Generalul (r) Nicolae Gropan: Armata română a fost „decapitată” de două ori, în 2013 și 2017
Generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, analizând narativul din societate împotriva cadrelor militare, a identificat câțiva factori esențiali responsabili de acest lucru: clasa politică, dar și diviziunile dintre militari.
Generalul (r) Nicolae Gropan e de părere că adversitatea clasei politice împotriva militarilor, dezinformările și plasarea în mod total eronat a militarilor în categoria celor care au „pensii speciale” a început din 2013 și îl acuză pe fostul președinte Traian Băsescu că a instrumentalizat campania împotriva cadrelor militare.
Subliniem că în pofida faptului că militarii dispun de pensii de serviciu și sunt supuși la numeroase restricții constituționale, inclusiv interzicerea de constituire a sindicatelor, o parte a clasei politice a indus în societate în mod fals ideea că militarii român dispun de „pensii speciale”.
Generalul (r) Gropan: Armata română, „decapitată” în 2013 și 2017. Traian Băsescu a făcut tot ce a putut pentru a denigra militarii
„Aceste discuții au pornit, culmea, tocmai de la comandantul constituțional al Armatei. Fostul președinte Traian Băsescu a făcut tot ce a putut pentru a denigra Armata română. A fost o răzbunare a faptului că deconspirarea sa ca informator al Securității a pornit de la armată. A călcat inclusiv peste memoria tatălui său fost militar și a mamei sale beneficiară de pensie militară”, a precizat generalul (r) Nicolae Gropan, în cadrul interviului acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari spune că în perioada respectivă a fost inițiată o acțiune de „decapitare a Armatei”, acțiune care s-a repetat și în 2017.
„În 2013 Armata română a rămas aproape fără toate cadrele de conducere de la cele mai înalte niveluri. A fost o decapitare dictată politic. Această decapitare s-a întâmplat și în 2017, dar cu mai multă subtilitate.
În OUG 59 e un articol care permite celor care vor să iasă la pensie să o facă, beneficiind de toate avantajele respective. S-a ajuns în situația în care la nivelul direcțiilor din Statul Major al Apărării nu a mai rămas niciun general în funcție, au plecat toți”, a explicat generalul (r) Gropan.
Un măr otrăvit. Falia e generată și de disensiunile dintre cadrele militare
Acesta a continuat și a precizat că lovitura la prestigiul Armatei nu s-a încheiat cu acest OUG. „Cei care au propus OUG au venit și au spus vă dați patrioți mă, dar nu vedeți câți ați plecat după ciolan. Aceasta a fost expresia și retorica. A fost un măr otrăvit”, a conchis generalul Gropan, care a adăugat că „nu-i acuz pe camarazii noștri care au beneficiat de această decizie”.
În ceea ce privește falia între militari, generalul (r) Gropan spune că pe lângă mediul politic această falie a fost creată „inclusiv de noi”.
„Atunci când pornește o acțiune care e în favoarea tuturor se găsesc fel de fel de specialiști, între ghilimele, care să contracareze acțiunea respectivă”, a mai precizat președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari.
Vă invităm să urmăriți integral emisiunea „Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Generalul (r) Nicolae Gropan, despre situația la zi a pensiilor de serviciu”, un interviu acordat săptămâna trecută în exclusivitate pentru DefenseRomania de generalul Gropan, în care președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari aduce multe clarificări în problema pensiilor militare
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News