Acesta a remarcat faptul că, în cazul în care Ucraina ar fi intrat în NATO, baza navală principală a Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol ar fi rămas pe teritoriul Alianței.
Shroeder consideră că Rusia a înțeles pericolul deplin al aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. Iar, probabilitatea unei astfel de evoluții a evenimentelor a fost destul de mare.
În opinia lui Shroeder, aderarea statelor est-europene la NATO a fost un proces legitim și natural. Însă, ulterior, la presiunea SUA, s-a decis să se meargă dincolo de acesta, începând discuțiile de aderare cu Ucraina și Georgia. Fostul cancelar a remarcat faptul că acest demers făcea parte dintr-o strategie de a înconjura Rusia, care, în acel moment, încerca să mențină relații deschise și de prietenie atât cu Europa, cât și cu NATO.
Și, deși Shroeder recunoa;te că intrarea Crimeii în compunerea Federației Ruse este contrară normelor dreptului internațional, acesta consideră că Rusia a avut motive întemeiate pentru un astfel de pas.
Fostul cancelar al Germaniei nu este adeptul sancțiunilor împotriva Rusiei, fiind convins că niciun președinte rus nu ar mai da Crimeea înapoi Ucrainei.
Trebuie precizat faptul că, în prezent, activitatea lui Gerhard Shroeder este strâns legată de interesele economice ale Rusiei în Europa, fiind președintele Consiliului de Administrație al Rosneft și președintele comitetului acționarilor Nord Stream AG.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.