La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că preşedintele Vladimir Putin ar fi slăbit, potrivit serviciului secret al Germaniei, informează Agerpres, care citează DPA.
"Este clar că vom ajuta Ucraina să obţină pacea", a spus liderul german în faţa camerei inferioare a parlamentului german, Bundestagul.
"De aceea discutăm cu Kievul şi alţi parteneri despre angajamente viitoare în materie de securitate pentru Ucraina", a explicat Scholz, care va fi primit vineri de Joe Biden la Casa Albă.
"Însă promisiunile de securitate presupun imperativ ca Ucraina să se apere cu succes în acest război", a spus cancelarul, promiţând că Germania îşi va continua ajutorul pentru Ucraina, invadată în urmă cu un an de trupe ruse.
Cotidianul Wall Street Journal a scris pe 24 februarie despre îndoielile Berlinului, Parisului şi Londrei privind capacitatea ucrainenilor de a-i respinge pe ruşi pe întreg teritoriul lor şi despre voinţa lor de a furniza garanţii de securitate Kievului, care ar presupune livrarea de armament sofisticat şi întărirea legăturilor cu NATO.
"Rămâne întrebarea: (Vladimir) Putin este gata să negocieze revenirea la principii şi la o pace corectă? Pentru moment, nimic nu lasă să se întrevadă asta", a deplâns succesorul Angelei Merkel.
Potrivit lui, preşedintele rus "mizează mai degrabă pe gesturi ameninţătoare, precum de exemplu suspendarea" tratatului de dezarmare nucleară Noul START încheiat cu SUA.
Liderul german a mai lansat un apel la China, suspectată de Washington că vrea să livreze arme Moscovei.
"Mesajul meu către Beijing este clar: utilizaţi-vă influenţa la Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruse. Şi nu furnizaţi arme agresorului rus", a avertizat Scholz.
Aceste acuzaţii, dezminţite de Beijing, au fost lansate de directorul CIA William Burns într-un interviu difuzat de canalul CBS duminică seară.
"Suntem convinşi de faptul că liderii chinezi intenţionează să furnizeze material letal Rusiei", a declarat Burns.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că preşedintele Vladimir Putin ar fi slăbit, potrivit serviciului secret al Germaniei, informează Agerpres, care citează DPA.
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, scena unei incursiuni armate în curs de desfăşurare a unui grup venit din Ucraina, a declarat luni că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse, transmite AFP.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că forţele Kievului continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş, transmite Agerpres, care citează EFE.
Partizanii care fac parte din ''Corpul de Voluntari Ruși'' (RDK), care luptă de partea Ucrainei, au declarat că desfășoară în acest moment misiuni de luptă pe teritoriul Federaţiei Ruse, în timp ce Legiunea "Libertate pentru Rusia" a cerut locuitorilor din regiunile de frontieră rusești să rămână în case și să "nu opună rezistență".
Departamentul de Apărare al SUA a anunțat pe 21 mai un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 375 de milioane de dolari, menit să ajute forțele ucrainene „să reziste în război și să respingă agresiunea neprovocată a Rusiei”.
În cadrul unui comunicat de presă emis la miezul nopții de 20.05.2023, Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial capturarea localității Artemovsk (Bahmut potrivit denumirii ucrainene) din Republica Populară Donețk.
În timp ce armata rusă concentrează o bună parte din trupele sale pentru a străpunge apărarea ucraineană în câteva locații din regiunea Donețk, pe flancuri încep să se simtă problemele.
Potrivit agenției ruse de presă Interfax, controlată de Moscova, pe 20.05.2023, șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a anunțat preluarea controlului integral asupra localității Bahmut, din așa-numita Republică Populară Donețk.
În urma succeselor ucrainene de pe flancurile din Bakhmut și a preocupărilor tot mai mari cu privire la determinarea în luptă a grupului de mercenari Wagner, în ultimele patru zile armata rusă a redistribuit mai multe unități de nivel batalion în acest sector. Printr-o astfel de măsură, Rusia încearcă probabil “să pretindă cel puțin un anumit nivel de succes în luptă”, potrivit serviciului de informații al Ministerului britanic al Apărării.
