluție sunt justificate din punct de vedere moral.
Compania Elbit Systems a semnat un contract cu guvernul israelian pentru furnizarea de sisteme de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS). Ministerul israelian al Apărării a semnat un contract pentru furnizarea unui număr nespecificat de sisteme de apărare antiaeriană cu laser Iron Beam, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani.
Proiectul de lege care reglementează doborârea dronelor care trec ilegal frontiera României a fost pus azi în transparență decizională. Avem practic cale liberă după adoptare pentru a doborî dronele rusești care violează spațiul aerian al României.
Guvernul belgian intenționează să semneze un contract pentru achiziționarea sistemului european de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune SAMP/T NG, a precizat ziarului francez La Lettre, citând surse proprii. Compania europeană de apărare MBDA este pe punctul de a câștiga contractul de furnizare a sistemului SAMP/T pentru Belgia, devansând un alt ofertant, compania americană Raytheon cu sistemul Patriot PAC-3.
Șeful administrației militare regionale (RMA) din Zaporojie, Ivan Fedorov, a anunțat, pe 28.10.2024, că în partea controlată de Kiev a regiunii sunt în curs de construire noi fortificații, care vor transforma regiunea într-o adevărată fortăreață.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins posibilitatea ca Turcia să cedeze Statelor Unite sistemul de apărare antiaeriană S-400 de producție rusească. El a precizat că acordul de achiziție din 2017 include un certificat de utilizator final care interzice Turciei să vândă sau să transfere sistemul către orice terță parte fără aprobarea Rusiei. Declarațiile lui Lavrov au venit ca răspuns la informațiile apărute în presă potrivit cărora Washingtonul a propus Turciei să renunțe la controlul sistemului S-400 pentru a-și restabili rolul în programul de avioane de luptă F-35.
Dacă războiul din Ucraina va continua în aceeași manieră, Kievul va fi învins în 2025, potrivit mai multor experți americani importanți. În același timp, aceștia spun că acest lucru nu trebuie să se întâmple și dau indicații cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a asigura victoria Ucrainei. Doug Livermore, vicepreședinte al Special Operations Association of America, comandant adjunct al Detașamentului de Operațiuni Speciale al Gărzii Naționale a Armatei din Carolina de Nord și fost consilier al subsecretarului american al apărării pentru informații și securitate, afirmă că, pentru a evita înfrângerea Kievului, Occidentul și guvernul ucrainean trebuie să își revizuiască abordarea față de acest război.
Recent, SUA și-au exprimat interesul de a amplasa lansatoare de rachete în Japonia. Deși această mișcare este o măsură defensivă, menită să prevină acțiunile agresive ale Chinei, Beijingul și Moscova percep această desfășurare ca o amenințare și o escaladare a tensiunilor în regiune. Evident, presa de propagandă rusă încearcă să prezinte situația ca fiind o încercare din partea Washingtonului de a amplifica tensiunile din regiunea Asia-Pacific.
Compania poloneză de stat din domeniul apărării Pit-Radwar a prezentat un sistem de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, echipat cu tunuri de 35 mm și muniție programabilă. Numit SA-35MM, proiectilul sistemului este programat inductiv să se fragmenteze la momentul oportun pentru un efect maxim asupra ţintei vizate. Detonarea să densă permite reducerea cantității de muniție folosită pentru interceptare, în special a țintelor mici, cum ar fi adronele.
Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, dar are încă „forțe de luptă periculoase” care au rămas în mare parte neatinse de războiul din Ucraina, spune generalul american Christopher Cavoli, figura centrală din structura militară a NATO.
Premierul ungar Viktor Orban merge în Georgia în perioada 28-29 octombrie.
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.
Ucraina a primit avioane de luptă americane F-16 șise așteaptă să primească avioane franceze Mirage. Totuși, pentru apărarea pe termen lung, alegerea ideală pentru Kiev ar putea fi Gripenul suedez, creat pentru a contracara amenințarea rusă.
Între 11.000 și 13.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia unde se pregătesc alături de Armata rusă pentru a lua parte la războiul de agresiune împotriva Ucrainei, într-o escaladare a războiului fără precedent pe care Moscova o face. Dar ce înseamnă 11.000 de soldați în contextul actual al luptelor?
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.
Autoritățile ruse spun că aproximativ 10 drone ucrainene au fost distruse sau interceptate duminică, în regiunea Voronej din Rusia.
Ucraina îndeplinește în mod categoric unul dintre punctele „planului de victorie” - mutarea războiului de pe teritoriul său - și, fără a primi permisiunea SUA pentru atacuri cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din Rusia, le lovește cu propriile drone. Acest lucru, potrivit analiștilor, ar putea schimba cursul războiului. Analiștii care au vorbit cu The Wall Street Journal sugerează că ar putea, de asemenea, „să-l forțeze pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze o pace acceptabilă”.