Oficial ucrainean: Avem nevoie de sisteme antirachetă occidentale, similare cu cele ale României şi Poloniei
Yurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a explicat de ce sistemele de apărare antirachetă sunt „absolut necesare” pentru Ucraina.
Rușii au folosit rachete de croazieră supersonice de tip Kh-22 pentru a ataca oraşele Kremenchuk și Serhiivka. Pentru a doborî astfel de rachete inamice, Forțele Aeriene ale Ucrainei au nevoie de sisteme antirachetă de producție occidentală, a declarat Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, într-un comentariu pentru Radio Svoboda.
„Apărarea noastră antiaeriană este antiaeriană, nu antirachetă. Apărarea antirachetă presupune sisteme mai puternice, mai moderne. De fapt, acestea sunt sisteme de apărare antirachetă care astăzi sunt în Polonia și România și pe care Rusia chiar nu a vrut să le vadă mai aproape (n.a. de graniţele sale). Astfel de arme nu doar ne-ar fi de folos, ci ne sunt extrem de necesare”, a spus purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.
Sistemele Patriot achiziţionate de Polonia şi România urmează să fie înarmate cu rachete PAC-3 de la Lockheed Martin. Racheta PAC-3, care este o armă „hit to kill”, reprezintă noua rachetă pentru sistemul Patriot de generație următoare și oferă performanță extinsă în spațiul de luptă împotriva noilor tipuri de ameninţări. PAC-3 este un interceptor de mare viteză, capabil să combată amenințări diverse, precum rachete balistice tactice, rachete de croazieră și aeronave cu sau fără pilot
Apărarea antiaeriană a Ucrainei este capabilă să lupte eficient împotriva aeronavelor inamice. Dar încă nu dispune de sisteme capabile să intercepteze rachetele Kh-22 - astfel de rachete pot atinge viteze de până la 4.000 km/h, iar Ucrainei îi este imposibil să distrugă o astfel de țintă aeriană cu sistemele de apărare aeriană existente.
Potrivit lui Yurii Ignat, rachetele Kh-22, pe care trupele ruse le-au folosit, printre altele, pentru a lovi centrul comercial din Kremenchuk, sunt lansate nu departe de granița din nord.
„Bombardierele strategice Tu-22 zboară în regiunea Kursk, aproape de granițele Ucrainei, nu intră în raza apărării noastre antiaeriene și lansează rachete asupra regiunilor noastre nordice și centrale. Avem câteva minute să reacționăm. De aceea, atunci când acele avioane sunt în aer noi emitem un semnal de alertă aeriană pentru zonele care ar putea fi lovite”, a spus el.
Prin urmare, Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă, similare cu cele din Polonia și România. După cum precizează analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a făcut aluzie la două sisteme antirachetă de producție americană - complexul Patriot și sistemul antirachetă THAAD.
Amintim că, oficialii ucraineni au cerut Washingtonului să furnizeze sisteme de apărare aeriană şi antirachetă către Ucraina - vorbim despre sistemele de rachete antiaeriene Patriot.
Anterior, Kievul își exprimase deja dorința de a primi sistemele american Patriot. Pentru prima dată, această idee a fost auzită încă din 2015, iar în primăvara anului trecut, în timpul desfăşurării masive de trupe ruse de la graniţa cu Ucraina, şeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat pentru revista Time, că ţara să se află în prima linie a conflictului cu Rusia, iar Statele Unite ar trebui să desfăşoare sisteme de rachete antiaeriene Patriot.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News