Rusia a desfășurat unități de forțe pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații (GRU) a Forțelor Armate Ruse în zonele de frontieră din regiunea Kursk. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), în acest fel, Federația Rusă încearcă să blocheze o parte din trupele ucrainene din zonele de frontieră și să le reducă prezenţa în zonele critice ale liniei de contact.
Este deja cunoscut faptul că orice sabotaj în această zonă sensibilă va spori și mai mult îngrijorarea Kremlinului cu privire la capacitatea sa de a proteja alte infrastructuri cheie din Crimeea. La 18 mai 2023, un tren a deraiat în apropiere de Simferopol, blocând singură linie de cale ferată către portul Sevastopol, baza Flotei ruse a Mării Negre (BSF).
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a anunțat, pe 19.05.2023, că, în perioada 01 ianuarie - 19 mai, peste 117.000 de persoane au fost acceptate în rândurile Forțelor Armate Ruse pe bază de contract și ca parte a formațiunilor de voluntari.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia "istorică" a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană, relatează AFP.
Încă un mit a fost spulberat, Ucraina urmând să primească avioane de luptă F-16, după ce piloții săi vor finaliza programul de pregătire.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită-surpriză la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la summitul Ligii Arabe, anunţând personal sosirea în regatul saudit într-un mesaj postat pe reţele de social media, relatează Agerpres, care citează DPA şi AFP.
Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a susţinut că norul radioactiv a apărut după distrugerea muniţiei cu uraniu sărăcit furnizată Kievului de către Occident.
Atacul cu rachete rusești din dimineața zilei de 16 mai împotriva Kievului deschide un alt subiect de discuție. Potrivit mai multor raporte preliminare apărute pe reţele de socializare, sistemul ucrainean MIM-104 Patriot a tras 30 de rachete interceptoare în mai puţin de două minute. Conform calculelor, utilizarea a 30 de rachete interceptoare Patriot au costat Ucraina 120 de milioane de dolari. Informaţiile nu au fost confirmate oficial, dar au rezultat în urma analizării înregistrărilor video din momentul atacului cu rachete ruseşti asupra Kievului.
Oficiali din domeniul apărării și membri ai Congresului SUA au declarat pentru CNN că, în ultimele săptămâni, trupele ucrainene au folosit sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, pentru a doborî cel puțin un avion de vânătoare rusesc. Avioanele rusești au rămas în mare parte în spatele liniilor de apărare rusești, ceea ce face dificil pentru Ucraina să le țintească cu ajutorul sistemelor cu rază de acțiune mai scurtă, cum ar fi NASAMS.
O brigadă mecanizată ucraineană pregătită în Suedia s-a întors deja în țară.
Agenția de presă cehă ČTK a informat, pe 17.05.2023, că purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ihnat, a declarat la televiziunea ucraineană că este imposibil să distrugi un sistem de apărare antiaeriană Patriot cu o rachetă hipersonică Kinzhal. Acesta a reacționat astfel la afirmațiile Moscovei potrivit cărora militarii ruși au lovit un sistem Patriot furnizat de Occident cu rachetă hipersonică în timpul atacului aerian de marți din Ucraina.
În atacul aviației rusești cu rachete asupra Ucrainei, din noaptea de 15/16 mai, un complex de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot ar fi fost distrus de o rachetă hipersonică Kh-47 Khinzhal, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group continuă să atace pozițiilor ucrainene din centrul orașului Bakhmut, relatează serviciul britanic de informații al apărării. Cu toate acestea, în ultimele patru zile, forțele arme ucrainene au făcut progrese tactice stabilizând flancurile din Bakhmut în avantajul lor.
Rusia a lansat în această noapte unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, un atac „excepțional prin densitatea sa”, așa cum l-a caracterizat șeful administrației militare de la Kiev. Atacul a inclus și lansarea a 6 rachete hipersonice Kinzhal de pe avioane MiG-31K.
Ucraina a raportat marţi multiple explozii, în timp ce apărarea antiaeriană a respins atacurile asupra capitalei Kiev, informează Agerpres, care citează DPA.
Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac asupra unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care se afla în regiunea Donețk. Un material video cu momentul atacului a fost publicat pe rețelele de socializare. O unitate ucraineană de recunoaștere aeriană care a folosit un UAV Leleka-100 a reușit să detecteze poziţia unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care era camuflat în apropierea unei clădiri din satul Kodema, regiunea Donețk, la sud de orașul Bakhmut.
Luni, Londra a anunțat livrarea iminentă a „sute” de rachete și drone antiaeriene în Ucraina, într-o comunicare făcută chiar înaintea vizitei lui Zelenski, ca parte a turneului său european.
Ziua de 13 mai a fost cu ghinion pentru Forțele Aeriene ale Federației Ruse, care au primit o lovitură neașteptată: au pierdut 2 elicoptere militare și două avioane de luptă Su-34 și Su-35, cele mai moderne avioane militare aflate în dotarea armatei ruse (exceptând, bineînțeles, cele câteva unități de Su-57, prezentat de Rusia ca avion de generația a cincea, dar care nu a fost utilizat până acum în apropiere de linia frontului din Ucraina).
La sfârșitul lunii ianuarie, cu forțele sale de mercenari măcinate într-o luptă surdă pentru orașul Bahmut, proprietarul grupului Wagner, Yevgeni Prigojin, ar fi făcut Ucrainei o ofertă neașteptată.
Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Agerpres și AFP. Preşedintele Zelenski se află la Paris, în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.
Potrivit The Washington Post, angajamentele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind evitarea folosirii armelor primite de la aliații occidentali, pentru atacuri în interiorul Rusiei, nu reflectă întocmai realitatea intențiilor acestuia. De asemenea, deși este lesne de înțeles având în vedere momentele grele prin care trece țara sa, nici calmul și echilibrul acestui nu ar fi mereu cele afișate public, potrivit unor documente clasificate scurse și recent mediatizate.
România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți o „creștere semnificativă a luptelor pe o serie de sectoare ale frontului” din Ucraina, în ultimele 48 de ore.
Ambasada Ucrainei în România a transmis un comunicat către DefenseRomania după incidentul de azi de la Hidrocentrala Kahovka. Misiunea diplomatică ucraineană în țara noastră acuză un act terorist al Rusiei săvârșit pe teritoriul ocupat temporar și cere aplicarea de urgență a unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei și recunoașterea statului rus la nivel internațional ca stat terorist.
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.
Factorul uman joacă un rol important în operarea unei drone și poate influența în mod semnificativ eficiența acesteia. Un militar ucrainean a demonstrat că factorul uman chiar contează pentru operarea unei drone, reuşit să evite să fie lovit de o rachetă lansată de un sistem rusesc de apărare aeriană Tor-M2.
CEO-ul concernului rus Rosatom, Alexei Likhacev, a purtat discuții luni la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó. Tema ambelor întâlniri a fost finalizarea centralei nucleare Paks.
Incident la exercițiul militar ''Saber Guardian 23'', organizat sub egida NATO in România. Un transportor blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea. În imaginile filmate în urmă cu două zile, în localitatea Burdușani, se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi se inclina pe o parte.
Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.
Soldații din cadrul grupului de partizani ''Corpul Voluntarilor Ruși (RDK)'' declară că sunt singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod. Aceștia au publicat un videoclip cu această declarație pe canalul lor Telegram. Unul dintre reprezentanții ''Corpului Voluntarilor Ruși'' a declarat că au controlat satul din districtul Shebekinski de mai bine de o zi.
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în perioada 05-15.06.2023, în raioane maritime din Marea Baltică și în Regiunea Kaliningrad, se desfășoară un exercițiu operativ, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Vladimir Vorobyov.
6 iunie 1944 - Debarcarea Aliaților din Normandia, cunoscută ca Ziua-Z. Simbolistica atât de dragă lui Vladimir Putin s-ar putea să se întoarcă împotriva liderului de la Kremlin, nevoit acum să găsească soluții în fața unei mult-așteptate contraofensive ucrainene. Dacă contraofensiva va reuși plenar, statele occidentale ar trebui să pregătească planul de salvare al statului rus. Totuși, momentul pare departe, iar ucrainenii au în față o armată rusă pregătită pentru defensivă.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.
Nouăsprezece aliați NATO, o țară parteneră NATO (Suedia), 50 de nave, peste 45 de avioane și aproximativ 6.000 de militari au dat startul, duminică, la Tallinn în Estonia, celei de-a 52-a iterații a Operațiilor Baltice 2023 (BALTOPS 23).
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite în timpul administrației lui Donald Trump, Mike Pence, a depus luni documente pentru participarea la alegerile prezidențiale din 2024.
Potrivit ultimelor informații publicate în baza de date a Institutului SIPRI, Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Statele Unite intenționează să livreze Arabiei Saudite, șapte sisteme de rachete de apărare antiaeriană THAAD și 360 de rachete, în perioada 2023-2027.
În ultima perioadă, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat atacuri zilnice asupra unor obiective militare și de infrastructură de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone kamikaze și diverse tipuri de rachete.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.06.2023, două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din compunerea armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.
Armata ucraineană a declarat luni că nu are informaţii despre o ofensivă majoră despre care Rusia a spus că a lansat-o Kievul în cinci puncte de-a lungul liniei frontului în regiunea ucraineană Doneţk.
Armata ucraineană a negat că a lansat o contraofensivă majoră, deși ministerul rus al apărării a declarat dimineață că s-a confruntat cu un atac major la granița dintre regiunile Donețk și Zaporije, dar progresul ucrainean a fost oprit.
Ucraina a reușit să construiască o rețea de agenți și simpatizanți în Rusia care desfășoară atacuri de sabotaj împotriva regimului de acolo. Se crede că serviciile de informații de la Kiev furnizează drone grupării de partizani, relatează CNN care citează mai multe surse din comunitatea de informații.
Săptămâna trecută, ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a suspenda Tratatul START, Statele Unite anunțaseră că vor suspenda notificările către Moscova, privind poziționarea rachetelor și a lansatoarelor sale. „Începând cu 1 iunie 2023, Statele Unite nu mai trimit Rusiei notificările cerute în temeiul tratatului, inclusiv actualizări privind starea sau locația echipamentelor care fac obiectul tratatului, cum ar fi rachetele și lansatoarele”, se arată în fișa informativă a Departamentului de Stat.
Rachetele americane GMLRS lansate de pe M270 și mai ales HIMARS au fost un adevărat „game changer” pentru Ucraina în cursul anului trecut când utilizarea acestor sisteme a reușit să oprească avansul trupelor ruse de ocupație și să contribuie decisiv la contraofensiva din toamna lui 2022. Dar ar putea fi integrate aceste rachete pe avioane de luptă occidentale?
Compania privată de mercenari Wagner Group a publicat un raport oficial în care precizează că în zona Bahmutului Armata Rusiei a deschis focul împotriva mercenarilor ruși.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 05.06.2023, că militarii ruși ar fi oprit ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Donețk de Sud.
Un bang supersonic s-a produs duminică la Washington, când două avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon au încercat să intercepteze o aeronavă care nu răspundea înainte de a se prăbuşi în statul american Virginia, potrivit unor responsabili citaţi de AFP, scrie Agerpres.
Defense and Security Monitors, un site care se ocupă de afaceri militare, a informat că China a reușit să profite de toate oportunitățile care i s-au prezentat, pentru a apărea recent ca un important furnizor de arme pentru țările din Orientul Mijlociu.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, "care şi-a îndeplinit obligaţiile", şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă "cât mai curând posibil", transmite Agerpres, care citează AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat că, în perioada 05-20.06.2023, în Marea Japoniei și Marea Okhoțk, vor fi desfășurate exerciții navale de amploare, cu lansări practice de rachete și trageri de artilerie.
Cooperarea militară dintre Rabat și Beijing, în special în ceea ce privește sistemul antiblindat HJ-9A, arată că Marocul se străduiește să-și îmbunătățească capacitatea de apărare și să beneficieze de tehnologia militară avansată.
Fake news: Ucraina va folosi avioane F-16 de pe aerodromurile României. Propaganda rusă înaintează agresiv scenariul privind folosirea de către ucraineni a avioanelor F-16 Fighting Falcon de pe teritoriul mai multor state NATO, inclusiv României, cu intenția de a arăta implicarea Alianței în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.